NESTVARNI LUKA DONČIĆ OBORIO REKORD ALEKSANDRA ĐORĐEVIĆA! Slovenija nokautirala NBA zvezde, čeka se balkanski derbi

Novosti online

07. 09. 2022. u 19:12

KOŠARKAŠKA reprezentacija Slovenije završila je prvu fazu Evrobasketa impresivnom pobedom, a još upečatljiviji bio je njen vođa i najbolji igrač, Luka Dončić.

НЕСТВАРНИ ЛУКА ДОНЧИЋ ОБОРИО РЕКОРД АЛЕКСАНДРА ЂОРЂЕВИЋА! Словенија нокаутирала НБА звезде, чека се балкански дерби

FOTO: FIBA.Basketball

Slovenci su se u poslednjem kolu grupe B, u Kelnu, sastali sa moćnom Francuskom. Moćnom bar po imenima.

U ekipi Francuske za ovaj Evrobasket su i NBA zvezde, pre svih trostruki dobitnik nagrade za najboljeg defanzivca najjače lige na svetu, Rudi Gober (nedavno prešao u Minesotu iz Jute), ali i kapiten "trikolora", Ivan Furnije iz Njujork Niksa, te Timote Luvavu-Kabaro iz Atlante i Oklahomin Teo Maledon. 

Dončić i Slovenci nisu marili za imena rivala, već za svoju igru, a igrali su fantastično i, posle vrlo zanimljivog duela, pobedili "trikolore" sa 88:82. Time su obezbedili prvo mesto u grupi i okršaj sa Crnom Gorom ili Gruzijom u osmini finala (te dve ekipe u direktnom duelu odlučuju o četvrtom mestu u svojoj grupi).

Luka Dončić je pritom ušao u istoriju balkanske, ali i evropske košarke.

Naime, na ovom meču postigao je čak 47 poena, što je drugi najefikasniji individualni nastup u istoriji šampionata Evrope.

Naša košarkaška legenda Aleksandar Saša Đorđević je svojevremeno, u čuvenom finalu Evrobasketa odigranom u Atini 1995. postigao 41 poen Litvaniji, to je pre neki dan izjednačio Janis Adetokumbo u dresu Grčke, protiv Litvanije, a njih, ali i još neke asove (poput Dirka Novickog - 43 poena Španiji 2001.) nestvarni slovenački reprezentativac je danas prestigao.

I to uz neke nestvarne poteze, poput ovog:

Najviše poena u istoriji jednog meča na kontinentalnom prvenstvu Evrope postigao je belgijski as Edi Teras, koji je 1957.  godine ubacio čak 63 Albancima.

Dončić je sada, sa ovih 47 Francuskoj na drugom mestu, a iza njega su ostali i legendarni Grk Nikos Galis koji je postigao 46 Šveđanima 1983, i trio koji je ubacio po 44 poena - Izraelci Miki Berkovič (Turcima 1975.) i Doron Jamči (Rumunima 1987), kao i član selekcije Bosne i Hercegovine Nenad Marković Letoniji, 1997. Oni, ali i svi drugi.

Luka Dončić je protiv Francuske šutirao 9/12 za dva, 6/11 za tri poena, te 11/12 sa linije penala, a sve to uz sedam skokova, pet asistencija i jednu osvojenu loptu. Odlična su u završnici bila i braća Dragić, Goran i Zoran, koji su "krađama" lopte sprečili preokret Francuza, u čijim redovima su najistaknutiji bili Gober (19 poena), Furnije (15) i Mbaje (13).

Evropsko prvenstvo u košarci - Evrobasket 2022

Raspored mečeva Srbije


Evropsko prvenstvo se održava od 1. do 18. septembra, a naš nacionalni tim se nalazi u grupi D. Pešićevi "orlovi" su odigrali uvodne mečeve protiv Holandije, Češke, Finske i Izraela, pa im je ostao samo još jedan pre selidbe u Nemačku, gde se igra nokaut faza.

Nakon kraće pauze, u poslednjem kolu takmičenja po grupama, Srbija igra protiv Poljske, u četvrtak 8. septembra od 21 čas.

Sistem takmičenja

Po četiri najbolje ekipe iz svake od četiri grupe nastaviće takmičenje u nokaut fazi Evropskog prvenstva, a "orlovi" će se "ukrstiti" u osmini finala s jednom od ekipa iz grupe C koju čine Grčka, Italija, Hrvatska, Ukrajina, Velika Britanija i Estonija.

U toj grupi, stanje na tabeli pred poslednje kolo je sledeće:

BONUS VIDEO: Trening Pešićevih "orlova" tokom Evropskog prvenstva u košarci

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)