JOVIĆ SLEDI JOKIĆEV PUT: "Možemo da se poredimo po košarkaškoj inteligenciji, ali on to radi na višem nivou"

V. PRERADOVIĆ

24. 06. 2022. u 21:50

DENVER ima Nikolu Jokića, Majami od prošle noći Nikolu Jovića. Razlikuje ih jedno slovo i 14 mesta na NBA draftu, spajaju ih slične karijerne putanje.

ЈОВИЋ СЛЕДИ ЈОКИЋЕВ ПУТ: Можемо да се поредимо по кошаркашкој интелигенцији, али он то ради на вишем нивоу

Foto: Tanjug/AP

Krilnog igrača Mege, koji je 9. juna napunio 19 godina, na draft ceremoniji u Njujorku kao 27. pika prve runde izabrao je trostruki NBA šampion kojim predsedava legendarni trener Pet Rajli, petostruki osvajač trofeja Leri O`Brajan.


Za razliku od Jokića koji je 2014. godine, takođe kao 19-godišnjak, prespavao noć drafta tokom koje su Nagetsi izborom 41. pika promenili istoriju franšize, Jović je prisustvovao ceremoniji kada je NBA komesar Adam Silver izgovorio njegovo ime. Osmeh nije silazio s lica momka visokog 210 centimetara, četvrtog srpskog igrača koji će obući dres Majami Hita. Deo "vreline" sa Floride svojevremeno su bili Miloš Babić, Predrag Danilović i nedavno Nemanja Bjelica.

- Ostvario sam san, hvala Majamiju koji je prepoznao moj talenat - rekao je Jović, peti srpski igrač izabran u prvom krugu drafta u poslednjih 15 godina (Bogdan Bogdanović 27. pik, Nikola Milutinov 26, Nemanja Nedović 30, Aleksej Pokuševski 17).

Momak rođen u engleskom Lesteru postao je deo Megine fabrike NBA prospekata 2018. godine. Za prvi tim debitovao je pretprošle sezone, u tek završenoj poneo je epitet najboljeg mladog igrača ABA lige s prosečnim učinkom od 11,7 poena, 4,4 skoka i 3,4 asistencije. U februaru je debitovao i za A nacionalni tim u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

- Igrao sam protiv odraslih i to mi je najviše pomoglo, posebno ove godine - predstavio je sebe Jović američkom auditorijumu. - Dobro sam testirao košarkašku inteligenciju, kako na utakmicama, tako i na treninzima. Mislim da sam u blagoj prednosti zbog toga.
Iako je Jokić jedinstven, cvet kakav retko cveta u baštama širom sveta, neminovno je bilo poređenje sa dvostrukim uzastopnim nosiocem MVP titule.

- Možemo da poredimo košarkašku inteligenciju i veštinu dodavanja. On to ipak radi na višem nivou, ali jedva čekam da ga sretnem i igram protiv njega - rekao je osam godina mlađi Nikola.
Šta o Joviću misli Rajli, trenerski šmeker iz perioda šoutajm Lejkersa i tvorac šampionskog Majamija.
- Svi naši skauti su bili u Evropi i videli kako se razvija. Veoma je vešt i zaista dobro šutira, a tek je napunio 19 godina. Ima visinu, zna sa loptom, neverovatno je vešt. Najviše me impresionira njegova veličina, dužina i takva veština u tim godinama.

Na konstataciju novinara da Majami više od četvrt veka nije izabrao igrača izvan američkog sistema, Rajli je naveo primer Gorana Dragića koga je 2015. doveo iz Finiksa.

- Da li smo imali problem sa Goranom? Ako igrač ume da igra, ne zanima me odakle je. Ovaj mali je talenat koji će tek da procveta, jedinstven igrač, nismo mogli da ga propustimo na 27. piku.

UGOVOR NA 11.000.000 DOLARA

AKO Majami odluči da ovog leta angažuje Jovića, Meginom biseru po "ruki" skali sleduje četvorogodišnji ugovor (2+1+1) po kojem bi ukupno mogao da zaradi više od 11.000.000 dolara.

Ovo je računica u koju je ukalkulisana mogućnost da tim ponudi igraču ugovor 20 odsto veći od propisanog, što je dozvoljena granica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri