NAVIJAČI MISLE DA JE ZABORAVLJEN, A ON... Hrvat je Partizanov adut iz senke

Александар Илић
Aleksandar Ilić

16. 05. 2024. u 19:27

KOŠARKAŠI Partizana u finalu ABA lige gube od Crvene zvezde 2:0 u seriji, aktuelni šampion poražen je oba puta na gostovanju u "Pioniru", a delovalo je da nešto nedostaje u igri "parnog valjka". Navijači na društvenim mrežama brzo su krenuli da traže više Džejlena Smita na terenu, smatraju da to zaslužuje, međutim, mnogi će se iznenaditi podatkom da je reprezentativac Hrvatske jedan od najkonstantnijih u četi Željka Obradovića.

НАВИЈАЧИ МИСЛЕ ДА ЈЕ ЗАБОРАВЉЕН, А ОН... Хрват је Партизанов адут из сенке

FOTO: ABA liga/Dragana Stjepanović

Kako jedan kolega reče: "Minutaža Džejlena Smita iznenadila bi i samog Željka Obradovića". S obzirom da je statistika poput bikinija, otkriva mnogo, a ne pokazuje ništa, "Novosti" su se osvrnule na igru beka Partizana.

Njegova kratka biografija od dolaska u crno-belo jato je sledeća:

U Evroligi je odigrao sedam duela, dva kao starter. Najbolji je bio u 34. kolu protiv Valensije kada je upisao 15 poena, a protiv Fenerbahčea je ubacio 11. U proseku je beležio 6,7 poena uz procenat šuta 55,6. Za tri 38,9 uz 1,3 asistencije i indeks korisnosti 6,6. Naizgled - ništa epohalno. Ali...

Džejlen Smit i Miloš Teodosić na meču ABA finala 2024 / Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

U ABA ligi Smit je odigrao prvi meč 11. februara, od tada je propustio svega dva u regionalnom takmičenju, a u Evroligi je, posle uvodnih nastupa, mesec i po dana "držan po strani", mirno čekao svoju šansu do 34. kola i pomenutih 15 poena protiv "slepih miševa". U regionalnom prvenstvu beležio je 7,7 poena, uz procenat šuta za dva 52,6, za tri 43,3. Imao je i 2,4 skoka po meču i 2,5 asistencije.

Igrač koji može da igra na poziciji pleja i beka bez mnogo pompe ispunjava sve zahteve koji se pred njega stave, baš poput Džejmsa Nanelija i Frenka Kaminskog, a mnogi se pitaju u čemu je zapravo "caka".

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Pomenuti dvojac važi za igrače zvučnijih imena, koji su priliku u Evroligi dobijali u svakom meču, pompeznije su i najavljeni njihovi transferi, te se zato odaje utisak da je Smit zaboravljen, iako je mašinovođa "parnog valjka" u nekoliko bitnih parametara.

Dokazivao je Amerikanac sa hrvatskim pasošem na Jadranu da zaslužuje poverenje, a ako se pogleda i minutažu - dobijao ga je. U regionalnom šampionatu veću šansu na parketu od njegovih 20 i po minuta po utakmnici imaju samo trojica - Zek Ledej (22),te tandem Kevin Panter - Džejms Naneli (21).

Ukoliko se uzmu u obzir i šuteve za tri (za ovu analizu uzeti su igrači koji bar dvaput po meču probaju da pogode s distance) u ABA ligi Smit ima drugi najbolji učinak u ekipi Partizuana (43,3%, ispred je samo Danilo Anđušić sa 46,3%), a na to je pomenuti "tih junak" crno-belih  treći asistent crno-belih i njihov najbolji "kradljivac"!

Džejlen Smit i Nemanja Nedović u borbi za loptu na ABA finalu 2024 / Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Nema sumnje da je Smit na terenu mnogo veći adut nego što čak i mnogi partizanovci misle. Postavlja se pitanje da li bi situacija u Evroligi, gde je crno-belima plej-in izmakao u poslednjim kolima, bila drugačija da je i na evropskoj sceni dobio istu priliku, ali ono što je sada najvažnije za ekipu koju predvodi trener Željko Obradović je da pronađe način da se "vrati u život" u seriji u kojoj još jedan poraz - znači kraj snova o ABA tituli (verovatno i snova o Evroligi, mada, ko će to tačno znati u ova vremena). Da li je Džejlen Smit rešenje za sve probleme koje Partizan ima sa Zvezdom? Ne, za sve nije.

Ali, da je pokazao šta može - i te kako jeste, iako utisak "na prvi pogled" mnoge vara, baš zbog onih mesec i po dana neigranja u Evroligi, kada su se najvažniji mečevi i dešavali.

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!