GRINER PRIZNALA KRIVICU: Američka košarkašica na sudu izjavila da je "slučajno" unela drogu u Rusiju, čeka je zatvor ili razmena zatvorenika

O. M.

08. 07. 2022. u 19:08

AMERIČKA košarkaška zvezda Britni Griner kojoj se u Moskvi sudi zbog unošenja droge priznala je krivicu, ali je istakla da je kertridže sa ekstraktom hašiša u Rusiju unela slučajno.

ГРИНЕР ПРИЗНАЛА КРИВИЦУ: Америчка кошаркашица на суду изјавила да је случајно унела дрогу у Русију, чека је затвор или размена затвореника

FOTO: EPA

Iako je za delo koje je počinila ruskim zakonom predviđena kazna do deset godina zatvora, pravni analitičari iz SAD slažu se da je njen advokatski tim doneo pravilnu odluku kada je posavetovao Britni da prizna krivicu.

- Nadamo se da će sud imati razumevanje - rekla je Marija Blagovolina, Ruskinja iz advokatskog tima Grinerove.

- Imajući u vidu sve okolnosti, kao i imidž našeg klijenta, smatramo da je priznanje krivice bila najbolja opcija.

Strategija odbrane ukazuje na to da oni polažu nade u uslovnu kaznu ili razmenu zatvorenika sa SAD koje bi moglo da vodi do pomilovanja.

Sa proceduralne tačke, ruski pravni sistem predviđa mogućnost pomilovanja samo u slučaju kada je okrivljeni već pravosnažno osuđen. Stoga, ne treba očekivati da Moskva odgovori pozitivno na zahteve iz Vašingtona dok Grinerova ne bude pravosnažno osuđena.

RAZMENA ZATVORENIKA

Priznanje krivice je preduslov i za zamenu zatvorenika. Rusija je ranije najavila da bi do toga moglo da dođe, ukoliko američke vlasti za Grinerovu ponude Viktora Bauta, koga američki mediji zovu "Trgovac smrću", a koji u SAD služi kaznu od 25 godina zatvora zbog navodnog "udruživanja s ciljem ubijanja američkih državljana i pružanja pomoći teroristima".

Američki državni sekretar Entoni Blinken je, upitan u nedelju da li se razmatra zamena Grinerove i Vilana za Buta, izbegao da odgovori na to pitanje.

- Nemam veći prioritet od toga da obezbedim da se Amerikanci koji su na ovaj ili onaj način ilegalno pritvoreni širom sveta vrate kući. Ne mogu detaljno da govorim o onome što radimo, osim toga da je ovo apsolutni prioritet - rekao je Blinken za Si-En-En.

Ova izjava, kao neke preethodne koje su o slučaju izneli zvaničnici SAD, uključujući i predsednika Bajdena kao injegovu zamenicu Kamalu Haris, navela je suprugu Grinerove Čeril Votson, da optuži asministraciju da nije uradila ništa da pomogne Britni.

- Njihova retorika i akcije koje pokreću se ne poklapaju - rekla je ona Si-En-Enu prošlog meseca.

Sledeće pojavljivanje Grinerove u sudu zakazano je za 14. jul kada će ona morati opširnije da objasni kako se u njenom prtljagu našlo ulje hašiša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!