"NEĆU O TOME DA PRIČAM!" Svetislav Pešić o Srbija - Kina, povredi Petruševa, Đorđeviću, posebnom zadatku koji je dao, a i jednoj pohvali...

Novosti online

26. 08. 2023. u 16:29

SRBIJA je Svetsko prvenstvo u košarci 2023. otvorila trijumfalno, a selektor naše košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić na vrlo zanimljiv način analizirao je učinjeno.

НЕЋУ О ТОМЕ ДА ПРИЧАМ! Светислав Пешић о Србија - Кина, повреди Петрушева, Ђорђевићу, посебном задатку који је дао, а и једној похвали...

FOTO: FIBA.Basketball

Podsetimo, Srbija je Mundobasket 2023. započela velikom pobedom protiv Kine (uz jedan ozbiljan peh), a potom je strateg "orlova" ovako započeo analizu:

- Hteo bih da čestitam mojim igračima i stručnom štabu. Utakmica kao i svaka druga, mislim tu na pripremu ekipe za zadatke, individualne i timske. Mi smo želeli pobedu, to nam je primarni cilj, ali smo hteli i da iskoristimo ovu utakmicu da preuzmemo odgovornost u odbrani 1 na 1, zatim timskoj defanzivi, kako se branimo u tranziciji, kako na niskom postu... Sve je važno, kao što je i reakcija na promašaj rivala. Ali, mi smo novi tim. Prvi put smo u ovakvom sastavu na velikom takmičenju, pa smo koristili ovu utakmicu i za taktičke stvari, ali, najvažnije je bila lična odgovornost igrača u odbrani. Eto, danas je naša meta bio Anderson, da vidimo možemo li da sa posebnim zadacima odgovorimo tom izazovu. A jesmo. Dodao bih tome da ja volim da kažem da je svaka četvrtina važna, ali da je treća kao jedna nova utakmica. Tu svako može da promeni tok meča, ali videli ste kako smo mi tu deonicu započeli, odličnom odbranom. Samo 13 poena smo primili u tom periodu, odlična je bila reakcija celog tima, pa se okrećemo narednom izazovu, Portoriku - započeo je Pešić.


Pohvalivši svog kolegu, a nekadašnjeg učenika, Sašu Đorđevića, i ističući da dobro vodi Kinu, ali da nije lako ni na jednom novom početku, on je odbio da dodatno komentariše šta to "Sale nacionale" može da očekuje u nastavku takmičenje. Razlog? Jer "ne voli da priča previše o kolegama i onome što će s njima biti". Tome je dodao "Dovoljno sam već o drugima pričao, ako možemo o utakmici?".


Upitan je potom o stanju Filipa Petruševa:


- Iskrenuo je zglob i nismo hteli da rizikujemo. Mogao je da igra... Ne znam zašto ne bi igrao protiv Portorika, bar koliko sam ja informisan. Samo je malo to iskrenuo...


Istakavši da je za odbranu Kajla Andersona bilo ključno šta se radi odmah posle završetka napada, te da defanziva počinje od spoljnih igrača, Jovića ili Avramovića a ne centra, Milutinova, naglasio je sledeće:


- Jako je važno primiti malo poena u prvih šest sekundi napada rivala, jer ti pogoci dižu moral suparnicima. Ako mi uspemo to da iskontrolišemo, onda smo mi ti koji možemo da kažemo da diktiramo šta se dešava na terenu. Ali, ponavaljam, mnogo je važno šta se dešava između prednje i zadnje linije i videli ste kako je Milutinov odigrao. On već duže vreme ovako igra, ali u Evropi se o njemu priča ne samo zbog napada, nego baš zbog odbrane.


Pohvalio je posebno Dušana Ristića:


- Nije on neka zamena (za povređenog Petruševa), on je igrač bez kog je pitanje da li bismo mi uopšte došli ovde. Dušan je skroz drugačiji centar od Petruševa, ali i od Milutinova. To je za nas dobro, mi bismo voleli da je on još malo bolji ispod koša, ali kada se uđe odmah s klupe, to je malo teže, no on je svakako jedan veoam važan igrač. Zadovoljan sam, zadovoljan. On može još bolje i to će i pokazati - zaključio je Svetislav Pešić.

Svetsko prvenstvo u košarci - 1. kolo (statistika)

Srbija - Kina 106:63 (25:14, 30:20, 22:13, 28:16)

Srbija: Avramović 10p, 4as, 3uk, Bogdanović 14p, 4sk, 3as, 1bl, 1uk, Davidovac 7, Dobrić 6p, 3as, 2uk, Gudurić 7p, 6as, N. Jović 9p, 3sk, 2as, 1uk, 1bl, S. Jović 5p, 6as, Marinković 14, Milutinov 11p, 6sk, Petrušev 8, Ristić 13p, 6sk, 4iz, Simanić 1

Kina: Sui 3, Fu 2, M Hu, J. Hu 4, Li, Vang 5, Žang 9, Ž. Žao 2, R. Žao 17, P. Žu 9, Ći Žu 12, Žunlong Žu


BONUS VIDEO: Bogdan Bogdanović o temu koja zanima celu naciju
 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)