NEMANJA PETRIĆ ZA "NOVOSTI": Za grb i dres uvek ginemo

S. KRSTOVIĆ

23. 09. 2021. u 09:00

MEDALjA je bila nedostižna za odbojkaše na EP u Katovicama. Kapiten Nemanja Petrić je svestan da je četvrto mesto u Evropi veoma dobar rezultat, ali i da sportisti i nacija to doživljavaju više kao neuspeh.

НЕМАЊА ПЕТРИЋ ЗА НОВОСТИ: За грб и дрес увек гинемо

FOTO: CEV

Priznaje da u završnici šampionata u Poljskoj nisu imali snage, ni energije da ostvare svoj cilj, ali i naglašava da ga brine to što mlađih selekcija nema nigde na velikim takmičenjima.

- Šire gledano, četvrto mesto je uspeh. Ali smo mi sportisti navikli da uspehom smatramo samo medalju. Ne samo mi sportisti, nego i cela nacija. U suštini, jeste uspeh biti među prvih četiri u Evropi. Ali je to i najnezahvalnija pozicija, gde si, bukvalno, na korak od medalje, boriš se, a u suštini si daleko i vratiš se kući praznih ruku. Šta je tu je, to je sastavni deo sporta, nekad se pobedi, nekad se izgubi. Verovali smo, nadali smo da će završnica biti drugačija u ta poslednja dva dana, ali sa ove tačke videlo se da je to bio naš maksimum, da smo dali sve što smo imali. Tako da je četvrto mesto uspeh, koji će nam sigurno doneti neke jasne slike za budućnosti - ističe za "Novosti" kapiten Nemanja Petrić.

VRATITI ASOVE U NAŠE KLUBOVE

PETRIĆ se nada da će se jednog dana, kao u košarci i vaterpolu, i veliki odbojkaši vraćati u naše klubove.

- Nadam se da će biti moguće. Vojvodina je jedina koja je pokušavala proteklih godina da priča sa reprezentativcima, tako da verujem da imaju neku ideju i da će to biti moguće. Mislim da bi za srpsku odbojku bilo dobro da se neko od asova vrati jednog dana. Deci bi značilo mnogo da vide reprezentativce u našoj ligi. Pitanje je kompleksno, ali kada vidim u kom pravcu ide srpski sport vezano za ulaganja, verujem da će se to jednog dana i desiti - ističe Petrić.

Iskusni primač smatra da su polufinale sa Italijom i meč za bronzu sa Poljskom odigrali ispod svakog nivoa, u svim elementima:

- Dosta smo loše igrali i u fazi servisa, napada, bloka, prijema. Siguran sam da se ekipa istrošila i da nismo mogli da uhvatimo i da pariramo energiji protivnika.

Svestan je da je pauza zbog kovida 19 uticala na formu igrača, da Atanasijević nije dugo igrao zbog povrede, da je i njega mučila povreda, da je Kovačević u Kini imao dugu pauzu, pa za 15 dana odigrao brojne utakmice, da se Lisinac povredio na startu Lige nacija...

- Mislim da je prošlogodišnja pauza zbog kovida prouzrokovala dosta povreda nevezano za reprezentaciju. S druge strane, cela godina je prošla bez reprezentativnih akcija, tako da se osetilo to što nismo igrali, bili zajedno, što nismo radili na nekim stvarima. Povrede su sastavni deo sporta, desilo se Bati i meni. Srećom nije ozbiljno, ali opet dovoljno da te odvoji od ritma. Onda ozbiljna povreda Lisinca na početku LN, ali je on uspeo da se vrati... Sve to negde ostavi malo traga, ali ne smemo da tražimo izgovore, jer to se ne dešava samo nama. Najbitniji je da smo takvi kakvi smo bili dali svoj maksimum. Jer mi uvek za grb i dres dajemo sve od sebe. Nekada se to nagradi medaljom, nekad ne - kaže Petrić.

Već godinama je veliki problem to što se od generacije Atanasijevića i Kovačevića ne pojavljuju mladi igrači.

- Ta nas boljka muči godinama. Sada su se pojavili mladi momci, kao što su Perić i Davide Kovač, Kujundžić je tu nekoliko godina, tu je i korektor Božidar Vučićević. Ipak, mislim da je mnogo veći problem to što mlađe selekcije ne učestvuju na ozbiljnim takmičenjima, to što nas nema na EP, a i kada odemo imamo jako loše rezultate. Posle Uroševe i Batine generacije nije se pojavila nijedna selekcija koja je zabeležila čak i četvrto mesto, na šampionatima su bili neprimećeni. Nije lako animirati decu da treniraju odbojku, ali ako ne može u velikim, ubeđen sam da je moguće u manjim sredinama. Pokušavaju u Savezu da ojačaju ligu, da napreduju mladi igrači. Potrebno je vremena i ozbiljnih koraka. Nadam se da se na tome radi, jer u suprotnom neće biti dobro - podvlači Petrić.

BONUS VIDEO: Izjave igrača nakon duela Partizan - Crvena zvezda

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)