ZICER KOJI NE SMEMO DA PROMAŠIMO: Druga meč-lopta Srbije za plasman na Svetsko prvenstvo

V. Preradović

26. 02. 2023. u 15:47

PROŠLO je 15 meseci od početka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. u Japanu, Indoneziji i Filipinima (25. avgust - 10. septembar). Košarkaši Srbije su posle prve runde bili u nokdaunu od udaraca Belgije i Letonije, u drugoj su se osovili na noge i do poslednjeg takozvanog FIBA "prozora" došli u poziciju da izbore plasman jednim solidno odmerenim aperkatom protiv protivnika iz lakše kategorije.

ЗИЦЕР КОЈИ НЕ СМЕМО ДА ПРОМАШИМО: Друга меч-лопта Србије за пласман на Светско првенство

FOTO: FIBA.Basketball

Prvu šansu su ispustili u pregrađu Atine, iako su javnosti nepoznatu grupu grčkih reprezentativaca držali na konopcima većim delom meča. Ostala je još jedna, u ponedeljak protiv Velike Britanije u hali "Aleksandar Nikolić" (20.00).

- Došao je kraj kvalifikacijama koje traju veoma dugo i prvi put u ovom formatu - kaže selektor Svetislav Pešić pred odlučujući meč. - Sada sve staje u jednu utakmicu, u kojoj tražimo pobedu i potvrdu truda koji je uložilo više od 40 igrača za godinu i po dana. Nažalost, prvu meč-loptu u Atini nismo iskoristili, sada je pred nama nova šansa koju smo zaslužili.

Ako "orlovi" promaše zicer pred svojom publikom, protiv tima sa samo jednom pobedom u kvalifikacijama, sigurno ne zaslužuju da se pojave na svetskoj smotri na Dalekom istoku. Za duel sa autsajderom u pomoć stiže evroligaška konjica iz Crvene zvezde i Partizana - Luka Mitrović, Filip Petrušev, Ognjen Dobrić, Aleksa Avramović i Uroš Trifunović. Od meča sa crno-belima u pripravnosti je as Fenerbahčea Marko Gudurić, koji će danas predvoditi nacionalni tim u pohodu na Mundobasket.

- Važno je da ovih šest igrača koji su nam se priključili nakon obaveza u Evroligi, što bolje uključimo u sistem igre. Dobra stvar je što su već igrali u ovim kvalifikacijama i poznaju naše principe - napominje Pešić.

Kao što je ranije najavljeno, sledi mešanje špila u odnosu na partiju sa Grčkom. Nikola Milutinov, Dejan Davidovac i Nemanja Dangubić vratili su se klupskim obavezama, dok je neizvestan nastup Stefana Jovića, koji se oporavlja od udarca zadobijenog u meču sa Grčkom.

Ako zamislivo nezamislivo, da u zemlji košarke izgubimo od zemlje bez košarke, postoji i rezervni put. U tom slučaju, naša poslednja karta bila bi pobeda Turske na gostovanju Belgiji u Monsu. Selekciji Ergina Atamana vrata Mundobasketa zalupljena su još u novembru prošle godine, u prvom meču poslednjeg "prozora" poražena je na svom terenu od Letonije. Na tu kartu ne bi trebalo igrati.

Ne bismo smeli ni da razmišljamo o tome, iako su nas ove i neke prethodne kvalifikacije navele da strepimo i kada igramo protiv zemalja iz košarkaškog trećeg sveta. Britanci su u petak stradali na svom terenu od Belgije (59:88), što dovoljno govori o "kvalitetu" selekcije trenera Marka Stjutela.

- Velika Britanija će biti rasterećena i spremna da iskoristi svaku šansu koja im se ukaže - oprezan je Pešić. - Zbog toga i zbog uloga koji je na stolu, maksimalna koncentracija i maksimalan pristup tokom svih 40 minuta moraju da budu prisutni. Nadamo se da će i publika prepoznati da nam je podrška potrebna i da će doći da pozdravi ne samo 12 igrača koji će biti u sastavu, već sve koji su dali svoj doprinos reprezentaciji Srbije u ovim kvalifikacijama.

Čekamo spas u poslednji čas u borbi za jedno od preostala tri mesta za evropske reprezentacije, sa selekcijama poput Belgije, Crne Gore, BiH, Mađarske, Gruzije i Islanda. Brige su odavno prebrinule one koje nešto znače u svetskoj košarci - Letonija, Grčka, Nemačka, Finska, Slovenija, Francuska, Litvanija, Španija i Italija.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju