NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila "zbog" njega

Novosti online

22. 04. 2024. u 20:56

Nikola Jokić i Denver nagetsi odlično su započeli odbranu titule u NBA plej-ofu, a sada se desila i jedna vrlo zanimljiva stvar.

НИКОЛА ЈОКИЋ ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ! Ево шта су 142 НБА играча урадила због њега

FOTO: Tanjug/AP

Američki portal "Atletik" nastavio je, sada već tradicionalnu, anketu među NBA košarkašima na raznorazna pitanja. Neka od njih su za odgovore imala upravo Jokića, ali...

Krenimo redom.

Novinari Sem Emik i Džoš Robins su ovim povodom intervjuisali rekordna 142 aktuelna igrača (iz svih 30 klubova), od 5. marta do 11. aprila, kako bi, maltene od trećine cele lige, saznali odgovore na neke vrlo zanimljive teme.

"Novosti" vam donose neke od najinteresantnijih odgovora (autori članka su naglasili da nisu svi anketirani košarkaši dali odgovor na svako pitanje, ali je to uglavnom ipak bio slučaj).

Ko je najkorisniji igrač ove sezone, MVP?

Nikola Jokić 41,8% anketiranih
Šai Gildžis-Aleksander 36,9%
Luka Dončić 9,9%
Džejson Tejtjum 4,3%
Janis Adetokumbo 1,4%
Denis Mičel 1,4%

Još su dobili glasove i: Paolo Bankero, Džejlen Branson, Stef Kari, Entoni Edvards, Tajris Haliburton i Kavai Lenard.

Među onima koji su glasali za "SGA", odnosno Šaija Gildžis-Aleksandera iz Oklahome, mogu se naći objašnjenja da je "vodio tim, koji je maltene autsajder, do vrha Zapadne lige", da je "na istom nivou na svakom meču", "da jeste košgeter, ali i odlično razigrava klupske kolege"...

Što se Jokićevih glasača tiče, evo nekih od njihovih obrazloženja:

  • "On je Jokić. Utiče na igru na toliko načina, da mnogi ljudi to, jednostavno, ne razumeju. I to utiče i ofanzivno i defanzivno, iskren da budem. U odbrani se mnogo popravio"
  • "On je nezaustavljiv!"
  • "Da čovek bude toliko efikasan sezonu nakon osvajanja titule, kada bi sve trebalo da mu je teže, to je impresivno!"
  • "Nikola Jokić jeste MVP. Konstantan je, još uvek pobeđuje, još uvek utiče na tim na mnogobrojne načine. A to se oseća i kada nije na terenu" (jer igra Denvera tada postaje lošija)
  • "On je promenio košarku. Odbranu mu mnogi potcenjuju. On, prosto, razume ovaj sport veoma, veoma..."

Jokić nije dobio glasove samo kod tog pitanja

Recimo, kada je 136 NBA košarkaša upitano "Počinješ da gradiš tim od početka, kome prvo nudiš ugovor?" - Jokić nije pobedio, što je posebno zanimljivo.

A nije pobedio, jer je jedan mladić, koji je tek na počeku karijere, "em sjajan, em možeš na njega da računaš još 20 godina", kako je glasio jedan od odgovoar.

Naime, 27,9% upitanih bi najpre dovelo nestvarnog francuskog džina koji nastupa za San Antonio, Viktora Vembanjamu, u svoj tim. Jokića tek nešto malo manje - 27,2% anketiranih. 

Entoni Edvards iz Minesote bi bio prvi izbor za 10,3% anketiranih, Luka Dončić za 8,8%, a Šai Gilidžis-Aleksander za (samo) 4,4% njih.

Nikola Jokić i Viktor Vembanjama / FOTO: Tanjug/AP

Nije Jokić jedini Srbin na kog misle NBA igrači

Kada su glasali za "košarkaša koji je najmanje cenjen u ligi u odnosu na to koliko zaslužuje" (a pobednici su bili Derik Vajt i Džejlen Vilijams) - jedan glas (od 126 igrača koji su odgovorili na ovo pitanje) je dobio i kapiten košarkaške reprezentacije Srbije, član Atlante Bogdan Bogdanović.

Bogdan Bogdanović u dresu Atlanta hoksa / FOTO: Tanjug/AP

Sa druge strane, ni Boban Marjanović nije zaboravljen.

Kada su NBA košarkaši upitani "Protiv koga iz lige nikada ne bi želeo da se potučeš?" njih 53,6% je reklo da "na crtu" ne bi izašli (bivšem MMA borcu, sada članu Indijane)  Džejmsu Džonsonu, 16,8% snažnom STivenu Adamsu - a 2,4% Bobanu Marjanoviću.

- Zašto Bobi? Džon Vik 3! (film u kome je Marjanović glumio negativca koji se bori sa Kijanuom Rivsom). - Nije da on (Bobi) ume da se bije, ali je ogroman! - rekao je jedan od NBA košarkaša koji je za srpskog gorostasa glasao.

Boban Marjanović i Luka Dončić  foto:: Tanjug

Upitani "koji tim će osvojiti NBA titulu, a ne možete da glasate za svoj", većina je odgovorila - Jokićev.

Denver nagets - čak 55,9%

Boston seltiks - 33,9%
LA Klipers i Oklahoma siti tander po 2,4%
Ostali ispod toga.

Novak Đoković im je u glavi!

NBA igrači su upitani, pored ostalog, i ko im je omiljena sportska ličnost van lige u kojoj se oni takmiče.

Najviše glasova je dobio kvoterbek Lamar Džekson, 13% NBA košarkaša je glasalo za ovog igrača američkog fudbala, 6,1% za njih za košarkašicu Kejtlin Klark, a na trećem mestu se našao Novak Đoković.

Novak Đoković sa dresom Nikole Jokića / Foto: Goran Čvorović

Nole je izbor 4,3% članova najjače košarkaške lige, više nego Jusein Bolt (3,5%), Majk Tajson (3,5), Kilijan Mbape, Lionel Mesi, Nejmar i Kristijano Ronaldo (po 1,7%) i mnogi drugi.

Najbolji košarkaš svih vremena je...

I, za kraj ovog pregleda najzanimljivijih odgovora aktuelnih NBA košarkaša, evo i kako su glasali kada su upitani - ko je najbolji igrač svih vremena?

Majkl Džordan - 45,9%

Lebron Džejms - 42,1%
Kobi Brajant - 9,8%
Po 0,8% su dobili Stef Kari, Irvin "Medžik" Džonson i - Pol Pirs.

Nikola Jokić - statistika

Ove sezone, do plej-ofa, Jokić je prosečno postizao 26,4 poena, a imao i 12,4 skoka i devet asistencija po NBA utakmici.

Kada opet igraju Nikola Jokić i Denver? Raspored utakmica:

Podsetimo, Jokićevi Nagetsi pobedili su Los Anđeles lejkerse na početku doigravanja, a vrlo brzo ta plej-of serija se nastavlja. Evo i kada ponovo igraju ti rivali:

Utorak, 23. april, 4 ujutru po našem, srednjeevropskom vremenu - kod kuće protiv Lejkersa

Petak, 26. april, 4 ujutru - u gostima kod Lejkersa

Nedelja, 28. april, od 02.30 ujutru - u gostima kod Lejkersa

Po potrebi: peti meč, ponedeljak, 29. arpil, kod kuće protiv Lejkersa, termin još nije određen.

NBA liga, sezona 2023/2024 - termini, plej-of, Olimpijske igre...

Ligaški deo nadmetanja završen je u nedelju, 14. aprila 2024, kada su svi timovi odigrali po 82 utakmice. 

Nakon zavreštka plej-in turnira za timove od 7. do 10. mesta u obe konferencije, 20. aprila počela je zvanična faza plej-ofa.

Veliko finale je, kada se o prvom meču borbe za pehar radi, zakazano za 6. jun, a moguća majstorica igrala bi se 23. juna. Samo mesec dana kasnije, 26. jula, u Parizu počinju 33. Letnje olimpijske igre, koje traju do 11. avgusta.

A ako vam se košarka sviđa, NBA kao njen sastavni deo, kao i sve što u njoj rade Nikola Jokić i Denver, ali i ne samo oni već i svi ostali srpski i drugi asovi, pratite ih na sportskim stranicama portala "Novosti". 

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)