"OVO JE LUDILO!" Ameri u čudu: Nikola Jokić, na osnovu meča drugih klubova, rešio najvažniju utakmicu u sezoni (VIDEO)

D. N.

25. 04. 2022. u 23:00

NIKOLA Jokić je još jednom u centru pažnje američke javnosti koja prati najnovija NBA dešavanja.

ОВО ЈЕ ЛУДИЛО! Амери у чуду: Никола Јокић, на основу меча других клубова, решио најважнију утакмицу у сезони (ВИДЕО)

Twitter / HalfCourtHoops

Za srpskog asa i Denver nagetse plej-of je krenuo prilično loše, ali kako doigravanje odmiče, aktuelni MVP uspeva da zadivi ne samo Amerikance, već i sve ljubitelje košarke.

Najpre je Jokić sa saigračima izgubio tri uvodna meča od Golden Stejta, došavši tako u situaciju da sledeći poraz znači eliminaciju iz takmičenja. Ali, četvrti duel ovih takmaca okončan je trijumfom ekipe za koju igra srpski as, pa se serija produžava (i seli na teren Voriorsa, kojima i dalje treba samo jedan trijumf za drugu rundu, ali sada je njihovo vođstvo u pobedama 3:1).

No, ono što je obeležilo četvrti meč, pored fantastične igre samog Nikole Jokića, koji se razgoropadio u MVP stilu, jeste i ono što je uradio na kraju utakmice, kada je bio na klupi za rezerve.

Golden Stejt je gubio sa dva razlike, a pola minuta pre kraja njegov trener, Stiv Ker, koji je ove sezone postao i selektor reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država, preuzevši taj posao od legendarnog Grega Popoviča, zatražio je tajmaut kako bi se napravila akcija za izjednačenje.

I, akcija je bila prilično jednostavna:

1. korak:

Dok se čeka ubacivanje lopte sa strane, dvometraš Endrju Vigins napušta reket i odlazi da, kao krilo, blokira nižeg od sebe beka Denvera, 193 cm visokog Ostina Riversa, koji blizu centra čuva najopasnijeg igrača Golden Stejta, Stefa Karija.

Početak akcije Golden Stejta u završnici četvrte utakmice protiv Denvera / Twitter / HalfCourtHoops

2. korak:

Dok još uvek lopta nije ubačena u igru, Vigins je trebalo da blokira kretnju Riversa sve dok Stef Kari ne umakne, pa da igrač Denvera, hteo to ili ne, mora da ostane u duelu sa višim od sebe. To se i dogodilo - Kari je protutnjao, odvevši za sobom jednog čuvara, a Ostin Rivers je na rubu reketa ostao u duelu sa Viginsom.

Twitter / HalfCourtHoops

3. korak:

Dok je Kari odvlačio svog novog čuvara daleko od koša Denvera, na Viginsu je bilo da samo protrči u reket, te da mu Oto Porter junior iz auta lob-dodavanjem, preko nemoćnog Riversa, dostavi loptu, a da onda usledi lagano poentiranje. Kretnju Karija koji odlazi iz reketa, i Viginsa koji se sprema da u reket utrči, možete videti na ovom grafičkom prikazu:

Twitter / HalfCourtHoops

Ali...

Sve je to lepo, kada pored parketa ne sedi jedan od najboljih košarkaških umova među NBA igračima, Nikola Jokić.

Naime, čim su se igrači Golden Stejta postavili za prijem lopte, dok je ona još bila u autu, srpski as je sa klupe vikao Riversu "Idu preko tebe. Lob (se sprema)! Lob!".

I, Ostin Rivers je znao šta treba da uradi.

Twitter / HalfCourtHoops

Postavio se na pravi način između koša i Viginsa, sprečio višeg od sebe da lako prodre, a onda je, kada je lob-dodavanje upućeno ka košarkašu Golden Stejta, skočio koliko mu je god to bilo moguće - i prekinuo akciju Voriorsa, posle čega su oni doživeli prvi poraz u ovoj seriji.

A kako je Jokiić znao šta tačno sledi?

Kako je došlo do toga da jedan od najpopularnijih američkih novinara koji prate Formu 1, Rusilo, piše na Tviteru "Ovo je ludilo! Jokić, sa klupe, najavljuje da će biti lob pre nego što je akcija počela"?

Kako se dođe u situaciju da jedan od najvećih NBA poznavalaca, Džon Holindžer sa "Atletika", napiše:

"Nije lošta ideja da se Rivers ostavi sa višim od sebe, Viginsom, prilikom preuzimanja na rubu reketa, a onda da Riversa lobujete... ali, trener Jokić je video šta će da se desi!"?

Pa, dođe se tako što je Nikola Jokić, sa ostatkom stručnog štaba Denver Nagetsa, već video ovu akciju Golden Stejta.

Uradili su Voriorsi to jednom samim Nagetsima, a ove sezone su to isto uradili i Indijana Pejsersima:

Twitter / HalfCourtHoops

Gledanje šta rivali radi, tzv. "skauting suparnika", analiziranje njegovih tendencija, reakcija, uigranih stvari i iskakanja iz rutine, jeste posao stručnih štabova. Onda se ono najvažnije prenese igračima. 

Ali, ne bi Nikola Jokić bio to što jeste, da ne sluša šta treneri govore, da ne prati pomno šta se sve na video-analizama "predaje". I, naravno, ne bi bio to što jeste da nema košarkaški um kakav ima, pa je odmah po postavljanju igrača rivala, dok je lopta još uvek van igre, znao tačno šta sledi:

Biti "prorok" u košarci se i može samo ako se "pazi na času", a potom sve to drži u glavi. Dodate tome i same Jokićeve košarkaške bravure koje ume da izvodi i dobijete...

Pa, dobijete Golden Stejt, u jednoj zaista, po mnogo čemu, burnoj utakmici.

I dobijete nastavak ove serije.

Nikola Jokić - NBA statistika u sezoni 2021/2022.

Nikola Jokić je i ove sezone imao fantastičnu statistiku u NBA ligi, do plej-ofa: prosečno je postizao 27,1 poen po meču, imao čak 13,8 skokova po utakmici, uz 7,9 asistencija po takmičarskom nastupu.

A kada je o aktuelnom plej-ofu reč, trenutno je na prosecima 31,3 poena po meču, 11,8 skokova, 5,3 asistencija, 1,8 "krađa", sve to uz realizaciju šuta iz igre od 55,7% uspešnosti.

Šta čeka Denver nagetse - raspored NBA plej-ofa

Denver i Jokić su pred eliminacijom iz NBA plej-ofa, jer Golden Stejt vodi sa 3:1 i potrebna mu je samo jedna pobeda da prođe dalje.

Voriorsi će biti domaćini petog meča, a on se igra u četvrtak od 04.00 po našem, srednjoevropskom vremenu.

 

BONUS VIDEO Kako je Jokić postao najbolji košarkaš kada se tome ama baš niko nije nadao?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)