MIRKO OCOKOLJIĆ: U šoku smo, do Evrokupa sa osam profesionalaca

Tanjug

03. 05. 2021. u 17:40

SVI smo još u šoku, iako je od velikog trijumfa prošlo dva dana. Niko nije verovao da možemo da osvojimo Evrokup“, kaže Mirko Ocokoljić, pomoćni trener košarkaša Monaka, koji su osvojili drugo po kvalitetu evropsko klupsko takmičenje.

МИРКО ОЦОКОЉИЋ: У шоку смо, до Еврокупа са осам професионалаца

Foto: Evrokup

Pobedom nad Uniksom u finalu, Monako je napravio veliko iznenađenje i tako obezbedio učešće u Evroligi naredne sezone.

Ocokoljić je u intervjuu Tanjugu istakao da je ovaj uspeh izuzetan sportski podvig.

"Do trofeja smo došli sa samo osam profesionalaca. U timu smo imali još dva juniora, praktično tinejdžera. Budžet nam je, zbog svih probelma sa kovidom, bio prepolovljen. Napravili smo najjeftiniji tim u poslednjih nekoliko godina, a ne treba zaboraviti ni činjenicu da se do pre samo devet godina Monako takmičio u četvrtoj francuskoj ligi“, ističe Ocokoljić.

Shodno veličini uspeha, u Monaku su svi još pod utiskom, a naročito predsednik kluba Ukrajinac Sergej Dijadečko.

"On bukvalno ne može da priča od sreće. Ne ispušta pehar iz ruku i samo ponavlja ovo je neverovatno. Prethodnih godina je zaista ulagao mnogo novca, još dok je vodio brigu o ukrajinskom Donjecku. Uporno je pokušavao da dođe do Evrolige, a to se konačno desilo u godini sa poimence ubedljivo najslabijim timom i najmanjim budžetom".

Po rečima Ocokoljića, ključni igrač u timu Monaka bio je nekadašnji prvotimac Crvene zvezde Matijas Lesor, koji je sasvim slučajno došao u Kneževinu:

„Lesor je stigao kao zamena za Vladimira Štimca, koji je početkom sezone dobio unosnu ponudu iz Kine i nismo mogli da ga zadržimo. Međutim, od njegovog obeštećenja smo angažovali Lesora, što se ispostavilo kao pun pogodak. Ovo mu je bila prva sezona da je imao ulogu glavnog centra. Unapredio je igru na niskom postu, znao je kako da se postavi i u odbrani i u napadu. On je sjajan momak i neviđeno je napredovao“, kaže Ocokoljić i dodaje da u kreiranju velikog uspeha ne treba zanemariti ni faktor sreće koji je bio naklonjen ekipi Monaka:

„Dobra stvar za nas je bila što se francusko prvenstvo od početka sezone igralo sa prekidima zbog problema sa virusom korona. To nas je na neki način spasilo, jer smo u skraćenoj rotaciji uspevali da zadržimo svežinu. Međutim, moram da naglasim da su momci čitave sezone odigrali neverovatno. Teško da mogu rečima da opišem tu energiju“.

Ocokoljić naglašava da poslednjih godina košarka u Monaku polako, ali sigurno preuzima primat nad fudbalom.

„Priređen nam je veličanstven doček, potom i velika proslava. Organizuje nam se i prijem kod princa Alberta. Sva pažnja publike se preusmerava na košarku što i ne čudi ako se u obzir uzmu ostvareni rezultati“, rekao je Ocokoljić i podsetio da je Monako bio i vicešampion FIBA Lige šampiona 2018. godine.

Osvajanje Evrokupa je svakako kruna saradnje Ocokoljića sa crnogorskim trenerom Zvezdanom Mitrovićem, šefom stručnog štaba Monaka:

„Sve je počelo još 2015. godine kada je on preuzeo Monako, koji se tada takmičio u Drugoj ligi. Pomagao sam iz Beograda oko skautinga i kad se plasirao u Prvu ligu priključio sam se njegovom stručnom štabu. Tri godine smo osvajali Liders Kup i tri puta bili prvi na kraju ligaškog dela prvenstva, ali nismo uspevali da dođemo do titule“, kaže Ocokoljić i podseća na krajnje neobičan splet okolnosti pod kojim su se on i Mitrović, nakon godinu dana, ponovo našli u ekipi Monaka:

„Prošle takmičarske godine smo bili u Asvelu, sa kojim smo osvojili titulu prvaka Francuske, baš u duelu sa Monakom u finalu. Međutim, vlasnik kluba Toni Parker želeo je da pruži šansu svom rođenom bratu Pjeru, koji je takođe trener. Zvezdan i ja smo napustili klub, a prostor za saradnju sa Monakom se ponovo otvorio kada je Saša Obradović otišao u Zvezdu. Sve ostalo je istorija“, rekao je Ocokoljić, koji je ove sezone zbog zdravstvenih problema Mitrovića na čak šest utakmica samostalno vodio tim i upisao svih šest pobeda među kojima je najznačjanija nad Unikahom u Malagi.

Apetiti Monaka su nakon osvajanja Evrokupa naglo porasli, pa uprava kluba sada očekuje i tulu u nacionalnom šampionatu:

„Trenutno smo u dobroj poziciji, jer smo vodeći tim sa samo dva poraza. Međutim, pitanje je kako će okončati prvenstvo. Gotovo je sigurno da plej-ofa neće biti, da će šampion biti prvak nakon ligaškog dela. Za manje od mesec dana bi trebalo da odigramo čak 16 zaostalih ligaških utakmica, jer reprezentacija Francuske sa pripremama za Olimpijske igre treba da počne 22. juna“.

Što se tiče planova za budućnost i učešća sa Monakom u Evroligi, Ocokljić trenutno nije mogao ništa da precizira:

„Mnogo je nepoznanica, a jedino što je sigirno da saradnjom ostajem vezan za Zvezdana Mitrovića. Ugovor nas sa Monakom vezuje do kraja sezone. Sigurno će biti ponuda i drugih klubova. Još se ne zna kakav će biti budžet Monaka za narednu sezonu, da li će renovirati svoju halu ili će mečeve Evrolige igrati u Antibu, tako da će se o svemu tome razgovarati po završetku sezone“, zaključio je Ocokoljić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (0)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode