"MEDISON" ZAUVEK U SRCU: Čuvena dvorana u Zrenjaninu od četvrtka nosi naziv "Zvonimir Zvonko Vujin" po legendarnom bokseru

Bogoljub Grujić

11. 12. 2021. u 21:45

FASCINIRAN funkcionalnošću i lepotom najstarije evropske montažne sportske dvorane u Zrenjaninu, novinar Petar Radović, dopisnik "Novosti" iz ovog grada na obalama Begeja, uzviknuo je "Ovo je pravi Medison" i od tada, 1961. godine kada je izgrađena, sportska lepotica u sklopu kompleksa u Karađorđevom parku nosi taj popularni naziv.

МЕДИСОН ЗАУВЕК У СРЦУ: Чувена дворана у Зрењанину од четвртка носи назив Звонимир Звонко Вујин по легендарном боксеру

FOTO: B. Grujić

I nema tog ljubitelja sporta u Srbiji, nekadašnjoj Jugoslaviji, celoj Evropi, pa i svetu, koji nije čuo za magični usud ove dvorane, koja je već decenijama bila poprište brojnih značajnih sportskih megdana.

Od četvrtka, 9. decembra, dana kada je pre dve godine u rodnom Zrenjaninu, sahranjen proslavljeni bokser, olimpijac Zvonimir Zvonko Vujin, dvorana zvanično nosi njegovo ime.

- "Medison" zauvek ostaje u srcu, ali na ovaj način odali smo počast jednom od najboljih sportista Zrenjanina svih vremena, Zvonku Vujinu, koji je jedini, uz Milorada Stanulova, celu svoju sportsku karijeru proveo u rodnom gradu - kaže Simo Salapura, gradonačelnik Evropskog grada sporta za 2021. godinu, inače i sam nekada uspešni sportista, reprezentativac u karateu.

Impozantni sportski objekat, na prostoru tek nekoliko leta ranije formiranog Karađorđevog parka, izgrađen je 1961. godine, sa dimenzijama 63x42 metra, drvenim tribinama, asfaltiranim terenom i svlačionicama.

- Bila je nedelja, 4. mart 1962. godine, pod krovom "Medisona", održan je prvi sportski meč, bokseri Banata dočekali su beogradski Radnički i pred 1200 poklonika ringa pobedili sa 12:8 - priseća se veličanstvenog događaja proslavljeni žongler fudbalskom loptom Slavko Anđelov Slive, koji je ceo svoj radni vek proveo kao zaposleni radnik na održavanju "Medisona".

Legendarni Zvonimir Vujin, osvajač dve bronzane olimpijske medalje, u Meksiku 1968. i Minhenu 1972. bio je pravi magnet za brojne ljubitelje plemenite veštine. Mečevi Banata protiv Crvene zvezde, banjalučke Slavije za koju je boksovao Marjan Beneš, bili su prvorazredna atrakcija, a Petar Radović je svoju impresiju sa jednog bokserskog duela, preneo na papir "Novosti", krstivši "Medison", po čuvenom njujorškom "Medison skver gardenu". Tamo su se u prošlom veku održavali najveći bokserski mečevi sveta, čiji su akteri bili Liston, Klej, Frejzer...

Od Branislava Simića, Darka Nišavića, Dejana Bodiroge, Dragana Kićanovića, Dražena Dalipagića, Zorana Moke Slavnića, Krešimira Ćosića, Mate Parlova, Dragutina Šurbeka, Antona Stipančića, Mare Torti, odbojkaške braće Grbić i njihovog oca Miloša, čuvenog rvača Kareljina, nema tog sportiste koji bar jednom nije nogom kročio na parket "Medisona" i uživao u čarima ovog sportskog objekta, koji od pre nekoliko godina ima funkciju trenažne dvorane. I tesno je povezan sa velelepnom Kristalnom, koja je istinski ponos i dika Zrenjanina.

- Nema dana da veslajući Begejom, nisam pogled skrenuo prema hali, moje detinjstvo, odrastanje, svi sportski uspesi, deo su ove lepe sportske priče - kaže Milorad Stanulov, najbolji veslač grada svih vremena, čovek koji je vlasnik takođe dva olimpijska odličja, koji je došao da aplauzom pozdravi novi zvanični naziv "Medisona", "Zvonimir Zvonko Vujin".

- Kristalna dvorana počela je da se gradi decembra 2006. godine, a zvanično je otvorena jula 2009, u okviru Univerzijade, kada su odigrane tri košarkaške utakmice - ističe Danijel Šebez, direktor Javne ustanove "Sportski objekti", uz naglasak da se nalazi na dvadesetak metara od "Medisona" i osim postavljanja solarnih panela na krov, predstoji promena prozora i spoljašnje uređenje dvorane.

Time će biti zaokružena priča prelepog sportskog centra u Karađorđevom parku, udaljenog 700 metara od centra grada, sa impozantnim sadržajem, dve dvorane, fudbalskim i atletskim stadionom sa najmodernijim tartanom i reflektorima, pomoćnim terenom i trim stazom u parku. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni