OVOG ĆE DA IZBACE! Ruski klizač slavio olimpijsku pobedu nad Amerikancima kao nikada niko pre njega (FOTO)

D. N.

15. 02. 2022. u 10:33

RUSI i Amerikanci su rivali na mnogim poljima, pa i na Zimskim olimpijskim igrama koje se trenutno odvijaju u Pekingu.

ОВОГ ЋЕ ДА ИЗБАЦЕ! Руски клизач славио олимпијску победу над Американцима као никада нико пре њега (ФОТО)

Tanjug/AP

U timskom nadmetanju u brzom klizanju, reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država je aktuelni svetski rekorder, i to od pre tri meseca, pa je sa ogromnim očekivanja stigla u Kinu.

A Rusi... Rusi nisu loši u brzom klizanju, ali em ne smeju da nastupaju pod imenom sopstvene države, em ne smeju da imaju svoju zastavu, a na sve to im se ne intonira njihova himna, pa su malo motivisaniji od drugih. Pomenute zabrane su, prosto, cena koju su im nadležne svetske sportske institucije odredile zbog tvrdnje da je ruska država odobravala sistemsko dopingovanje tamošnjih sportista.


Na to se nadovezala i aktuelna afera oko navodnog dopinga 15-godišnje senzacije u umetničkom klizanju Kamile Valijeve. Njoj je Sud za sportsku arbitražu, na hitnom zasedanju u jednom pekinškom hotelu, dozvolio da se takmiči na Igrama u Pekingu, iako postoje tvrdnje da se dopingovala. Međutim, sudije su procenile da je rezultat njenog doping testa iz decembra (kada je laboratorija u Stokholmu utvrdila da je prisutna mala količina nedozvoljene supstance koja se koristi u lečenju srčanih problema), obelodanjen prekasno, sa čak šest nedelja zakašnjenja. Time je dovedena u sumnju i istinitost same tvrdnje da se ruska klizačica dopingovala, a pritom joj je, obelodanjivanjem rezultata usred Olimpijskih igara, onemogućeno da pripremi adekvatnu odbranu od takvih tvrdnji. Upravo zato zahtevi za hitnom suspenzijom nisu usvojeni, a Amerikanci su, naravno, uložili protest. Rusi... Rusima je ionako odavno, ne samo zbog sporta, "jasno odakle vetar duva", pa i ne čudi što su se u timskom nadmetanju brzih klizača posebno "naoštrili" za polufinalni dvoboj sa svetskim rekorderima.

A na stazi - čudo.

Amerikanci, koji su u Peking stigli kao apsolutni favoriti, prošli su kroz cilj uz rezultat 3:37,05. A Rusi, sa 43 stotinke boljim vremenom, 3:36,62, ne samo da su ih pobedili i otišli u finale, već su postavili i novi olimpijski rekord.


Jedan od članova ruske ekipe, Danil Aldoškin, rešio je da trijumf nad "neprikosnovenim Amerikancima" proslavi baš burno:

Tanjug/AP


Podigao je obe šake, a na njima ispružio srednje prste.


Bila je to, pre svega, poruka svima onima koji su omalovažavali ruske sportiste, onima koji su ih sve svrstavali u isti koš, proglašavajući ih, kolektivno, za varalice. 


Na stazi, koja je jedino i merodavna, Rusi su nadmašili najbolje na svetu svih vremena.

Na kraju - srebro za Ruse


"Zbornaja komanda" nije uspela da ponovi podvig u finalu. Norvežani su do zlata došli rezultatom 3:38,08, a Rusi, sa skoro četiri sekunde lošijim rezultatom nego u polufinalu (3:40,46) osvojili su srebro.

Amerikancima je (3:38,81) pripala bronza jer su u borbi za treće mesto nadmašili Holanđane (3:41,62), ali će se u ovom danu možda najviše pričati o tome kako je Aldoškin slavio istorijski trijumf nad "večitim rivalom".

Bonus video: Najveći olimpijski skandal - Pendrekom prebijena klizačica da bi druga pobedila

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a