NIKAD TAMNIJA ZVEZDA: Najlošija evroligaška kampanja crveno-belih

V. Preradović

09. 04. 2021. u 21:14

EVROLIGAŠKA kampanja Crvene zvezde okončana je berlinskim debaklom u susretu sa Albom (58:81). Jedini benefit za klub s Malog Kalemegdana upravo je to što je stavljena tačka na najlošiju sezonu otkad se elitno takmičenje igra u ligaškom formatu.

НИКАД ТАМНИЈА ЗВЕЗДА: Најлошија евролигашка кампања црвено-белих

FOTO: Evroliga

Pretposlednje mesto sa skorom od deset pobeda i čak 24 poraza spustilo je ovu sezonu na dno lestvice, ispod one 2017/2018. u kojoj su crveno-beli sa Dušanom Alimpijevićem na klupi ostvarili učinak 11-19 u ligi sa 16 timova i četiri utakmice manje. Tada je preovladalo mišljenje da se radi o neuspešnoj sezoni.

Slično je bilo i tokom prošle, u kojoj su crveno-beli do trenutka prekida zbog virusne pandemije odigrali 28 mečeva i imali pobedu više nego ove (11-17). Takođe i još živu šansu da se domognu plej-ofa, jer je Fenerbahče držao osmu poziciju sa učinkom 13-15. Usledio je rastanak sa trenerom Draganom Šakotom, neopravdano pravdan zdravstvenim razlozima. Da nije skora Budućnosti 6-24 iz evroligaške sezone 2018/2019, ovom bi bio postavljen negativni rekord timova iz našeg regiona od prelaska na sistem takmičenja "svako sa svakim".

Počelo je euforijom stvorenom po imenovanju klupske legende Saše Obradovića za trenera, ali se taj balon izduvao njegovom smenom nakon samo tri meseca. Bila je to panična reakcija rukovodstva suočenog sa strahom od potencijalnog gubitka ABA titule. Naravno, i posledica problematičnog selektiranja tima u kojem su se mahom našli igrači nivoa Evrokupa, delom i zbog toga što finansije nisu mogle da isprate neke Obradovićeve primarne mete.

Klub je odlučio da igra "na sigurno" i angažuje Dejana Radonjića, najtrofejnijeg trenera u Zvezdinoj istoriji. Podigao se drugi talas euforije i, kao i prvi, veoma brzo nestao. Evroligaške pobede i dalje su bile kapi vode u pustinji, a regionalni porazi od Igokee i Budućnosti dovele su pod sumnju i navijački filozofski pravac - iz trofejnih sezona poznat kao "radonjizam". Otežavajuća okolnost bili su učestali slučajevi zaraženih prvotimaca, mada je iz ove perspektive teško zamisliti mnogo bolji učinak i bez uticaja korone.

Jadranska titula prekrila bi obrise protraćene evroligaške sezone, ali silazna putanja forme sa tek po kojim skokom krive, daje Zvezdinim navijačima mnoštvo razloga za zabrinutost pred odlučujuće bitke u regionalnom takmičenju.

SKOR U EVROLIGI

SEZONA 2016/2017: skor 16-14

SEZONA 2017/2018: skor 11-19

SEZONA 2019/2020: skor 11-17*

SEZONA 2020/2021: skor 10-24

*Takmičenje prekinuto zbog epidemije

11

poraza i pet pobeda Saše Obradovića u EL

13

poraza i pet pobeda Dejana Radonjića u EL


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)