VLADE JOVANOVIĆ ZA "NOVOSTI": Pritisak oblikuje igrača

G. K.

16. 08. 2020. u 20:50

NAKON osam sezona, Dejan Milojević je napustio trenersku klupu Mege Bemaksa i štafetu predao Vladi Jovanoviću, koji pred sobom ima zadatak da nastavi putem kojim je njegov prethodnik koračao.

ВЛАДЕ ЈОВАНОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Притисак обликује играча

Foto: N.Paraušić

Broj osam u ovom slučaju postaje simboličan, s obzirom na to da je tačno toliko godina prošlo od kada je Jovanović poslednji put radio u Srbiji, i tako se nakon putešestvija po Ukrajini, Rusiji i Kini vratio na rodnu grudu.

- Imao sam već duže vreme želju da se vratim u Srbiju, međutim, ne bih se vraćao tek tako i zbog bilo kakvog posla. Danas su treneri potrošna roba i retko gde možete da naiđete na prave projekte sa dugoročnim planom. Mega je upravo jedan takav projekat, u kome su jasni ciljevi i naredni koraci, a prevashodno ono gde su nam se ukrstili putevi jeste razvoj odnosno promocija mladih igrača koje Mega već duži niz godina neguje - bez okolišanja počinje razgovor za "Novosti" Jovanović.

Tako se imperativ trofeja i jurnjava za rezultatima u novobeogradskom klubu možda stavlja u drugi plan.

- Mislim da nijedan igrač ne može da postane veliki ukoliko ne može da iznese neki rezultat, a videćemo koji će to rezultat biti za nas ove sezone. Sigurno da nije realno osvajanje Aba lige, ali neki vid pritiska moramo da imamo, kako ja kao trener, tako i moji igrači, jer smatram da je pritisak onaj začin koji oblikuje mladog košarkaša u vrhunskog asa.

Pogledom na roster ekipe, jasno je da će i u novoj sezoni okosnicu tima činiti golobradi momci potpomognuti sa nekoliko iskusnih internacionalaca.

- Imam izuzetno mladu ekipu. Sve su to momci u rasponu od 19 do 21 godinu. Pritom, doveli smo Milenka Tepića na poziciju jedan kao bekap varijantu, a tu je i Amerikanac Skuči Smit. Pored toga nam treba još jedan spoljni igrač, ali nećemo žuriti. U ovom trenutku imamo dovoljno igrača da sprovedemo proces treninga i počnemo sa pripremnim utakmicama. Zadovoljan sam selekcijom, neće biti lako i moraćemo da prebolimo određene dečije bolesti što se tiče košarkaškog aspekta, ali spremni smo - samouveren je iskusni strateg.

Čini se da je u našim najvećim klubovima, rad sa mladim snagama stavljen u drugi plan u poslednje vreme, i da takve odluke mogu da imaju dugoročne posledice na budućnost srpske košarke.

- Donekle se slažem da oni nemaju uloge koje bismo voleli da imaju u svojim klubovima, ali jednu stvar moramo da razumemo. Zvezda i Partizan imaju veliki broj navijača i javnost očekuje da se rezultati prave. Ukoliko hoćete da konkurišete najboljim evropskim ekipama, morate da imate tim koji može da se takmiči sa njima. Naši mladi igrači to jednostavno ne mogu, ali zbog toga ne treba kriviti klubove. Na svima nama je da zajedničkim snagama stvorimo sistem u kojem će oni dobiti kreditovane minute koje i nisu zaslužili. Ono što je najbitnije jeste da ti momci imaju "dobre glave" i da iskoriste šansu koja im se ukaže - zaključuje Jovanović.

DULE JE ZNAO DA ISTRPI

VLADE je trenerski zanat "pekao" u Partizanu kod Duška Vujoševića čiji je pomoćnik bio pet sezona, a kasnije je imao priliku i da dve godine samostalno vodi crno-bele.

- Na mene je taj period stvarno ostavio značajan utisak. Vrlo retko u karijeri treneri imaju apsolutnu autonomiju u vođenju tima. Dule je uz saglasnost tadašnjeg predsednika Saše Danilovića to imao u Partizanu. A to je jako važno, jer je on znao da istrpi igrače koji su tada stasavali. Kasnije sam ja preuzeo palicu i takođe imao veliku slobodu u izboru i donošenju odluka. Tako i treba da bude, ukoliko klub želi da osvaja trofeje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUTALNO POJAČANJE U HUMSKOJ! Partizan dovodi fenomenalnog NBA šutera