"KOŠARKE U SRBIJI NEĆE BITI, POSTAĆEMO KAO HRVATSKA"! Kari Pešić grmeo kao retko kada, burna konferencija našeg selektora

Novosti online

02. 07. 2022. u 14:59

OBRAĆANjE Svetislava Pešića medijima proteklo je jako burno, a srpski stručnjak dotakao se mnogih zanimljivih pitanja koja se odnose na stanje u modernoj košarci naše zemlje.

КОШАРКЕ У СРБИЈИ НЕЋЕ БИТИ, ПОСТАЋЕМО КАО ХРВАТСКА! Кари Пешић грмео као ретко када, бурна конференција нашег селектора

Foto: EPA

Posle poraza na gostovanju Letoniji u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, a pred meč protiv Belgije u "Čairu" u nedelju, selektor "orlova" Svetislav Pešić održao je opširnu konferenciju za novinare u Nišu, gde će meč biti odigran od 21 sat.

- Ovo je najbolja vest koju sam čuo od kad sam postao selektor, da je dvorana rasprodana. Igrali smo pre neki dan u Rigi, bilo je 11.500 gledalaca, nije bilo karata. Kada uporedite naš Beograd, gde smo igrali sa Letonijom pred 2.300 gledalaca, onda je ovo dobra vest - rekao je Pešić na početku.

Potom je ukazao na, kako je rekao, "alarmantnu" situaciju reprezentacije Srbije.

- Što se tiče pripreme za Belgiju, bili smo i i pre meča sa Letonijom u Nišu, igrali smo protiv Bugarske, bila je korisna. Ova utakmica sa Belgijom, kao i prethodne, veoma je važna. Kontinuitet ekipe nam je ugrožen. Kada već pominjem prvu utakmicu protiv Letonije pred 2.300 i ovu zadnju pred 11.500 gledalaca, a pošto završavamo treći prozor, važno je da se kaže da je od te utakmice sa Letonijom, pa do sutrašnje, kroz reprezentaciju prošlo 23 igrača. Nikakav kontinuitet ne postoji, osim što je novi trener imao šansu da upozna ta 23 igrača. Naravno, bilo ih je više, ali je toliko bilo u rosteru.

FOTO: FIBA.Basketball

Pešić je ukazao i na "alarmantnu situaciju" u srpskoj košarci i naglasio koliko je Letonija napredovala u poslednjih godina.

- Alarmantno je, kao što je i alarmantno gde se nalazi srpska košarkaša, a reprezentacija je lokomotiva košarke u svakom smislu. Već 20 godina čitava Srbija pominje da smo osvojili zlatne medalje 2001. i 2002. Bilo je i posle toga izuzetnih rezultata, ali vi to ne priznajete, već samo zlatne medalje, ne znam zbog čega. Da li imate podatak da smo na Evropskom prvenstvu 2001, kad sam ja bio trener, igrali četvrtfinale sa Letonijom. Pobedili smo 114:78. Dvadeset godina nakon toga, Letonija je naš protivnik protiv koga stvarnio moramo da damo maksimum da bismo ga pobedili. Trebalo je da vidite kako u Rigi 11.500 navijača peva, trebalo je to da vidite, kako dođu da se polome da podrže svoju reprezentaciju.

Selektor je istakao da bi svi trebalo da razumeju i shvate "da smo za 20 godina slabo napredovali.

- U Srbiji postoji košarka samo kada igraju Partizan i Crvena zvezda, sve ostalo se ne računa. Publika ne dolazi na bilo koje utakmice. Prazne su dvorane,osim u Čačku. A što se tiče reprezentacije, očigledno je da treba da dođeš u Niš pa da te podrže. I radujemo se što smo ovde. Govorio sam i pre mesec dana i pre dva meseca, pa su neki predsednici klubova govorili da Pešić traži izgovor i da praktično ne treba da postojimo ako ne možemo da pobedimo Belgiju u Nišu. To su reči ljudi koji vode košarku već 20 godina u ovde u Srbiji.

Foto Tanjug

Pešićeva poruka je da bi trebalo da se "smirimo" i da ne živimo u oblacima.

- Imam pravo da vam kažem da nismo napredovali, jer najviše pamtim, a izgleda da sam i najstariji ovde među vama. Sa jedne strane je to kvalitet, sa druge izgleda da nije, jer u ovom vremenu u kojem živimo se izgleda sve promenilo, pa mladi treneri treniraju stare igrače i trenere, a stariji mlade. Međutim, ovaj trener pred vama se ne predaje lako i veruje u sebe i u igrače, koji su najbolji deo naše košarke.

Na pitanje šta su problemi, Pešić je rekao da su oni višestruki i da živimo u prošlosti.

- Ne računamo da se sve ostale zemlje razvijaju. Daću vam primer da je zvanični prvak Evrope Slovenija, igrali su Olimpijske igre, ušli u polufinale, mi nismo otišli na Olimpijske igre. Počeli su pripreme 15. juna. Naš glavni protivnik u ovoj rundi je Letonija, počeli su isto 15. juna. Obezbeđeni su svi uslovi da se pravi kalendar prema zahtevima i potrebama reprezentacije...

FOTO: FIBA

Pešić se obratio direktno novinarima i tražio od njih da ukazuju na probleme o kojima govori.

- Ne tražim da kritikujete, već da pravite kolumne, komentare, da svi razumeju značaj reprezentacije Srbije. Sve se svelo na utakmicu Partizana i Zvezde, da li će Partizan u Evroligu i šta će Zvezda, da li će da ostane u Evroligi. Sve se svelo na Beograd, koji više nije kao što je bio. Svi sportovi se tamo događaju. Ali pripremamo se za meč protiv Belgije, pa da ne bude da Pešić traži izgovor, pa da prebacim krivicu na predsednike klubova. Ne, ni na koga ne prebacujem, mi smo zaslužni za poraz ove reprezentacije, ali vi počnite da snosite odgovornost gospodo. Hrvatska nije osvojila medalju od 1995, a ako ne usvoje ovo što pričam, nećemo ni mi. Neće biti ni četvrtfinala, ni polufinala - upozorenje je Karija Pešića.

Meč između Srbije i Belgije igra se sutra u Nišu, a direktan tekstualni prenos meča  možete pratiti na portalu "Novosti".

BONUS VIDEO: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce do najboljeg košarkaša na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSIJA JE BESNA: Najnovija odluka UEFA izazvala i reakciju Kremlja

RUSIJA JE BESNA: Najnovija odluka UEFA izazvala i reakciju Kremlja

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

07. 12. 2023. u 15:27

Komentari (4)

JEDINO MESTO GDE SE MOŽEMO OPUSTITI: Porodice u Gazi predah od rata traže na morskoj obali (VIDEO)