U ČAST "CRNO-BELIH": Hala u Fuenlabradi nosiće ime "Partizan"

Novosti online

15. 06. 2022. u 13:57

U sklopu obeležavanja 30 godina od titule prvaka Evrope košarkaškog kluba Partizan, u Fuenlabradi će biti otvoren novi sportski kompleks, u okviru kojeg će jedna hala nositi ime srpskog velikana.

У ЧАСТ ЦРНО-БЕЛИХ: Хала у Фуенлабради носиће име Партизан

FOTO: Printskrin/tviter

TOG 16. aprila 1992. godine košarkaši Partizana postali su šampioni Evrope. U epskom finalu u Istanbulu savladali su španski Huventud 71:70. Međutim, Istanbul nije jedini grad koji ima posebno mesto u srcima partizanovaca kada se pomene ovaj istorijski uspeh.

Tu je i gradić koji se nalazi u srcu Španije, na tridesetak kilometara od centra Madrida sa manje od 200.000 stanovnika - Fuenlabrada. U to vreme vladale su velike tenzije u bivšoj Jugoslaviji, besneo je rat u Hrvatskoj i polako se "rađao" u Bosni i Hercegovini.

Zbog toga se SR Jugoslavija našla pod sankcijama međunarodne zajednice, pa je FIBA zabranila Partizanu da svoje mečeve igra u Beogradu. Beograđani su morali da potraže neutralni teren, a odluka je pala na Fuenlabradu.

Samo jedna utakmica bila je dovoljna da domaća publika zavoli momke u crno-belim dresovima. Bio je to njihov "Partizan de Fuenlabrada". Dva tima gajila su specifičnu vrstu odnosa decenijama posle toga, o čemu svedoči još jedan gest Španaca prema srpskom slavnom timu.

FOTO/PRINTSKRIN/GOOGLE IMAGES

 

Povodom obeležavanja 30 godina od titule KK Partizan, klub iz predgrađa Madrida otvara novi sportski kompleks krajem septembra, kada će "crno-beli" biti gosti ljudi koji su im ponudili drugi dom u najtežim trenucima. Tri su simbola Fuenlabrade: Fernando Tores, Fernando Martin i Partizan.

- Želimo da realizujemo tu ideju u sklopu obeležavanja tridesete godišnjice uspeha Partizana. Budući da se sportska hala u kojoj igramo zove "Fernando Martin", a fudbalski stadion "Fernando Tores", voleli bismo da neki sportski objekat dobije ime "Partizan"- rekao je predsednik KK Fuenlabrada Hose Kintana Vijar, a prenosi "Sport Klub".

Time će gradonačelnik Fuenlabrade 1992. godine obeležiti 30 godina otkako srpski tim popeo na krov Evrope.

- Kada je Partizan došao da igra kod nas, postojala je lokalna košarkaška liga u kojoj su manje-više igrali veterani, nije bilo poluprofesionalne niti profesionalne ekipe. Tada još nisu postojale ni škole košarke u kojima bi dečaci i devojčice mogli da treniraju. Mnoge stvari u gradu su tek počinjale da se razvijaju. Bilo je to vreme izrade novih planova za grad čiji je broj stanovnika neprestano rastao. Hala sportova ‘Fernando Martin’ bila je tek sagrađena i hteli smo da dobije određenu namenu, pa smo mislili da je igranje utakmica Kupa evropskih šampiona u košarci, današnje Evrolige, odlična prilika za to - prisećao se Kintana Vijar.

Ono što će zauvek ostati jeste veza između dva kluba, ovekovečena u nazivu koji su crno-beli nosili kada su slavili na finalnom turniru u Istanbulu – "Partizan iz Fuenlabrade".

BONUS VIDEO: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce do najboljeg košarkaša na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna