UKRAJINSKI ŠAMPION KOJI OBOŽAVA RUSIJU: Najbolji bokser sveta poslao poruku Vladimiru Putinu (VIDEO)

Novosti online

28. 02. 2022. u 11:18

NAJBOLjI bokser na svetu, prvak u teškoj kategoriji Aleksandar Usik, koji jeste Ukrajinac, ali gaji velike simpatije prema Rusiji, što nikada pre nije krio, obratio se Vladimiru Putinu.

УКРАЈИНСКИ ШАМПИОН КОЈИ ОБОЖАВА РУСИЈУ: Најбољи боксер света послао поруку Владимиру Путину (ВИДЕО)

Foto: AP

- Apelujem na sve, prestanite sa napadima - počeo je miroljubljivo izlaganje Usik, za razliku od braće Kličko koji su ratnički nastrojeni.

- Takođe, apelujem i molim predsednika Vladimira Putina "Zaustavi ovaj rat". Nemojte nam davati ultimatume, samo sedite za pregovarački sto. Moramo razgovarati i prekinuti sve. Naša deca, naše majke, bake i obični ljudi se kriju u podrumima. Zaustavite ovo, zaustavite ovaj rat!

Apelovao je Usik, koji je, podsećamo, bio veliki zaljubljenik u Rusiju i Vladimira Putina, što nije krio posle briljantne pobede protiv Entonija Džošue, kada je postao apsolutni bokserski kralj.

Ko je Aleksandar Usik?

Nego, ko je Aleksandar Usik? Rođen je u Simferopolju, na Krimu, pa je u početnim godinama ruske aneksije ovog poluostrva pričao da će za njega to zauvek ostati deo Ukrajine.

Ali kako su godine odmicale, tako se i Usik distancirao od bilo kakvih ekstremnih stavova i poput klatna, što je više bio mekši, umereniji, bliži Rusima, to je u domovini bio manje omiljen.

Na koncu, ostala je njegova izjava koja je pečatirala svaku polemiku na tu temu:

- Rusi su naša braća, mi smo svi Sloveni” - navodno sam bokser je obožavao Rusiju.

Usikova prva ljubav bio je fudbal, igrao je u mlađim kategorijama poznate Tavrije iz Simferopolja, ali sa 15 godina okrenuo se ringu, boks mu je postao opsesija.

Već u amaterskoj karijeri pobedio je čak 335 puta uz svega 15 poraza. Najveća je pobeda došla na Olimpijskim igrama u Londonu, gde je osvojio zlato u teškoj kategoriji pobedivši u finalu Italijana Klementea Rusa, dok je Džošua u superteškoj slavio zlato savladavši drugog Italijana Roberta Kamarelea.

Foto: AP

 

Kad se 2013. okrenuo profesionalnom boksu, nije gubio vreme nižući protivnike bez pravog kvaliteta i težine, već je u desetoj borbi protiv Poljaka Krištofa Glovackog 2016. postao prvak WBO-a u lakoteškoj kategoriji. Bila je to prva pobeda koju nije završio prekidom.

Pet borbi kasnije, u julu 2018, ujedinio je titule po WBC-u, WBA-u, IBF-u, savladavši Rusa Murata Gasijeva u Moskvi. Britanca Tonija Beleva kasnije te godine poslao je u penziju.

Prelaskom u tešku kategoriju samo su mu dve pobede trebale da dođe do meča protiv Džošue. Usik je ponovio uspeh Ivandera Holifilda i Dejvida Heja, postavši prvak u dve težinske kategorije u boksu.

Aleksandar je pravoslavni vernik. Ispričao je kako ga je za veru zainteresovao razgovor sa jednim sveštenikom dok je kao dete bio u bolnici.

- Dao nam je bombone, deca su trčala oko njega. Seo sam pokraj njega i pitao ga gde je Bog, kako mu prići, kako nas vidi i čuje. A onda mi je rekao: "Još si premali, zašto te to toliko zanima?". Rekao sam mu da ću ga brzo videti jer sam čuo razgovor doktora sa mamom, rekli su joj da sam jako bolestan. Odgovorio mi je da ne odlučujem ja hoću li živeti ili umreti, nego da je to Božja volja. Svaki mu dan zahvaljujem što sam preživeo.

Aleksandar je i otac, sa suprugom Katerinom, koju je oženio tačno 12 godina pre nego što je pobedio Džošuu, dobio je troje dece, sinove Kirila (12) i Mihaila (8), te kćer Jelizavetu (6).

Foto: AP

 

Za njega kažu da je tip koji se zbog jednostavnosti svima sviđa u svetu boksa. Na druženju sa medijima nekoliko dana pre meča na jednom je stopalu nosio žutu, na drugom ružičastu čarapu na kojoj su bili likovi vanzemaljci.

Usik je vrsni tehničar, nije bokser razornog udarca, koji ceo meč čeka da mu se namesti taj jedan kroše ili direkt i da celu karijeru od toga živi. Od 19 mečeva dobio je 13 nokautom, ali u šest poslednjih samo jedan. I to nimalo nije umanjilo njegovu veštinu da se, kao nekad Ivander Holifild, popne iz “druge lige” do najvećeg vrha svetskog boksa.

BONUS VIDEO: Najbrže postignuti golovi u UEFA Ligi šampiona

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna