ZVEZDA POVELA U ABA FINALU: Crveno-beli u grotlu "Pionira" srušili Partizan

Č. V.

27. 05. 2022. u 22:07

KOŠARKAŠI Crvene zvezde dobili su prvu utakmicu u finalu plej-ofa ABA lige. Crveno-beli su slavili sa 90:76.

ЗВЕЗДА ПОВЕЛА У АБА ФИНАЛУ: Црвено-бели у гротлу Пионира срушили Партизан

FOTO: M. Vukadinović

Napunili su navijači tima sa Malog Kalemegdana "Pionir" i poveli svoje ljubimce da prvog trijumfa, pa ih sada još dva dele do odbrane titule u regionalnom takmičenju.

Devet godina se čekalo da večiti odlučuju o tome ko će biti najbolji tim Jadrana. Meč je opravdao epitet velikog derbija, ali razlog za slavlje su imali izabranici Dejana Radonjića koji su fantastičnom igrom u drugom poluvremenu razoružali rivala.

Partizan je bio taj koji je bolje otvorio susret. Dobio je uvodni period sa 19:23, no crveno-beli su sve bolje i bolje izgledali u odbrani kako je meč odmicao. Koliko je taj segment igre domaćeg tima dobro funkcionisao u nastavku pokazuje podatak da su u svakoj od preostale tri četvrtine primili manje od 20 poena - redom 16, 19 i 18.

Pokušala su dvojica trenera da sakriju najbolje karike ekipa. Crno-beli su to uspeli, pošto je Nikola Kalinić postigao tri poena (prve iz igre tek u poslednjem minutu), ali novopečeni otac je odlično razigravao ekipu, upisao je pet asistencija.

Sa druge strane Kevin Panter je bio dobro čuvan tokom prvog poluvremen, no razigrao se u nastavku. Ipak, to nije bilo dovoljno da povede tim do trijumfa. U četvrtoj četvrtini se pojavio sa sjajnim rešenjima u napadu i Dalas Mur, ali odbrana je ta koja je zakazala kod crno-belih.

Čekali su navijači Zvezde Nikolu Ivanovića cele sezone, a on je čini se u pravu formu ušao kada je najpotrebije. Gosti nisu imali rešenja za crnogorskog plejmejkera koji je utakmicu okočnao sa 18 poena, tri pogođene trojke.

Najefikasniji kod pobednika bio je upravo Nikola Ivanović sa 18 poena, njega je pratili Ognjen Dobrić i Luka Mitrović sa po 14 poena. Na drugoj strani najbolji je bio Kevin Panter sa 15 poena, dok je Dalas Mur dodao 12.

Druga utakmica ovih rivala na programu je u nedelju od 20 sati, a domaćin je takođe Crvena zvezda.

C. zvezda - Partizan 90:76 (19:23, 23:16, 24:19, 24:18).

Dvorana: "Aleksandar Nikolić". Gledalaca: 6.886. Sudije: Saša Pukl, Uroš Obrknežević, Josip Radojković.

C. zvezda: Lazarević, Volters 11, Davidovac 10, Mitrović 14, Lazić, Kalinić 3, Dobrić 14, Holins 7, Ivanović 18, Marković 2, Vajt 4, Kuzmić 4.

Partizan: Panter 15, Vukčević, Ledej 11, Zagorac, Avramović 10, Koprivica 7, Smailagić 4, Mur 12, Glas, Lesor 9, Trifunović, Madar 8.

Četvrta četvrtina: Zvezda - Partizan 90:76

40' - Sjajna utakmica Ivanovića. Pogodio je sada poludistancu za konačan rezultat - 90:76.

40' - Tek na minut do kraja Kalinić postiže prve poene iz igre. Na drugoj strani opet Mur sa linije penala.

39' - Uglavom se do poena dolazi sa crte. Mur pogađa, ali Zvezda je blizu da povede u finalnoj seriji.

39' - Još jedna izgubljena lopta gostiju i kontra rivala koju lakim poenima završava Luka Mitrović. Traži poslednji tajm-aut na utakmici Željko Obradović.

38' - Jako malo ima igre u ovim trenucima. Dosta se igra seče faulovima. Sada je Ivanović bio precizan.

37' - Odlično se Ivanović oslobodio Avramovića i lako je poentirao. Za Partizan je Smailagić iznudio dva bacanja i oba je pogodio - 82:72.

37' - Dugo se igra bez poena. To je prekiniu Ledej sa linije penala, koji je pogodio jedno od dva penala. Panter je nagrađen za još jedno bacanje, pošto je klupa Zvezde zaradila tehničku.

36' - Prvi put se na liniji penala našao Luka Mitrović i uspeo je da oba realizuje za +12 - 80:68.

Nejt Volters/FOTO: M. Vukadinović

35' - Sjajan potez Mitrovića. Podigao je Lesora na fintu i onda lako poentirao. Za crno-bele je u ovim momentima u najboljem ritmu Dalas Mur.

33' - Dugo je trajao napad Zvezde, pošto je Partizan napravio tri faula. Stripljivo su domaći gradili akciju i na kraju je Ivanović pogodio trojku, a onda i još jednu, tada je "Pionir" proključao. Između toga Lesor je došao do poena nakon ofanzivnog skokva. Iz Zvezde su tražili korake, ali sudije ih nisu svirale - 76:66.

33' - Još jednom Mur. Loše je Zvezda preuzela u odbrani i košarkaš gostujuće ekipe je to kaznio. Sada Radonjić traži tajm-aut.

32' - Dobar napad crno-belih nakon tajm-aut i Dalas Mur je pogodio tek prvu trojku iz trećeg pokušaja. Na drugoj strani Dobrić je promašio prvi šut van linije 6,75.

31' - Bila je Zvezda na ivici izgubljene lopte, no izvukao je situaciju Holins. Lesor je loše dodao loptu Madaru, taj poklon je iskoristio Vajt i zakucao u kontri - 70:58. Obradović je bio prinuđen da odmah pozove minut odmora.

Treća četvrtina: Zvezda - Partizan 66:58

30' - Panter je izgubio loptu i to je omogućilo Vajtu da se zakucavanjem upiše u strelce. Ledej je do prvih poena u nastavku stigao pogotkom van linije 6,75.

29' - Sudarili su se Vajt i Holins i omogućili Lesoru da dođe do lakih poena, ali crno-beli gotovo ništa ne mogu da odbrane, pa je do novih poena stigao Kuzmić.

27' - Promašio je Kuzmić iz dobre pozicije, ali je pokupio promašaj i pospremio loptu u koš. Panter opet pogađa. Visoko je bacio loptu preko Kuzmića i uspeo je od tablu da poentira - 62:53.

26' - Loše deluje odbrana Partizana u ovom kvartalu, pa je lako do koša stigao Volters posle asistencije Mitrovića. Crveno-belima je to bilo 17. uspešno dodavanje. Opet su gosti poentirali sa penala, sada je Francuz oba realizovao.

Nikola Kalinić i Uroš Trifunović/FOTO: M. Vukadinović

25' - Prvi promašaj gostiju sa linije penala. Matijas Lesor, bivši igrač Zvezde je pogodio jedno od dva. Panter je ušao u ritam i pogodio je trojku odmah u tranciji. Odmah je tajm-aut zatražio Radonjić.

25' - Još jedan trojka Dobrića koji je na 4/4. Ovu je pogodio sa devet metara. Na drugoj strani pogađa samo Panter, ali sada je dao koš iz igre - 58:45.

24' - Neverovatan koš Dobrića. Isticalo je vreme za napad, ali je bek domaćeg tima pogodio trojku preko ruke Trifunovića. Partizan za sada do koša stiže samo sa crte. Opet je Panter bio precizan oba puta.

23' - Ide Zvezda prvi put na utakmici na dvocifrenu prednost. Sjajno je prošao Dobrić i pogodio. Crno-beli još nisu postigli koš u nastavku meča. Seriju bez poena za goste je prekinuo Panter poenima sa linije penala.

22' - Crveno-beli su do najveće došli nakon trojke Voltersa, to je sedmi pogodak vani linije 6,75 za domaći tim - 46:39. Potom je plejmejker crveno-belih pogodio i "flouter" i Obradović je odmah zatražio tajm-aut.

Matijas Lesor između Lazića i Mitrovića/FOTO: M. Vukadinović

21' - Dobar prvi napad Zvezde je okončan poenima Kuzmića sa linije penala. Ipak, on je bio polovično precizan i ima 1/4 sa crte. Ono što može da bude problem za oba trenera je to da dva bitna igrača imaju po tri faula - Zek Ledej i Ostin Holins.

Druga četvrtina: Zvezda - Partizan 42:39

20' - Pokušao je Ledej sa pola terena, no nije bio precizan, pa crveno-beli sa plus tri idu na odmor.

20' - Dve trojke zaredom promašio je Ivanović. Potom je Panter izgubio loptu, a Ivanović je to kaznio i pogodio je prvu trojku nakon tri promašaja - 42:39. Obradović je pozvao minut odmora na pet sekundi pre kraja prvog poluvremena.

19' - Partizan za sada ne greši sa linije penala za razliku od protivnika. Avramović je bio precizan, a do prvih poena nakon ofanzivnog skoka je stigao Alen Smailagić. Seriju crno-belih će pokušat tajm-autom da prekine Radonjić.

18' - Ivanović je iznudio nova bacanja, no bio je polovičan. Na drugoj strani Mur je promašio otvorenu trojku. Nastavlja da pogađa Davidovac. Opet je Kalinić odigrao odličan povratni bas, a krilni igrač crveno-belih drugi put pogodio van linije 6,75 - 39:35.

Dejan Davodivac i Ognjen Kuzmić/FOTO: M. Vukadinović

17' - Seriju domaćeg tima je prekinuo Lesor poenima sa linije penala - 35:35. Kuzmić je naterao Ledeja da ga faulira prilikom šuta, ipak centar Zvezde je promašio oba slobodna bacanja.

16' - Nije slutilo na dobar napad Zvezde, ali je završen poenima Dejana Davidovca, a onda je pogodio i trojku, pa je crveno-belima vratio prednost.

15' - Gde je stao u prošlom derbiju nastavio je na ovom. Avramović je iz velike daljine pogodio trojku, drugu na ovom meču. A u strelce se upisao i Nikola Ivanović koji je realizovao oba slobodna bacanja.

14' - Dugo je Madar držao loptu, no uspeo je da nađe način da pogodi koš rivala. Zvezda je odigrala dobar napad koji je loše završen, pošto Lazić nije stigao da šutira na vreme.

14' - Namestio je ruku Dobrić, drugi put zaredom je bio precizan van linije 6,75. Potom je i Luka Mitrović sjajno položio, a za oba koša zaslužan je Nikola Ivanović sa dve odlične asistencije. Prvi put je tajm-aut zatražio Željko Obradović.

13' - Ledej se trudio da napravi sebi poziciju, nije to uradio idealno, no uspeo je da pogodi šut jednom rukom - 23:28.

12' - Imali su nekoliko otovrenih pozicija za šut igrači Paritzana, ali su propustili priliku da upute šut ka košu. Napad se završio izgubljenom loptom Avramovića, a na drugoj strani je rivala kaznio Dobrić pogodđenom trojkom.

11' - Nije uspeo Volters da pogodi šut to nije uradio. Ipak, loptu je pokupio Kalinić koji je iznudio faul Madara. Najbolji igrač crveno-belih je bio polovično precizan i na taj način se upisao u strelce u ovom finalu.

11' - Nastavlja Partizan da pogađa van linije 6,75. Ovoga puta je Ledej pogodio iz kornera posle odličnog pada Avramovića. Sigurno da početak meča brine navijače Zvezde.

U dvorani su i Darko Miličić, Igor Rakočević, Milan Gurović...

Igor Rakočević i Darko Miličić/FOTO: M. Vukadinović

Prva četvrtina: Zvezda - Partizan 19:23

10' - Baš kao i Marković sa linije za slobodna bacanja oba puta je precizan bio i Jam Madar. Nakon toga sjajan napad Zvezde koji je Mitrović završio zakucavanjem, a onda je Marković zaradio i tehničku, jer je ometao Ledeja prilikom izvođenja auta. Madar je taj poklon iskoristio - 19:23

10' - Napravio je Paritzan tri brza faula, pa se Marković nagradio sa dva slobodna bacanja koja je pogodio.

9' - Odlično je Panter uposlio Madara koji je ostao sam na šutu za tri poena i bio je precizan. To je nateralo Dejana Radonjića da zatraži prvi tajm-aut na utakmici.

8' - Dobar napad Zvezde okončan je zakucavanjem Mitrovića. Opet je Kalinić krenuo na prodor i potom je upisao novu asistenciju. Lepo se Ledej izvukao na šut i pogodio poludisancu. Ovo je bio prvi poen Amerikanca iz redova crno-belih - 15:17.

7' - Prve poene u finalu postigao je Luka Mitrović, a onda je Panter bio precizan iz velike daljine.

6' - Sjajan napad gostiju. Panter je ušao u reket, usled pritiska je uspeo da proigra Koprivicu koji je ponetirao uz faul. Centar crno-belih je bio precizan i sa linije penala - 11:12.

6' - I Partizan je postigao prvu trojku na utakmici, ona je bila delo Alekse Avramovića kome je to bio peti poen.

5' - Sada snažno zakucavanje Kuzmića. Kalinić ga je sjajno proigrao, a centar Zvezde je bio nezaustavljiv za odbranu Partizana. Seriju domaćih koja iznosi 7:0 nastavio je Volters polaganjem na levu stranu.

3' - Crveno-beli za sada poentiraju "flouterom", ali ovoga puta Davidovac. Potom je Koprivica snažno zakucao drugi put, a prvu trojku na meču postigao je Ostin Holins za prvo vođstvo domaće ekipe - 7:6.

Košarkaši Partizana/FOTO: M. Vukadinović

2' - Iskoristio je mis meč protiv Kalinića mladi Balša Koprivica i snažno je zakucao. Pre toga Uroš Trifunović je odlično izblokirao Kalinića na šutu sa poludistance.

1' - Prvi napad imala je Zvezda, ali Ostin Holins nije pogodio trojku, a prve poene u finalnoj seriji postigao je Avramović posle prodora. Na drugoj strani Volters je poentirao na karakterističan način - "flouterom".

Uoči meča:

Klub sa Malog Kalemegdana prvi je prošo kroz cilj kada se gleda ligaški deo i to mu je omogućilo da ima prednost domaćeg terena u prve dve utakmice finala, pa će večeras i u nedelju dvorana "Aleksandar Nikolić" biti obojena u crveno-belo.

Izabranici Dejana Radonjića su do finala stigli nakon što su bili bolji od Cedevita Olimpije (2-1 u seriji). Tim Željka Obradovića je slavio identičnim rezultatom protiv Budućnosti.

Zvezda i Partizan su ove sezone odigrali tri utakmice, a aktuelni šampion AdmiralBet ABA lige vodi sa 2:1 u pobedama. Branko Lazić i drugovi su slavili u prvom duelu i u finalu Kupa Radovoja Koraća, dok je poslednji susret pripao crno-belima.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce do najboljeg košarkaša na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)