SRBIJU "ZAVIO U CRNO", HRVATE "OTPISAO", MUČIO TEJTJUMA: Ko je prvo pojačanje KK Partizan za Evroligu?

Novosti online

28. 06. 2022. u 15:39

KOŠARKAŠKI klub Partizan, navodno, već ima prvo pojačanje za sezonu 2022/2023, u kojoj se vraća u Evroligu.

СРБИЈУ ЗАВИО У ЦРНО, ХРВАТЕ ОТПИСАО, МУЧИО ТЕЈТЈУМА: Ко је прво појачање КК Партизан за Евролигу?

KK Partizan / Dragana Stjepanović

Navodno, jer o tome javlja italijanski novinar Luka D'Alesandro, koji tvrdi da će crno-bele pojačati australijski bek srpskog porekla Dejan Vasiljević.


A Vasiljević ima baš, baš zanimljivu životnu, košarkašku priču.

Rođen je pre 25 godina u Kanadi, u Kalgariju, a sa porodicom (otac mu je bivši rukometaš, Todor Vasiljević) kao šestogodišnjak preselio se u Australiju.

Mladi Dejan je u Melburnu trenirao različite sportove, od fudbala, preko tenisa, do kriketa, a košarkom se isprva baš i nije ozbiljnije bavio. Zapravo, počeo je da je igra tek kao 12-godišnjak.

Pet godina kasnije već je uspevao da bude u idealnoj petorci Svetskog prvenstva za igrače do 17 godina starosti.

Sledeće sezone je već "zavio Srbiju u crno".

Naime, veliki talenat ovog beka šutera nije promakao australijskim košarkaškim stručnjacima koji su ga "uzeli pod svoje" u tamošnji čuveni Institut sporta. Do tada je išao u lokalnu srpsku školu, pričao srpskim jezikom "po ceo dan", ponosno isticao da su mu roditelji srpskih korena, s područja Hrvatske i Bosne. Hrvate je pritom umeo da "pecne" kada je, posle jednog letovanja kod njih (i želja tamošnjih medija da možda zaigra za hrvatsku reprezentaciju), samo rekao da je "uživao u odmoru i u toj sredini, koja mu je kulturološkik vrlo bliska". Ali ni govora nije bilo o tome da srpske korene i dres Australije zameni zato što su mediji upućivali pozive iz "lijepe njihove". Naprotiv, australijska košarka je u njemu videla novu zvezdu, što i ne čudi, imajući u vidu šta je sve radio na prvenstvima sveta za mlađe kategorije.

Dejan Vasiljević i Džejson Tejtjum / FOTO: FIBA.Basketball

Pomenute 2014. je na U-17 prvenstvu sveta u Dubaiju prosečno davao 17,4 poena, trojke šutirao sa 37% uspešnosti, a u velikom finalu nadigrao sadašnju NBA zvezdu Džejsona Tejtjuma (Amerikanac je dao 15 poena, Vasiljević 29, uz šest trojki, tri skoka, dve asistencije), ali je američka selekcija uzela zlato, a sadašnja želja Partizana uvrštena u idealnu petorku šampionata sveta.

Već sledeće godine, kao 18-godišnjak, zaigrao je na Mundobasketu za košarkaše do 19 godina starosti, proseci su mu tada bili nešto slabiji (13,3 poena, 3,1 skok, trojke je šutirao sa 28,9% uspešnosti), ali je uspeo da u osmini finala sa 15 poena doprinese rušenju Srbije (69:56). Medalja je izostala, usled četvrtfinalnog poraza od potonjih "bronzanih" Turaka, ali... zadovoljstva je bilo.

Dejan Vasiljević / FOTO: FIBA.Basketball

- Igrati protiv Srbije je stvarno bio poseban osećaj, jer srpsku košarku smatram jednom od najboljih na svetu. Nadmetati se sa Srbima u ovom sportu, i pritom ih pobediti, daje dodatnu motivaciju da se još napornije radi i ostvaruju još veći ciljevi. 

Već tada je počeo da se druži s pojedinim vršnjacima iz Srbije.

- Naravno, mlađi igrači, poput Stefana Pena i Vanje Marinkovića, znaju moje poreklo. Hteo sam da baš protiv njih pokažem šta umem. Mislim da im se svidelo to naše nadmetanje - rekao je svojevremeno Vasiljević za australijski portal "Pik-en-rol".

Karijera ga je potom odvela u američku koledž-košarku, tačnije Univerzitet Majami. U njemu je postao drugi najbolji strelac trojki u istoriji te obrazovne ustanove, a 21. košgeter po ukupnom broju poena u bogatoj istoriji "Hjurikensa". Potom je, po okončanju studija, 2020. otišao u Sindej Kingse, s kojima je postao šampion ove godine i s kojima ima ugovor da može da i pre 2023. ode negde - ako je to "negde" klub koji igra Evroligu.

A Partizan će igrati Evroligu...

BONUS VIDEO: Pešić okupio "orlove" - trening reprezentacije Srbije

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri