SLOMIO NAS JEDAN SET! Do polufinala sa Italijom odbojkaši dizali formu, a onda jednostavno pali i sve izgubili

S. KRSTOVIĆ

21. 09. 2021. u 20:37

MARKU Podraščaninu se želja nije ispunila da se iz Katovica vrati sa osmehom.

СЛОМИО НАС ЈЕДАН СЕТ! До полуфинала са Италијом одбојкаши дизали форму, а онда једноставно пали и све изгубили

FOTO: CEV

Odbojkaši nisu uspeli da osvoje 13. medalju na evropskim prvenstvima, jer su šampionat završili kao četvrti. A malo ko je uoči polufinala mogao i da pretpostavi da će sve po zlu krenuti posle ispuštenog prvog seta sa Italijom, koja je krunu vratila posle 16 godina.

- Iskreno, četvrto mesto je najgore moguće, jer smo izborili polufinale i nismo uzeli medalju. Ali, trebalo bi biti iskren i priznati da zbog igre koju smo prikazali u mečevima odluke možda je ovo prvo prvenstvo na kojem nismo zaslužili medalju. Veoma mi je žao, jer smo podizali formu tokom takmičenja, a onda smo odigrali najlošije u najvažnijem trenutku i protiv Italije i protiv Poljske - naglašava, za "Novosti", Marko Podraščanin.

Trofejni bloker priznaje da niko ne zna zašto su igrali ispod svog nivoa u polufinalu.

- Od 2013. igramo u istom sastavu, imamo mnogo divnih utakmica na velikim takmičenjima, a italijanski tim je 10 godina mlađi od nas. Žao mi je ne samo što smo izgubili, nego što smo dobro otvorili utakmicu, vodili sa 9:4 i držali sve u našim rukama. I verovatno je gubitak tog prvog seta odlučio da li ćemo uzeti medalju, jer smo od Poljske izgubili dan ranije kada nas je savladala Italija - priznaje Podraščanin.

Igrače sada čekaju klupske obaveze, a na leto SP 2022. u Rusiji.

- Lično mislim da moramo da imamo više energije, žara i motiva. Govorio sam uoči EP da ćemo imati više motiva od ostalih, jer nismo učestvovali na OI. I to smo pokazivali sve do polufinala. Onda je došao malo ozbiljniji i tvrđi protivnik, kao što je Italija, i jednostvno smo dosta pali i izgubili. Ostaje nam da izvučemo pouke, naučimo lekciju i nadam se da ćemo svi zdravi biti u istom sastavu u Rusiji.

Naša ekipa je bila najstarija na EP, nedostaju mlađi igrači.

- To je priča koja se ponavlja od smene generacije koju je napravio Igor Kolaković 2013. Tada su došli novi momci, četvorica, petorica su zaigrala u prvoj postavi i to je bio pun pogodak. Međutim, smenu generacije možete da napravite kada imate dobre juniore i kadete, a, iskreno, osim Pavla Perića ostali moraju još dosta da napreduju da bi nas nasledili - smatra Podraščanin.

Vidljivo je da se skoro deset godina nije pojavio talenta kalibra Kovačevića, Atanasijevića ili Lisinca.

- Vrlo je malo talenata u muškoj odbojci, dok je s druge strane ženska eksplodirala. Kod devojaka svake godine pojave se dve, tri igračice koje mogu da naslede vedete. Problem kod muškaraca počinje od pionirskih dana, ako bismo tu mogli nešto da promenimo bilo bi dobro - podvlači Podraščanin.

NI ZLATO NE PRIVLAČI

- VEOMA je čudno što smo u ovoj situaciji, jer obično velika imena i veliki rezultati privlače klince da se bave sportom. Više od 20 godina smo u svetskom vrhu, a malo dečaka želi da trenira odbojku. Vidim da OSS dve, tri godine pokušava da animira što više dečaka. To je zabrinjavajuće - ističe Podraščanin.

ŽREB ZA SP 30. SEPTEMBRA

U MOSKVI će se 30. septembra održati žreb za SP (26. avgust - 11. septembar 2022) u Rusiji. Među 24 selekcija je i Srbija, koja je 2018. bila četvrta. Titulu brani Poljska.

Žreb za SP za dame, od 23. septembra do 8. oktobra u Holandiji i Poljskoj, biće naknadno saopšten. Srpkinje brane zlato iz Japana 2018.

BONUS VIDEO - Susret Novaka Đokovića i Dejana Stankovića na aerodromu Nikola Tesla

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!