IZ ZRENJANINA U SUBOTICU: "Ključ Balkana" promenio vlasnika

B.Grujić

08. 07. 2021. u 22:39

GRADONAČELNIK Zrenjanona Simo Salapura u kulturnom centru Kolo, u mađarskom gradu Morahalom, vratio je Ključ Balkana gradonačelniku Morahaloma Zoltanu Nogradiju, koji ga je zatim predao gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću.

ИЗ ЗРЕЊАНИНА У СУБОТИЦУ: Кључ Балкана променио власника

foto: Grad Zrenjanin

Subotica će, nakon Zrenjanina, koji je bio prvi nosilac Ključa Balkan, u narednih godinu dana biti domaćin i  organizator različitih programa u Kolu i predstaviti svoje kulturne, ekonomske, društvene i verske vrednosti.

Poznat kao banja i izletište u blizini mađarsko-srpske granice, Morahalom je grad otvorenog srca i veoma posvećen pograničnom suživotu i dobrosusedskim odnosima, a od 2019. godine obeležava 8. jul kao Dan Srbije u Mađarskoj, dodeljivanjem prelaznog ključa i obezbeđivanjem mogućnosti za predstavljanje u regionu Homokhat nekog grada iz Srbije.

Dan Srbije ove godine, počeo je bogosluženjem u pravoslavnoj kapeli Živonosni istočnik, a nastavljen je kulturno-umetničkim programom u izvođenju Subotičke filharmonije.

Osim čelnika Morahaloma, Zrenjanina i Subotice, današnjoj svečanosti prisustvovali su i Aleksandar Farkaš, ataše u ambasadi Srbije u Mađarskoj i Pal Nemeš, poverenik Vlade Republike Mađarske.

- Velika je čast što je Zrenjanin prvi grad iz Srbije koji je poneo ključ, a prijateljima iz Subotice želim da nastave gde smo stali, da kroz nove programe i dešavanja u Srpskom kulturnom centru Kolo neguju i jačaju kulturne vrednosti i toleranciju s obe strane granice - naglasio je Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

RUSIJA PODRŽAVA VUČIĆEVU INICIJATIVU ZA KIM: Zaharova poslala jasnu poruku