U BEOGRAD SA TITULOM: Sve je spremno za četvrti čin ABA finala

V. PRERADOVIĆ

24. 05. 2021. u 09:00

ŠAMPIONSKI pehar ABA lige mogao je već posle treće finalne utakmice da bude deo ručnog prtljaga na letu Podgorica - Beograd.

У БЕОГРАД СА ТИТУЛОМ: Све је спремно за четврти чин АБА финала

FOTO: ABA liga

Biće izložen i večeras u dvorani "Morača" (20.30), gde Crvena zvezda i Budućnost igraju četvrti čin dramatične košarkaške predstave sa evroligaškom nagradom za konačnog pobednika.

BORBENO, SA VELIKOM ENERGIJOM

KAPITEN Crvene zvezde Branko Lazić limitirao je učinak najboljih napadača Budućnosti Džastina Kobsa i Nikole Ivanovića.

- Iza nas je teška utakmica, dan pauze iskoristili smo za odmor, trening i pripremu narednog meča. Moraćemo da uđemo izuzetno borbeno u ovaj duel, sa velikom količinom energije, kao i uvek. Uz sve to, svakako želimo da produžimo intervale dobre igre u odnosu na treću utakmicu, da ispravimo neke stvari koje nismo najbolje radili u prethodnom duelu.

Srpski tim doneo je u crnogorsku prestonicu vođstvo od 2:0 u pobedama, nedostižnu u dosadašnjem jadranskom plej-of istorijatu. Takođe i psihološku prednost, koju u neizvesnoj završnici trećeg duela nije uspeo da pretoči u petu regionalnu titulu. Budućnost je peti put zaredom odbranila domaći teren od Zvezde u plej-of bitkama (75:71), sačuvala oreol nepobedivosti u "Morači" ove sezone i smanjila na 2:1 u finalnoj seriji.

- Nemamo mnogo vremena za pripremu naredne utakmice, pokušaćemo da ga iskoristimo da osvežimo ekipu - kaže trener crveno-belih Dejan Radonjić. - Potrebno je da uđemo u meč koncentrisano, sa ciljem da smanjimo broj grešaka i željom da imamo veći kontinuitet dobrih minuta u odnosu na treći meč.

Osim što je u odbrambenoj postavci zanemarila ulogu Amadea dela Valea, Zvezda je defanzivno ispunila većinu preduslova za proslavu titule pred oko hiljadu navijača Budućnosti. Međutim, iz Beograda je ponela i očajnu realizaciju šuteva za tri poena, koja je u prve tri utakmice ispod 20 odsto (15/75), u trećem meču tik iznad tog proseka (6/27).

Ni najbolji u Radonjićevom timu ne mogu da podese trojkaški nišan. Ognjen Dobrić postiže 22,3 poena po meču u finalnoj seriji, uz samo šest ubačaja iz 22 pokušaja van linije 6,75. Dalekometni hici Džordana Lojda (19,3 poena) još ređe pogađaju metu - 2/17, od čega 0/5 u prvoj utakmici u Podgorici.

Iz statističkih parametara trećeg meča iskočila je drastična razlika u slobodnim bacanjima u korist domaćina (34:14), iako su crveno-beli napravili samo četiri faula više od rivala (26:22). Utisak je da su sudije brzo uvodile Zvezdu u bonus ne baš ujednačenim kriterijumom upotrebe pištaljke. Podgoričani su potom umešno koristili uobičajenu odbrambenu agresivnost crveno-belih i u nekim delovima utakmice kampovali na liniji slobodnih bacanja.

- Čeka nas četvrta utakmica, koja će biti zahtevna kao i prethodne tri - kaže trener Budućnosti Dejan Milojević. - Nemamo puno vremena za oporavak, odmor, ni za preveliku analizu. Pokušavamo da u hodu uradimo sve što možemo da budemo što bolji i da vratimo seriju u Beograd.

UPUĆEN PRIGOVOR NA SUĐENjE

FOTO: ABA liga

ZVEZDA je uputila ABA ligi prigovor na suđenje u trećoj finalnoj utakmici protiv Budućnosti, u kojem se apostrofiraju zamerke na odluke slovenačkog sudije Mateja Boltauzera.

Klupskom analizom utvrđeno je da je napravljeno najmanje sedam grešaka na štetu crveno-belih, koje su ih koštale petnaestak primljenih poena. Ostaje da se vidi kako će sudijska komisija ABA lige proceniti Zvezdine zamerke na arbitražu u trećem meču, odnosno da li će Boltauzer ostati van delegiranja do kraja finalne serije.

Poznato je da neće biti deo sudijske trojke u četvrtoj utakmici, u kojoj pravdu dele Saša Pukl, Sašo Petek (Slovenija) i Uroš Nikolić (Srbija).

Pehar i šampionsko prstenje biće i večeras nadohvat Zvezdine ruke, kojoj je u dosadašnjim mečevima u Podgorici nedostajalo samo malo više dohvata da izbegne kockanje u odlučujućoj petoj utakmici u Beogradu.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)