GROM IZ VEDRA NEBA NA MALOM KALEMEGDANU: Zašto je Crvena zvezda otpustila MVP pojačanje?

Novosti online

03. 11. 2022. u 17:41

BILO je vrelo transfer-leto na Malom Kalemegdanu, pojačanja su stizala kao na traci, a onda se ovog četvrtka desilo da je jedno od "najzvučnijih" napustilo KK Crvena zvezda.

ГРОМ ИЗ ВЕДРА НЕБА НА МАЛОМ КАЛЕМЕГДАНУ: Зашто је Црвена звезда отпустила МВП појачање?

FOTO: M. Vukadinović

Podsetimo, nakon Nemanje Nedovića, Hasana Martina, Džona Holanda, Dalibora Ilića, Filipa Petruševa i Bena Bentila, košarkaški klub Crvena zvezda je kao sedmo pojačanje doveo američkog plejmejkera Džejlena Adamsa.

 

Ali, od 29. jula do ovog, trećeg dana novembra, došlo je od obostrane euforije do "obostranog raskida saradnje" (do čega u ovakvim situacijama može da dođe samo ako klub pristane da s nekim raskine ugovor, što se obično dešava kada klub i želi da nekoga otpusti; veoma retko zbog puke želje nezadovoljnog igrača).

A da li je Adams bio nezadovoljan, ili je posredi nešto drugo?


Ovaj 26-godišak je stigao kao veliko pojačanje na poziciji organizatora igre, jer je nekadašnji student koledža "Sent Bonaventur" (2014-2018) u Beograd došao iz ekipe Sidnej Kingsa sa kojom je osvojio titulu prvaka australijske lige i bio proglašen za MVP-ja šampionata.

Košarkaš koga odlikuju izuzetna brzina i sjajan pregled igre, prošle sezone u australijskoj NBL ligi imao je izuzetne statističke parametre: 20 poena, šest asistencija i pet skokova po meču. Ali, u Zvezdi...

Adams je u Evroligi na tri utakmice imao u proseku 5,7 poena, dva skoka i 2,7 asistencije. U ABA ligi je na dva meča prosečno bio košgeterski raspoloženiji (devet poena po meču, uz 1,5 skokova i 2,5 asistencija), ali nije nikoga zadivio. 

Pet utakmica, naravno, nije neko pravo merilo nečijih kvaliteta, no ono što je pokazivao na parketu (a pretpostavka je da se na tom nivou "ponašao" i tokom treninga) nije uverila stručni štab da će u Zvezdi moći da igra na nivou koji se od plejmejkera crveno-belih očekuje.

Imao je šansu dok je Nemanja Nedović bio daleko od terena zbog povrede, a i iskusni Stefan Marković odsustvovao, ali nije tu šansu iskoristio na dovoljno impresivan način da bi se se u njega ulagala nova doza poverenja. U surovom svetu moderne evropske košarke, gde se i "kašičica na šansu" mora iskoristiti (inače često sledi brza selidba; uostalom, čitavi timovi se odvode i dovode tokom letnjeg prelaznog roka, pa se navijačima ponekad čini da svake sezone navijaju za novi klub), Adams je postao kolateralna šteta svoje neubedljivosti, odličnog poteza uprave da se angažuje u tom trenutku slobodni Luka Vildoza, te oporavka Nemanje Nedovića i Markovića.

U takvoj konstelaciji stvari na Malom Kalemgedanu, uzalud je Amerikancu bilo pređašnje NBA iskustvo (igrao za ekipe Atlante, Portlanda i Milvokija), uzalud i nagrada za člana idealne petorke Razvojne NBA lige (kao član Viskonsin Herda, filijale Milvoki Baksa), a uzalud i MVP titula u Australiji. Karte mu se nisu ni najmanje poklopile, pa iako je nesporno u pitanju igrač pozamašnog talenta, taj talenat više neće prikazivati u crveno-belom dresu beogradskog kluba.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda