STOJAKOVIĆ OTKRIO TAJNU IZ INDIJANAPOLISA: Bili smo u raspadu, a onda smo iskalili bes na Amerima

Novosti online

18. 07. 2020. u 11:29

LEGENDARNI srpski košarkaš, osvajač zlata u Indijanapolisu 2002. godine i NBA prstena sa timom Dalas Maveriksa, Predrag Stojaković, u velikom intervjuu za Sportklub pričao je o mnogim stvarima.

СТОЈАКОВИЋ ОТКРИО ТАЈНУ ИЗ ИНДИЈАНАПОЛИСА: Били смо у распаду, а онда смо искалили бес на Америма

Foto: N.Paraušić

Peđa je prvo došao u Zvezdu, u kojoj se zadržao dve godine.

- Sticajem okolnosti i usled dešavanja u bivšoj Jugoslaviji došao sam u Beograd. Tada je počeo ozbiljan rad. Pre toga nisam bio upućen kakvo je odricanje potrebno da bi se bavio košarkom. Posle godinu dana dobio sam poziv od Laleta Lučića i ušao u prvi tim. Od tada je moja karijera brzo pošla uzlaznom putanjom. Otišao sam u PAOK, u kojem sam proveo pet godina. Ta sredina mi je dosta pomogla da sazrim kao igrač i kao osoba i da se pripremim za NBA.


Stojaković je mlad otišao u NBA. Upitan da li je znao šta ga tamo čega i koliko je bio spreman za sva iskušenja u najjačoj ligi sveta, on je rekao:

- Iskreno, nisam znao. Draftovan sam sa 19 godina. Deo sna mi se tada ispunio i bio sam korak bliže NBA. U tom momentu sam ugovorom bio vezan za PAOK, a imao sam i izvesnu nesigurnost – nisam mnogo znao o NBA. Tokom devedesetih, kada smo mi pratili ligu, nije bilo moguće gledati NBA kao što je to danas slučaj. Postojala je doza, da ne kažem straha, ali nepoznavanja u šta se ulazi. Sledeće dve godine, do 19. do 21, dosta si mu pomogle da postanem bolji igrač i da se na najbolji mogući način, mentalno i fizički, pripremim za nova iskušenja koja sam u početku karijere doživeo u NBA.

Prisetio se Indijanapolisa 2002. godine. 

- Ne znam kako da opišem dešavanja u Indijanapolisu. Naravno, posle osvajanja svi mi to opisujemo kroz neke šaljive anegdote, ali u tom momentu to uopšte nije bilo šaljivo. U jednom periodu, do utakmice sa Amerikancima u četvrtfinalu, bilo smo, da ne kažem raspad, ali nismo igrali dobru košarku - kazao je Stojaković i nastavio:

- Ipak, svako je u sebi pronašao tu dozu ponosa. Proradio je inat i mi smo proradili kao tim. Shvatili smo da svako od nas mora nešto da žrtvuje, da bismo nešto uradili kao ekipa. Posle jedne utakmice protiv Amerikanaca se ispostavilo da naše samopouzdanje raste. To je taj "momentum‘, što bi rekli Amerikanci, koji nas je poneo sve do kraja tog takmičenja. E sad, da li postoje problemi? Problemi postoje u svim ekipama. Mislim da su ekipe bez problema ekipe bez pulsa. Ne možeš da očekuješ od ljudi koji nemaju puls i emociju da budu dobri takmičari. Naša stara škola je učila da na neki način isprovociramo momenat. Naravno, mi smo bili toliko istrenirani u tom sistemu, gde se govorilo: "Ili će da postane, ili će da ostavi košarku". Nije bilo između, da ga mazimo, pazimo i da mu pomognemo. Da li ima karakter za to? Ako nema, neka se bavi nečim drugim. To je bilo tako u našem sistemu. Tako su i naši treneri nas vodili kroz takmičenja. Možda je to u našem mentalitetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Imaš DVE HILJADE razloga za registraciju na mozzartbet.com