OBAVEZA PREMA SLAVNOJ PROŠLOSTI: Tradicija od 75 godina predstavlja izuzetnu odgovornost za trenera Borca

G. KELIĆ

28. 03. 2021. u 19:46

PRED košarkašima čačanskog Borca se nalaze četiri sudbonosne utakmice u kojima će pokušati da izbegnu odlazak u plej-aut ABA lige.

ОБАВЕЗА ПРЕМА СЛАВНОЈ ПРОШЛОСТИ: Традиција од 75 година представља изузетну одговорност за тренера Борца

FOTO: ABA liga

Raspored, reklo bi se, ide naruku našem predstavniku, pošto se sastaje sa direktnim konkurentima (FMP, Zadar, Split, Cibona) od čega je u čak tri meča domaćin. Ekipa iz Šumadije trenutno drži 13. poziciju na tabeli sa dve pobede manje od prvih pratilaca.

- Uz sve nedaće i dosta loš raspored koji nam se "namestio" na početku sezone, kao i činjenici da se dosta puta na nama "zalomilo" da utakmice budu odložene na samo dva sata do početka, došli smo u situaciju da praktično sami odlučujemo o našoj sudbini - ističe na početku razgovora, za "Novosti", trener Borca Marko Marinović.

Upravo jedna od tih nesrećnih okolnosti pod kojima se ova sezona igra jeste i nemogućnost prisustva publike koja bi sigurno mnogo značila ekipi kraj Morave da u svojoj debitantskoj sezoni u elitnom regionalnom rangu obezbedi koju pobedu više.

- Apsolutno! Tri decenije traje naša borba za vraćanje Borca na regionalnu košarkašku mapu. To je bio san svih nas i kruna moje karijere predstavlja činjenica da sam to uspeo da ostvarim. Svima je vrlo dobro poznato kakva je čačanska publika i da se ni najbolje ekipe ne bi dobro provele ovde. Mi smo tu ostali hendikepirani, jer su naši navijači bukvalno naš "šesti" igrač - podvlači popularni Malina.

ABA LIGA NIKAD JAČA

MARINOVIĆ je košarku na Jadranu iskusio i kao igrač i kao trener, i ističe da je kvalitet takmičenja iz godine u godinu bolji.

- Nikada jača nije bila ABA liga. Stvar je u tome što je sada mnogo više novca u opticaju i više se ulaže. Ekipe sa sve većim budžetima ulaze u svaku sledeću sezonu, u tekućoj takmičarskoj godini je čak šest timova pretendovalo za sam vrh, plus Partizan, koji je bio, takođe, projektovan za tu borbu, ali zbog celokupne situacije nije na tom nivou. Liga je prava takmičarska, nemaš lufta da se opustiš. Svakako dosta neizvesnija i zanimljivija nego ranije - ističe doskorašnji plejmejker.

Borac predstavlja bastion košarke na ovim prostorima, zbog čega pritisak rezultata, u ovom slučaju opstanka u ligi postoji, kako zbog budućih naraštaja tako i zbog onih koji su gradili ime kluba.

- Biti deo nečega što ima tradiciju dugu 75 godina za mene predstavlja izuzetnu odgovornost i bitnost. Tim pre što sam rođeni Čačanin i ovaj klub mi je mnogo dao u životu, a ja želim da mu se na neki način odužim i ostavim svoj trag. Temelje su udarile veličine poput Mišovića, Kićanovića, Obradovića, Androića, Arsića... i ne želim da se na njima završi, već da ova sredina iznedri neke nove velikane koji će samo još više pronositi slavu Borca.

Već je naširoko poznat mit oko pranja ruku u Moravi, ali šta je ono što Čačane natera da odmah iz patika uskoče u odelo i prihvate se trenerskog posla.

- Pa dobro, Željko Obradović i ja smo jedini iz Čačka koji smo se na takav put odlučili. Mene je uprava odmah po završetku igračke karijere navela na taj potez i ukazala mi tu čast. Nisam se uopšte dvoumio, jer imam neizmernu ljubav prema ovoj igri koja mi je dala sve u životu - završava nekada sjajni košarkaš, a sada perspektivni stručnjak.

NAŠI STRANCI SU RUKIJI

SVE aktuelnija je u našoj košarci priča oko broja stranih igrača, a takav trend nije zaobišao ni čačanski klub.

- Mnogo je teško dovesti mladog igrača u Borac. Mi se u Srbiji nadmećemo, pored Zvezde i Partizana, i sa Megom i FMP, sa ekipama koje su u prethodnom periodu imale velikog uspeha u mlađim kategorijama. Naš seniorski tim je sastavljen od igrača koji nisu prošli selekciju u pomenutim klubovima i došli kod nas na "prepravku", da tako kažem. Zato se okrećemo stranim rešenjima, ali naši stranci su isključivo rukiji. U doglednoj budućnosti ćemo pokušati da gradimo tim oko igrača iz svoje škole, jer su upravo naši kadetski i pionirski timovi trenutno prvi u državi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FINALE PRE FINALA: Jokić protiv Lebrona za kraljevsku krunu (VIDEO)