ZVEZDA IZVELA PODVIG POSLE "-16": Baskoniju progutali borbeni crveno-beli i "Pionir"

Č. V.

03. 03. 2022. u 18:42

CRVENA zvezda upisala je drugu uzastopnu pobedu u Evroligi. Crveno-beli su u dvorani "Aleksandar Nikolić" savladali Baskoniju u 28. kolu sa 86:83

ЗВЕЗДА ИЗВЕЛА ПОДВИГ ПОСЛЕ -16: Басконију прогутали борбени црвено-бели и Пионир

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ponovo je šampion Srbije i ABA lige odigrao meč sa dosta uspona i padova, ali najvažnije je da je na kraju stigao do novog trijumfa i nada za Top 8 i dalje živi.

Mnoštvo preokreta, greške, zakucavanja... svašta je moglo da se vidi na ovoj uzbudljivoj utakmici i malo je falilo da Zvezda od gotovog napravi veresiju.

Loše je domaćin ušao u utakmicu, svaki propust tima Dejana Radonjića kažnjavala je Baskonija koja je početkom drugog perioda imala velikih plus 16 - 13:29. Tada je malo ko mislio da crveno-beli mogu da se vrate i pobede.

No, Zvezda je od tog momenta odigrala odličnu odbranu i već do odlaska na odmor uspela da istopi prednost rivala, pa se na veliku pauzu otišlo sa nerešenim rezultatom - 41:41.

Branko Lazić i drugovi su sjajno počeli drugi deo meča. Puna tri minuta Baskonija nije uspela da dođe do poena (seriju prekinuo Inok). Crveno-beli su tada otišli na plus devet - 50:41, ali je onda usledio pad domaćih košarkaša.

A onda se desila četvrta četvrtina u kojoj se činilo da će Zvezda mirno privesti meč kraju, ali čini se da je to nemoguće kada su utakmice crveno-belih u pitanju u Evroligi. Baskonija je dobrim šutem van linije 6,75 topila prednost. Ipak, klub sa Malog Kalemegdana je uspeo da odgovori i u finišu nakone poena Voltersa prvi put ode na dvocifrenu prednost - 82:72.

Ni to nije značilo da je Zvezda pobedila. Ekipa iz Vitorije je izvela poslednji trzaj, ali to nije bilo dovoljno za preokret i morala je da čestita rivalu.

Najefikasniji kod pobednika bio je Luka Mitrović sa 18 poena, pratio ga je Nejt Volters sa 17. Na drugoj strani najbolji je bio Simone Fontekio koji je postigao 19 poena, a jedan manje je postigao Vejd Boldvin.

Crvena zvezda sada ima učinak 11-15, a Baskonija 7-19.

C. zvezda - Baskonija 86:83 (13:26, 28:15, 14:15, 31:27)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić". Gledalaca: oko 4.500. Sudije: Lamonika (Italija), Fufis (Grčka), Viklicki (Češka).

C. zvezda: Lazarević, Volters 17, Davidovac 5, Mitrović 18, Lazić 3, Kalinić 11, Dobrić 7, Holins 12, Simonović, Ivanović 5, Vajt 8, Kuzmić.

Baskonija: Rajeste, Boldvin 18, Barera, Sedekerskis, Marinković, Grejndžer 15, Fontekio 19, Inok 6, Kostelo 14, Piters 5, Gedraitis 6, Kuruc.

 

Četvrta četvrtina: Zvezda - Baskonija 86:83

40' - Meč je poenima okončao Gedraitis.

40' - Igrači tima iz Vitorije su poslali Mitrovića na liniju penala. Centar crveno-belih je oba puta bio precizan, a do kraja je 26 sekundi. Brzo je šutirao Fontekio i uspeo da pogodi za tri poena. Ipak, na drugoj stani je Boldvin faulirao Voltersa koji će penale morati da zaradi sa linije penala i oba je promašio. Dobrić je na drugoj strani ukrao čistu loptu, i omogućio Holinsu da zakuca u kontri.

40' - Zvezdin Amerikanac je odigrao lošu odbranu - faulirao je Kostela, a ovaj poentirao uz faul i realizovao slobodno bacanje. Potom je Kalinić izgubio loptu i stigla je kazna. Kostelo se izvukao van linije 6,75 i pogodio od tablu. Opet je Radonjić zatražio tajm-aut na 33 sekunde do kraja.

40' - Baskonija je odigrala loš napad, a to je Volters kaznio novim poenima i prvi put odveo Zvezdu na dvocifrenu prednost.

39' - Doktorirao je Volters flouter. Ponovo je na taj način došao do poena i hrvatski stručnjak je bio prinuđen da zatraži minut odmora.

39' - Protestovao je kod sudija Spahija i dobio je tehničku. Priliku za nove poene imaće Kalinić i to koristi - 78:72.

38' - Izborio se za poziciju za šut Kalinić i pogodio je sa poludistance. Na drugoj strani dobra odbrana Lazića koji je omeo Fontekija prilikom šuta za tri.

37' - Četvrta vezana trojka gostiju - ovoga puta Boldvin. Volters je promašio polaganje, a pod košem Zvezde je pogodio Piters. Radonjić će seriju rivala pokušati da prekine tajm-autom.

36' - Baskonija se oslanja na šut i počela je da pogađa, ali pogađa i Zvezda. Drugu trojku u poslednjem kvartalu postigao je Holins - 75:67.

35' - Opet trojka tima iz Vitorije. Ostao je Grejndžer sam i pogodio van linije 6,75. Lošu odbranu Kostela na drugoj strani kaznio je Volters koji je pogodio foluter.

35' - Sjajan napad Zvezde. Volters je probio, izbacio povratni pas za Kalinića, a ovaj sa 45 stepeni pogodio trojku i natersao Spahiju da zatraži tajm-aut.

33' - Fantastičan prodor Voltersa i sigurno polaganje desnom rukom. Na drugoj strani je Boldvin kaznio lošu odbranu Zvezde i postigao trojku. Ipak, Volters je uzvratio istom merom - 67:61.

32' - Nije Dobrić želeo da šutira za tri iako je mogao. Fintriao je i onda lepo položio loptu, a publiku je na noge podigao Holins koji je bio precizan van linije 6,75..

31' - Sjajan prodor Holinsa koji je prvi put poentirao iz igre. Neverovatan koš je postigao Boldvin na drugoj strani, izvukao je loptu iz veoma teške pozicije.

Treća četvrtina: Zvezda - Baskonija 55:56

30' - Crveno-beli su do koša došli preko Davidovca koji je lepo pogodio na drugi obruč, a treća četvrtina je okončana poenima Aleka Pitersa.

29' - Opet period bez koša na obe strane i onda glupost Ivanovića. Napravio je plejmejker Zvezde nesportski faul, pa će Grejndžer imati dva slobodna bacanja, a Baskonija i loptu sa strane. Amerikanac je realizovao jedno slobodno bacanje, a u nastavku akcije pogodio trojku od tablu.

27' - Domaćin je iskoristio činjenicu da je rival u bonusu. Napao je Vajt Inoka i iznudio slobodna bacanja. Ipak, realizovao je samo jedan penal.

27' - Zvezda ima nekoliko praznih minuta u napadu. Ne uspevaju crveno-beli da pronađu put da poentiraju i gosti to koriste da spuste razliku - 52:50.

26' - Inok je jedini koji pogađa za Baskoniju u trećem kvartalu. Nakon koševa iz igre, bio do poena je došao i sa linije penala.

25' - Za ralziku od prošlog puta Kalinić je iskoristio oba slobodna bacanja. Ispala je odbrana Zvezde i to je lakim poenima kaznio Inok.

24' - Prve poene za goste u drugom delu meča je postigao Inok. Napravio je sebi dobru poziciju i došao do poena u duelu sa Mitrovićem. Na drugoj strani Kalinić je promašio oba slobodna bacanja.

24' - Fantastičan napad Zvezde. Kalinić je navukao dva igrača, Mitrović je ostao sam pod košem i Nikola je to video, a Luka snažnim zakucavanjem završio akciju. Morao je tajm-autom da reaguje Neven Spahija.

23' - Odlučio se Vajt na šut iz okreta, lopta je skakutala po obruču i našla je put da prođe kroz njega. Baskonija je punih tri minuta bez poena u nastavku meča.

22' - Dugo traje napad Zvezde. Kalinić je promašio dvojku, Mitrović pokupio ofanzivni skok i izvukao je faul za dva slobodna bacanja. Centar crveno-belih je oba puta pogodio i nastavio je tamo gde je stao u prvom delu meča - 46:41.

21' - Zvezda je odbranila prvi napad u trećoj četvrtini, a onda je Kalinić pogodio van linije 6,75. Potom je usledio faul u napadu igrača Baskonije.

Druga četvrtina: Zvezda - Baskonija 41:41

20' - Centar Zvezde je bio taj koji je okončao prvo poluvreme poenima. Uspeo je da realizuje i poslednji napad, a ujedno je vezao osam poena.

20' - Dobra pik end rol akcija gostiju koju je poenima završio Kostelo, ali na drugoj strani sjajni potazi Mitrovića. Najpre je pogodio pod faulom i promašio bacanje, no Zvezda je došla do ofanzivnog skoka i Mitrović je ponovo poentirao.

19' - Izborio se Mitrović za slobodna bacanja i kada je već to uradio nagradio je sebe novim poenima - 35:37.

18' - Dobar napad domaćih nakon tajm-auta. Volters je do poena stigao na karakterističan način - flouterom.

18' - Volters, pa Fontekio su pronašli put do koša. A onda se Simonović izborio za dva slobodna bacanja, ali je oba promašio i Baskonija je taj poklon iskoristila da preko Kostela ode na plus šest. Odmah je Radonjić zvao minut odmora.

16' -Jak faul je napravio Dobrić i omogućio Boldvinu da do novih poena dođe sa linije penala. Amerikanac je ipak bio polovično precizan..

15' - Deluje da su sudije progledale Inoku kroz prste i nisu mu svirali korake, pa je u nastavku akcije poentirao Gedraitis. No, na drugoj strani Ivanović je posle sjajnog prodora poentirao uz faul, a realizovao je i sllobodno bacanje.

15' - Sjajna odbrana domaćeg tima i zakucavanje Dobrića u kontri kojim je podigao na noge publiku u "Pioniru". Opet je hrvatski stručnjak morao da zatraži tajm-aut. Njegov tim je dugo bez poena.

14' - Dugo se igra bez poena na obe strane. Zvezda nije iskoristila period dobre igre u odbrani da dodatno smanji prednost rivala. To je prekinuo Dobrić pogođenom trojkom - 24:30.

13' - Dobar napad domaćih. Lepo je sebi izgradio poziciju Nikola Ivanović i pogodio daleku dvojku. Samo što je ušao na teren Dejan Davidovac je pogodio trojku i natersao Nevena Spahiju da pozove minut odmora. Crveno-beli su napravili seriju 7:0.

12' - Kapiten Zvezde je potom dobio tehničku, jer je protestovao zbog jedne odluke sudije. Možda to moglo da trke domaće.

11' - Baskonija sve pogađa. Grejndžer je bio precizan van linije 6,75, ali je istom merom uzvratio Branko Lazić.

Prva četvrtina: Zvezda - Baskonija 13:26

10' - Prva četvrtina je okončana poenima Kostela koji je pokupio jednu ničiju loptu. Zvezda mora da popravi igru ukoliko želi da dođe u priliku da trijumfuje.

10' - Neprepoznatljiva igra crveno-belih. Mnogo promašaja u napadu i loše igre u odbrani. Boldvin i Fontekio ne prestaju da promašuju. Mitrović je taj koji sada koliko-toliko održava ekipu u napadu.

9' - Konačno dobra akcija Zvezde i laki poeni Mitrovića. Napravio je centar crveno-belih dobru poziciju i lepo se snašao, položio je na drugi obruč. Ipak, slaba uteha kad Zvezda igra slabo u odbrani.

8' - Loša igra izabranika Dejana Radonjića na oba kraja terena. Baskonija to kažnjava, pre svega Fontekio koji je već stigao do devet poena.

7' - Nikako Zvezda da veže nekoliko dobrih odbrana. Već dva puta su gostujući košarkaši išli na liniju penala i realizovali su sva četiri slobodna bacanja.

6' - Holins je pogrešio iz dodavanja i kaznili su to gosti atraktivnim zakucavanjem. No, na drugoj strani Vajt je pogodio prvu trojku, a onda je Volters lepo prošao i poentirao.

5' - Domaćin se i dalje muče. Kalinić nije pogodio trojku, dok je za Baskoniju posle ofanzivnog skoka do poena došao Fontekio.

4' - Osetio je Holins da može da napadne Marinkovića. To je iskoristio i naterao srpskog košarkaša da napravio faul za dva slobodna bacanja. Zvezdin Amerikanac je oba puta bio precizan sa linije penala - 4:8.

3' - Zvezda ne može ništa da pogodi. Sam je Kalinić bio na šutu za dva poena, no nije bio precizan. Crveno-beli su i dalje bez poena. No, u sledećem napadu je to prekinuo Vajt lepim poenima iz prodora.

2' - Sjajno otvaranje utakmice gostiju. Dve trojke je vezao tim iz Vitorije. Najpre je precizan bio Fontekio, a potom i Boldvin. Radonjić je morao da zatraži tajm-aut kako bi sprečio seriju rivala - 0:8.

1' - Prvi napad na meču nije iskoristila Zvezda. Na drugoj strani Vejd Boldvin je pogodio. Sjajno je na skočio i pogodio dugu dvojku.

Crveno-beli su meč počeli u petroci: Volters, Holins, Kalinić, Vajt i Kuzmić, dok su za Baskoniju od starta na terenu Boldvin, Marinković, Gedraitis, Fontekio i Kostelo.

Uoči meča:

Crveno-beli su ubedljivo poraženi u prvoj utakmici ovih rivala u Vitoriji (93:74). Čini se da je to jedan od retkih duela u elitnom takmičenju u kome je šampion Srbije i ABA lige bio u potpunosti nadigrani.

Dejan Radonjić je pred ovaj susret istakao da ekipa mora da bude na dobrom nivou na oba kraja terena kako bi mogla da se nada dobrom rezultatu.

- Moramo da budemo spremni da odigramo meč na visokom energetskom nivou kako bi se nadali nečemu, a u odbrani da pokažemo dosta toga. Baskonija je ekipa koja ima individualni kvalitet, imaju veliki broj poena u rukama, zato timska odbrana mora da bude dobra, ali moramo i na drugoj strani da budemo i to uz veliku podršku naših navijača koji nam mnogo znače - rekao je Radonjić.

Tim Nevena Spahije se nalazi u seriji od čak sedam vezanih poraza u Evroligi i učiniće sve da to prekine u Beogradu.

BONUS VIDEO: Zvezda podigla pehar Kupa Srbije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna