SRBIJI PORAZI ZABRANJENI: Samo sve pobede do kraja kvalifikacija garantuju orlovima plasman na Mundobasket

V. PRERADOVIĆ

01. 07. 2022. u 20:17

NIJE odlučujuća utakmica, ali je izuzetno važna. Procena selektora Svetislava Pešića izrečena pred duel sa Letonijom dobila je specifičnu težinu nakon poraza Srbije u Rigi (59:66). Siguran plasman na Svetsko prvenstvo naredne godine u Indoneziji, Japanu i na Filipinima, sada garantuju samo sve pobede do kraja kvalifikacionog ciklusa!

СРБИЈИ ПОРАЗИ ЗАБРАЊЕНИ: Само све победе до краја квалификација гарантују орловима пласман на Мундобаскет

FOTO: FIBA

Pred poslednji meč prve runde, u nedelju sa Belgijom u Nišu (21.00), naš nacionalni tim uneće u drugu fazu dva poraza pod uslovom da savladaju "crvene đavole" u "Čairu". U novoformiranu grupu I neće se prenositi rezultati utakmica sa Slovačkom, koja je porazom od Belgije ostala bez šanse za prolazak u narednu rundu. Razlog je diskvalifikacija Belorusije iz B grupe, sa kojom se ukrštamo u sledećoj fazi. Poznato je da će šestorku u grupi I činiti Grčka, Letonija, Turska, Belgija, Srbija i Velika Britanija, koji će se u još tri kvalifikaciona termina boriti za tri mesta na Mundobasketu.


Grci i Letonci startovaće u drugoj rundi sa skorom 3-1, Turska i Srbija sa 2-2 ukoliko u poslednjim utakmicama pobede Veliku Britaniju, odnosno Belgiju. U tom slučaju, Britanci i Belgijanci biće na začelju sa skorom 1-3. Računica za plasman "orlova" na Svetsko prvenstvo je matematički jednostavna, potrebno je najmanje pet pobeda u drugoj fazi, zavisno od rezultata konkurencije možda bi i četiri bile dovoljne.

To znači da bi Pešićevi izabranici morali da savladaju Britance dva puta, na domaćem terenu Grčku i Tursku i da traže jedan brejk na gostovanjima tim direktnim konkurentima za plasman. Matematički jednostavno, na terenu ne baš tako, što se moglo videti i u dosadašnjem toku kvalifikacija.

Srbija će u avgustovskom "prozoru" biti skoro kompletna, sa MVP adutima Nikolom Jokićem i Vasilijem Micićem, ali će i Grčka biti jača za Janisa Adetokumba. Raspored utakmica druge biće poznat po završetku prve, za našu selekciju bilo bi najbolje da u prve dve utakmice padne gostovanje Turskoj ili Grčkoj.

U nastavku kvalifikacija, u novembarskom i februarskom terminu, Pešić će se ponovo suočiti sa mukama sastavljanja najboljeg raspoloživog tima. Moguće je da "ukrade" ponekog igrača evroligaških timova, ali je realno očekivati da turska i grčka selekcija lakše osiguraju nastup reprezentativaca prve kategorije.

Za početak, Srbija u nedeljnom duelu sa Belgijom ne sme sebi da dozvoli kiks kao u prvom susretu ove dve selekcije u Monsu, jer bi u tom slučaju u drugoj rundi startovala sa skorom 1-3 i skromnim izgledima za uspeh misije odlaska na Mundobasket. Zapravo, do kraja kvalifikacija skoro da nema prava na poraz. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!