"NEPRAVEDNO PRISVAJAMO REZULTATE JUGOSLAVIJE": Svetislav Pešić o uspesima reprezentacije

Novosti online

11. 05. 2022. u 15:44

SELEKTOR seniorske reprezentacije Srbije Svetislav Pešić razgovarao je za FIBA o budućnosti, ali i o prošlosti naše košarke.

НЕПРАВЕДНО ПРИСВАЈАМО РЕЗУЛТАТЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Светислав Пешић о успесима репрезентације

FOTO: FIBA

Trener naših "orlova" govorio je o pripremama za dva velika prvenstva:


- Prvo treba da vidimo kako ćemo da završimo kvalifikacionu rundu za Svetsko prvenstvo 2023. (ovaj prozor završava se početkom jula ove godine). Ali već imamo pripremljen plan priprema za Evrobasket 2022 - istakao je Pešić.

Popularni "Kari" se potom osvrnuo na igrače koji zbog obaveza prema klubovima iz najjačih liga nisu mogli da pomognu timu na proteklim mečevima.

- Taj proces za Evropsko prvenstvo je već počeo. Razmišljamo gde ćemo se spremati, koje prijateljske utakmice da igramo i gde. Naš kontakt sa igračima ne prestaje, možda nije svakodnevan, ali je dosledan i redovan. Ove mesece smo iskoristili da obiđemo igrače koji nisu mogli da nam se pridruže na prethodnim utakmicama zbog obaveza u NBA i Evroligi - rekao je naš selektor.

"Srpska košarka mora da traži novi identitet"
 

Iskusni stručnjak koji u svojoj kolekciji poseduje po jedno zlato sa reprezntacijom Jugoslavije na Svetskom i Evropskom prvenstvu, osvrnuo se i na te uspehe:


- Možda ponekad neopravdano prisvajamo rezultate Jugoslavije. Ipak, mora se reći da su srpski igrači i treneri zaslužni za te rezultate, ne isključujući učesnike iz drugih zemalja. Ali srpska košarka mora da traži novi identitet koji će se prilagoditi vremenu u kome trenutno živimo, jer se sve menja, pa tako i pristup košarci. Jugoslovenska košarka nam je dala filozofiju razvoja mladih igrača, a sada treba da vidimo koliko još možemo da profitiramo od toga. Međutim, od tada su se mnoge stvari promenile - zaključio je Pešić.

Mundobasket će se održati u periodu od 25. avgusta do 10. septembra 2023, a domaćini će biti: Filipini, Japan i Indonezija.

Evrobasket 2022. će takođe biti održan u više zemalja. Igraće se u Nemačkoj, Gruziji, Češkoj i Italiji. Takmičenje će biti na programu od 1. do 18. septembra. Podsetimo, prvenstvo je prvobitno planirano da se održi 2021. godine, ali je odloženo zbog pandemija virusa korona.

BONUS VIDEO: ŽELjKO OBRADOVIĆ O ISTANBULU 1992: Nastavak priče Partizana iz Fuenlabrade

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!