POSLE "SVAĐE" S MAMOM KOPLJE LETI JOŠ DALJE: "Novosti" na treningu atletičarke Adriane Vilagoš

J. LEMAJIĆ

05. 01. 2022. u 22:45

KADA uđete u fiskulturnu salu OŠ "Adi Endre" u Malom Iđošu, ne možete ni da naslutite kakav vanserijski atletski talenat tu stasava. Predano, posvećeno, trudeći se da nadmaši sebe, svakog dana bez izuzetka, pod budnim okom majke Đerđi u sali trenira svetska rekorderka i šampionka u bacanju koplja, najbolja mlada sportistkinja Srbije Adriana Vilagoš (18).

ПОСЛЕ СВАЂЕ С МАМОМ КОПЉЕ ЛЕТИ ЈОШ ДАЉЕ: Новости на тренингу атлетичарке Адриане Вилагош

J. Lemajić

Već posle deset minuta treninga uverili smo se zašto Adrianini hici lete do svetskih rekorda. Zato što uvek uradi bar jedno ponavljanje više od onog što je isplanirano. I ne staje dok nije zadovoljna i makar za nijansu bolja nego juče. 

- Za svaki trening sebi postavim mali cilj i trudim se da to prebacim, dok ne bude dobro, ne idem kući - ne prekidajući zagrevanje otkriva nam Adriana jedan od "sastojaka" njenog recepta za uspeh.

Vodeći se njime, ove sezone u juniorskoj konkurenciji je postala prvakinja sveta u Najrobiju i vicešampionka Evrope u Talinu. Bila je neprikosnovena i na Balkanijadi u Kraljevu. Koplje od 500 grama hitnula je nestvarnih 70 metara i 10 centimetara i postala svetska rekorderka za atletičarke do 18 godina.

J. Lemajić

Na juniorskom Svetskom šampionatu u Keniji osvojila je zlatnu medalju, i to sa olimpijskim kopljem teškim 600 grama. Rezultatom od 61,46 metara oborila je državni rekord među takmičarkama do 20 godina. Ubrzo je na mitingu u Zagrebu pomerila granicu na 62,36 metara i postala juniorska evropska

UZOR DEVOJČICAMA

ADRIANINI uspesi naveli su mnoge devojčice da počnu da bacaju koplje.

- Tokom leta mi je došlo njih 15 i insistirale su da treniraju, Adriana im je uzor. Bez obzira na to što im po uzrastu pripada vorteks, one hoće koplje - dodaje trener.

- Kao što u Novom Sadu svi hoće da skaču udalj, jer je tamo Ivana, tako u ovim krajevima svi hoće da bacaju koplje.

rekorderka.

A ima samo 18 godina...

- Iskreno, nisam ni sanjala da ću ovo sve uraditi. Sezona je bila vrlo uspešna. Ispunili smo i ono što smo mislili i što nismo ni pomislili da ćemo uspeti, naročito što prošle godine nismo imali mnogo prilike da se takmičimo - dodaje svetska atletska nada.

Svako takmičenje je, kaže, priča za sebe. Nema univerzalnog pristupa.

- Znam ponekad da se opteretim, ali se uglavnom fokusiram na bacanje. Na takmičenjima u Srbiji najčešće nemam tremu, ali je zato na velikim svetskim imam skoro do zaleta, do prvog zvaničnog hica - iskreno će mlada šampionka. - Već po letu znam koliko će daleko da padne. Kada vidim samo jednu tačku od koplja, to znači da je zamalo perfektno. Uh, to je jako dobar osećaj.

J. Lemajić

DO TROFEJA IZ MALOG IĐOŠA

KAKO zbog pandemije nije mogla nigde da ide na pripreme, Adriana se sve vreme spremala u svom Malom Iđošu, gde ima sjajne uslove za trening.

- Napravljeno nam je zaletište i na fudbalskom terenu možemo da treniramo svakog dana. Tu nam je i fiskulturna sala, a Olimpijski komitet trenutno gradi svlačionice i teretanu za nju. Mogu da kažem da imamo odlične uslove za trening - kaže Đerđi.

Adrianin saputnik od vežbanja vorteksom i metlom u dvorištu do svetskih rekorda i pobedničkih postolja je njena majka Đerđi, koja se zbog nje usavršila za trenera. Ona je njena najveća podrška i vetar u leđa za svaki hitac.

- Da mi je neko rekao da ću imati ćerku atletičarku, da ću sa njom ići na svetska prvenstva i gledati je na pobedničkom postolju kako peva himnu, rekla bih mu da je to nemoguće - kaže ponosna majka Đerđi. - Zajedno smo sazrele. Pogledima se razumemo, znam kad treba da je bodrim, smirim ili da nešto korigujemo. Vidim po njoj kako je i trudim se da joj nekako olakšam. Kada je nervozna i počne da se svađa sa mnom to je dobar znak. Tad znam da će biti dobro.

Uspeha nema bez truda i zalaganja, poručuje Adriana.

- Ima i odricanja, ali ja ne razmišljam o tome šta propuštam. Ovo je moj život - jasna je naša najveća atletska nada.

BONUS VIDEO: Sudija usred ringa morao da uspava MMA borca

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna