ZVEZDA POBEDOM OTVORILA SERIJU: Crveno-beli vodili ceo meč, Cedevita pokazala borbenost, ali kvalitet je na strani šampiona (VIDEO)

O. M.

12. 05. 2022. u 18:50 >> 20:35

KOŠARKAŠI Crvene zvezde poveli su sa 1:0 u polufinalnoj seriji ABA lige protiv Cedevita Olimpije pošto su u prvoj utakmici u hali Aleksandar Nikolić pobedili sa 93:82.

ЗВЕЗДА ПОБЕДОМ ОТВОРИЛА СЕРИЈУ: Црвено-бели водили цео меч, Цедевита показала борбеност, али квалитет је на страни шампиона (ВИДЕО)

FOTO: ABA LIGA

Igač utakmice bio je Luka Mitrović sa 21 poenom. Nikola Kalinić koji je pred početak meča dobio trofej za MVP ligaškog dela sezone dodao je 17, IVanović je ubacio 16, a dvocifreni su bili i Volters i Vajt.

S druge strane, Jaka Blažič ubacio je 20, Edo Murić 14, Zoran Dragić 12, a Alen Omić 11.

Zvezda je meč prelomila početkom poslednje četvrtine, iako je najava toga počela već početkom trećeg perioda kada je proradio ofanzivni skok crveno-belih. 

Zvezda sada ima dve meč lopte od kojih je prva na programu u ponedeljak u Ljubljani. Vreme eventualne majstorice biće određeno ukoliko za njom bude bilo potreba, a svakako će biti igrana u Beogradu.

ČETVRTA ČETVRTINA

39' - 91:80 Mitrović vraća dvocifrenu prednost sa penala. 

37' - 89:80 Promašuje Kalinić trojku posle odmora, a kontru sprečava Davidovac faulom. Dragić ne pogađa za tri poena, a novi napad Cedevite upropastio je slanjem lopte u aut. Volters prekida seriju gostiju. Ljubljančani se još ne predaju, spustili su zaostatak ispod deset poena, ali malo je vremena za njih ostalo. Radonjić ipak zove tajm-aut kako bi se izbegla drama u završnici.

36' - 85:74 Pet poena Murića opomena su za Radonjićeve pulene da ipak još nije sve gotovo. Trener Zvezde zove tajm-aut dalj im i on to objasni.

35' - 85:69 Murić pogađa oba slobodna, ali Zvezda preko Holinsa i Ivanovićeve kontre doalzi na plus 16 posle čega Golemac zove tajm-aut. KAko sada stvarti stoje, male su šanse da će minut odmora doneti neku promenu na terenu.

33' - 81:67 Dragić sada drži Cedevitu, pošto je Blažić popustio. Ali, pogađa Ivanović trojku. Faul pravi Ferel, Zvezda je na dobrom putu da prelomi utakmicu!

32' - 78:65 Zek Ogust promašuje oba slobodna bacanja. Očajno izvode penale igrači Cedevite večeras. Koristi to Zvezda za novo najveće vođstvo plus 13.

KRAJ TREĆE ČETVRTINE, Zvezda - Cedevita 71:63 (26:23, 27:25, 18:15)

Dobila je Zvezda i treću četvrtinu i povećala prednost na plus osam. Nešto manje efikacna bila je treća deonica u odnosu na prve dve.

Mitrović je ubacio 19 poena, Kalinić 15, na drugoj strani Blažič ima 16. 

30' - Luka Mitrović vraća dvocifrenu prednsot sovjim 19. poeom sa linije penala - 71:61. Zoran Dragić uzvraća istom merom. Dasvidovac romašuje otvoren šut za tri, ali ide opet skok u napadu, promašuje i Kalinić o tablu i to je kraj treće deonice.

28' - Faul u napadu prave igrači Cedevite, kretanje u bloku. Dragić sprečava poene Zvezde izbijanjem lopte u aut, ali imaju domaći 111 sekundi za novi napad. Ipak, Vajt promašuje za tri, a iz kontre Ferel pogađa prve poene Cedevite posle dosta vremena - 67:59.

27' - Prvi put na utakmici Crvena zvezda ima dvocifrenu prednost. Pogađa Nikola Ivanović za 67:57.

25' - 60:55 Džejkob Pulen pogađa trojku posle nekoliko izgubljenih lopti. Ponovo se pojačava ritam igre.

24' - Zvezda vodi 60:52! Sedam poena vezao je Kalinić na startu treće četvrtine, pa Zvezda beži na osam poena prednosti.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA, Zvezda - Cedevita 53:48

Posle prvih 20 minuta Zvezda ima pet poena prednosti. Najefikasniji u domaćem tmmu je Mitrović sa 13 poena, jedan više postigao je najefikasniji igrač na meču Jaka Blažič. Dvocifren je u redovima Ljubljančana i Alen Omić sa 11 poena.

Veoma efikasno prvo poluvreme u hali Aleksandar Nikolić. Prva četvrtina donela je 49 poena (26:23), a druga je bila još efikasnija sa 52. Zvezda je dobila i drugi deo igre, sa 27:25.

20' - 53:48 - Mitrović polaže za 53:46, ali uzvraća Omić. Kraj prvog poluvremena

19' - 49:46 Trojku pogađa Volters, ali Pulen uzvraća dvojkom. Ne pogađa dodatno slobodno, to je treći put da Cedevita izvodi dodatno slobodno bacanje i nijednom nisu bili precizni gosti. Usledilo je zakucavanje Mitrovića koji je sa 13 poena najefikasniji igrač Zvezde. Golemac je prinuđen na novi tajm-aut. Dobrić i Pulen razmenili su po jednu trojku posle povratka.

18' - 42:40 Stigla je Cedevita preko Omića na minus jedan. Šest poena uzastopno za goste postigao je Omić, poslednju dvojku posle velike greške Davidovca. Prinuđen je bio Radonjić da zove tajm-aut.

17' - 38:35 Murić pogađa svoju prvu trojku, a petu za Cedevitu. Ne daju Ljubljančani da se odlepe Beograšani.

16' 38:32 Davidovac vraća Zvezdu na plus četri, a sa druge strane Farel promašuje celu konstrukciju. Kontru sprečava Dragić trećim faulom zbog čega ga Golemac vadi iz igre. Ivanović realizuje oba slobodna bacanja za plus šest.

14' - 32:30 Kalinić vraća prednost crveno-belima, Dragić donosi novo izjednačenje, ali uzvraća Ivanović. Holins promašuje ceo obruč za tri u poslednjim trenucima napada. Besan je Radonjić zbog ovog napda njegovih pulena.

13' - 28:28 Treća trojka Jake Blažića i Cedevita dolazi do izjednačenja. S druge strane Marković pokušava da vrati trojku, ali veliki je to promašaj. Gleda se snimak da li je lopta uopšte dirala obruč.

 

11' - 28: 25 Mitrović ispod koša u poslednjim sekundama napada uz faul Edžima, ali ne pogađa dodatno bacanje. Da sve bude gore po Zvezdinog košakaša odmah je napravio faul na Ogustu, a u drugom napadu Cedevite završio je na parketu krvave glave.

KRAJ PRVE ČETVRTINE, Zvezda - Cedevita 26:23

10' - Uzvraća Blažić posle tajm-auta, svojim desetim poenom, pa sada minut odmora traži Radonjić. Ništa to nije promenilo, Cedevita je spustila na minus tri posle eli-upa Ogasta i Pulena. Pokušao je trojkom da zaključi četvrtinu Branko Lazić, ali na prvi mali odmor ide se sa rezultatom 26:23.

9' - Eron Vajt u devetom minutu ima devet poena na kontu a Zvezda ima istu toliku  prednost u meču posle kontre i polaganja Amerikanca - 26:17. Tajm-at primoran je da zove Golemac.

7' - Posle serije gostiju konsolidovala se Zvezda, sada su crveno-beli napravili seriju 7:0 i vratili vođstvo - 17:12.

6' - Nikola Kalinić sada promašuje zakucavanje. Cedevita koristi lošiji period igre crveno-belih i serijom 8:0 prelazi u vođstvo 12:10.

4' - Posle Kalinića trojku pogađa i Eron Vajt. Precizan je Vajt i sa linije za slobodna bacanja 

2' - 5:2 Prve poene na meču postiže Nejt Volters. ODmah je pokušao da uzvrati Blažić, ali je zaustavljen faulom pa je izašao na liniju penala. Bio je oba puta precizan. Trojku je pogodio Kalinić na asistenciju Voltersa. Zvezda ima plus tri posle dva minuta igre.

1' - Prvi napad imaju gosti, Murić promašuje za tri poena. S druge strane, isto čini Kalinić uz zvuk sirene za kraj napada.

FOTO: ABA LIGA

Utakmica je počela malom svečanmošću - nagrade za MVP lige i najboljeg defanzivca dobili su Nikola Kalinić i Branko Lazić.

FOTO: ABA LIGA

UOČI MEČA

Prva utakmica serije igra se u dvorani "Aleksandar Nikolić", a sudije meča su Saša Pukl, Uroš Nikolić i Luka Kardum.

Zvezda je bila sloboda u prvom krugu plej-ofa dok su ljubljančani polufinale izborili u duelu sa Igokeom koju su pobedili sa 2:0 u četvrtfinalnoj seriji.

Crveno-beli su slavili na oba meča tokom ligaškog dela ABA lige pa i u ovu seriju ulaze kao favoriti. Problem može da bude samo neuigranost, pošto je Zvfezda poslednji meč odigrlaa još 23. aprila.

Kao u četvrtfinalnoj seriji i u polufinalu je za prolaz dalje potrebno stići do dve pobede. Sledeća utakmica igraće se 16. maja u Ljubljani, a ukoliko posle nje rezultat bude nerešen, majstorica je u Beogradu. Termin tog meča bio bi naknadno određen.

- Odigrali smo poslednji meč 23. aprila protiv Igokee, posle toga smo ušli u period koji smo iskoristili da uradimo sve ono što je moglo da se napravi u okolnostima koje su tu. Posle dela sezone gde smo mesečno znali da odigramo i 12 utakmica, došli smo do perioda kada smo bili nekoliko dana na poštedi, zatim ušli u trenažni proces, koristili smo vreme da bismo uspeli da napravimo što je moguće više - rekao je trener Zvezde Dejan Radonjić na konferenciji za medije.

Strateg "zmajčeka" Jurica Golemac je izjavio da njegov tim mora da odigra najbolju utakmicu do sada.

- Da bismo pobedili Zvezdu u Beogradu potrebno je da odigramo najbolji meč u sezoni - izjavio je Golemac uoči starta polufinalne serije doigravanja Jadranske lige.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)