"PEŠIĆ JE STUDIRAO DRAMATURGIJU, SUDIJE NEMAJU POJMA": Legenda jugoslovenske košarke u svom stilu komentariše Evropsko prvenstvo

Novosti online

04. 09. 2022. u 08:21

Legendarni srpski i jugoslovenski košarkaš Zoran Moka Slavnić, poznat je po tome da govori ono što mu je na pameti, bez ustručavanja, što bi se reklo bez dlake na jeziku.

ПЕШИЋ ЈЕ СТУДИРАО ДРАМАТУРГИЈУ, СУДИЈЕ НЕМАЈУ ПОЈМА: Легенда југословенске кошарке у свом стилу коментарише Европско првенство

FOTO: FIBA.Basketball

Posle utakmice sa Češkom, imao je reči hvale za Srbiju i selektora Svetislava Pešića u kolumni koju ima na Maksbet.rs.

- Pre naše utakmice sa Česima, na RTS-u je gostovao respektabilni trener, poznat širom bivše Jugoslavije, Vlade Đurović. Čuo sam njegovo mišljenje o jučerašnjoj utakmici i bio sam se šokirao. Koliko znam, on ne pije, a izgleda da su ga stigle godine. Toliko je nahvalio našeg jučerašnjeg protivnika, da sam mislio da priča o Čikagu, a ne o Češkoj. Naravno, shvatio je u poluvremenu da je to igra mačke i miša, pa je pokušao nešto da nas ishvali, ali mu nije to uspelo. Za kraj o njemu, i ovo je previše prostora što smo mu dali, obavestio nas je da više neće moći da gostuje na javnom servisu, pa ovim putem izražavam sućut onima koji su ga voleli, a neće ga više imati - počinje u svom stilu Slavnić i dodaje.

- Što se tiče utakmice sa Česima, ista tema, isti broj, sve isto kao i prethodna i tako će biti i u naredne tri, sa Izraelom, Poljskom i Finskom. Sve te utakmice će biti potpuno iste, lepa šansa za uigravanje i ja to imam običaj da zovem “predjelo”. Time se spremamo za “glavno jelo”. I u prošloj utakmici nisam komentarisao pojedinačno učinak igrača, jer smatram da je to bezvredno. Tako je bilo i sada. Utakmica u kojoj vodimo 20 poena razlike, oni spuste na šest ili osam, nešto se “zapale”, vratimo ih na svoje mesto i tako dalje. Ista matrica, ista meta, isto odstojanje.

Foto N. Paraušić

 

Nije Moka preskočio ni selektora Srbije Svetislava Pešića u čijoj je koži bio 2007. godine na EP u Španiji.

-  Što se tiče trenera Pešića. On je iskusan i mnogi nisu znali da je studirao dramaturgiju. Voli da pravi dramu. Kakav je on “stari vuk”, on zna čemu to služi i kod mene je kao takav uvek imao “prođu”. Dominantno smo igrali ovu utakmicu, završetak nije ni bitan, bilo je lepih poteza, naši igrači se polako zagrevaju… Dobili smo neke na koje možda nismo računali, kao što je na primer Dušan Ristić. Čekajući povratak Nikole Milutinova, polako se kod mene stvara slika, a nadam se i kod naših čitalaca, o objektivnom kvalitetu naše reprezentacije.

Osvrnuo se Slavnić i na celokupno takmičenje.

- Što se tiče celog dana, nije bilo većih iznenađenja. Bosna i Hercegovina je dala strašan otpor Nemačkoj, ali nije izdržala pritisak da eventualno može da dobije utakmicu. Sve ostalo je bilo teže nego nešto što se očekivalo, tipa Bugarska – Turska i još nešto što za nas nema značaj. Ovo prvenstvo će biti poznato i po tome, mnogi će reći izjednačeno, a ja ću reći slabo. Pa sam i posle prve utakmice koju sam analizirao rekao da li to Evropa napreduje ili su drugi oslabljeni. Biće da je opet ovo drugo što su pokazale ili Mađarska ili Gruzija… Na kraju će ostati ovaj krem Evrope na čelu sa nama, Slovenijom, Grčkom, Italijom i Nemačkom koja igra na domaćem terenu.

FOTO: FIBA.Basketball

 

Na kraju slovo i o sudijama.

- Što se tiče sudija, nemaju pojma. Vidi se da je to druga garnitura. Ne sude sudije iz ULEB-a. Gledalaca ima začuđujuće puno, možda zbog vremena, pošto su mnogi na godišnjem odmoru. Ali, lepo je kada se utakmice igraju sa puno ljudi. Nadam se da ćemo u narednom periodu više pričati o taktici, ali to ću upotrebiti ako neke utakmice budemo dobijali na mnogo teži način. U suprotnom ćemo nastaviti sa šalom, jer šala leči sve.

Standings provided by SofaScore LiveScore

BONUS VIDEO: Trening Pešićevih "orlova" tokom Evropskog prvenstva u košarci

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna