SKINUTO NAJDUŽE FUDBALSKO PROKLETSTVO: Asovi se molili na groblju, navijači čupali kosu, ali se zbog čuvene rečenice patilo - sve do danas!

Novosti online

25. 04. 2022. u 20:57

IAKO su njegove reči izgovorene pre 60 godina bile više izraz nezadovoljstva nego pokušaj da se bude prorok, kako je vreme odmicalo, o njima se, sve do danas, govorilo kao da je reč o prokletstvu.

СКИНУТО НАЈДУЖЕ ФУДБАЛСКО ПРОКЛЕТСТВО: Асови се молили на гробљу, навијачи чупали косу, али се због чувене реченице патило - све до данас!

Foto: Depositphotos

Te 1962. mađarski stručnjak Bela Gutman odveo je, kao trener Benfike, taj klub do evropske titule, i to posle preokreta u finalu: Real je vodio sa 3:2, a portugalska ekipa na kraju trijumfovala sa 5:3. Kada je posle osvajanja tog pehara zamolio upravu za malu povišicu, a čelnici ga nekim čudom odbili, on je po napuštanju kluba rekao:

- Ni za 100 godina Benfika neće biti evropski prvak ponovo!


Benfika je u evro-finalima igrala i sledeće, 1963. godine, i 1965, i 1968, i 1983, i 1988, i 1990, i 2013, i 2014. - ali nijedan jedini evro-trofej nije osvojila.

Sva ta finala je izgubila.


Otuda i priča o prokletstvu koje nije "skinuo" ni čuveni Euzebio, portugalski as koji je 1990. godine pred finale Kupa evropskih šampiona sa Milanom otišao na grob Bele Gutmana u Beču (gde se finale i igralo) i molio se tamo da kletva "prestane da važi".

Ostala je "na snazi": Milan je dobio sa 1:0 taj meč, a Benfika je potom izgubila još dva evropska finala.


Danas je, međutim, jedno dobila.


Konačno.


I to finale UEFA Lige šampiona za mlade, odnosno, kako bi se to kod nas reklo, osvojila je omladinsku Ligu šampiona.


Junak je bio pomalo... neočekivan.

I pored toga što je tek ovog vikenda član "B" selekcije Benfike, 20-godišnji Henrike Arauho, pridružen omladinskom pogonu, baš on je dao tri gola u velikoj pobedi nad Salcburgom od 6:0, čime je postao prvi strelac het-trika u finalu Lige šampiona za mlade.

Pored pomenutih evro-finala seniora portugalskog kluba, i omladinci su imali svoje "evropsko prokletstvo":

Izgubili su četiri prethodne završne bitke za trofej, ali su danas navijačima Benfike podarili prvu "međunarodnu radost" još od one titule koje je legendarni Bela Gutman doneo 1962. u meču sa madridskim Realom.

Bonus video: Transfer zvezda - Ko je Erling Haland, najtraženiji fudbaler na svetu?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News