SRBIJA IMA BUDUĆNOST! Podmlađena selekcija pokazala da ženska košarka ostaje u dobrim rukama

V. Preradović

13. 02. 2022. u 20:10

BOJAZAN da su prošle godine velikih uspeha ženske košarke isparila je u dva takmičarska dana kvalifikacionog turnira za Svetsko prvenstvo u Australiji (22. septembar - 1. oktobar). Podmlađena reprezentacija Srbije dvokorakom je obezbedila kontinuitet nastupa na najvećim takmičenjima.

СРБИЈА ИМА БУДУЋНОСТ! Подмлађена селекција показала да женска кошарка остаје у добрим рукама

FOTO: EPA

Posebno impresivan bio je drugi, kojim su u Hali sportova "Ranko Žeravica" opkoračile domaćina predstojećeg šampionata i aktuelnog svetskog vicešampiona (78:71). Protiv Australije su igrale bez Nevene Jovanović i Dragane Stanković, ali sa čeličnom voljom i fanatičnom borbenošću koje su krasile prethodne generacije ratnica selektorke Marine Maljković.


- U ovako teškom trenutku, sa milion problema, pokazale su šta mogu da urade - ponosna je Maljkovićeva. - Srpska ženska košarka ima budućnost. Ovim devojkama predstoji vaspitanje na leto, ali ono što je važno je da ćemo se spremati za nešto. Lepše je da vaspitavanje prođe u pripremi za Svetsko prvenstvo, koje će biti ogromno iskustvo za njih, nego da treniramo bez povoda.


Turnir u Beogradu ostaće Tini Krajišnik zauvek u pamćenju. Nasledila je kapitensku traku od Jelene Bruks, koja se na OI u Tokiju oprostila od nacionalnog tima.


- Osećam se kao nikad dosad, jer sam se našla u ulozi kapitena. Devojke su fenomenalne, osetio se timski duh i zato se ovakve stvari dešavaju. Nekad se i nemoguće utakmice dobijaju. Još jednom smo potvrdili da Srbija ima srce i karakter i da nas čeka još mnogo uspeha. Mlađe devojke su sjajno ispunile svoj zadatak, dale su sve od sebe. To nam je donelo ovaj uspeh.

Ivon Anderosn / Foto: KSS


Predvodnica ove generacije je naša Amerikanka Ivon Anderson, koja je Australijankama "spakovala" 30 poena i držala u svojim rukama sve konce igre naše reprezentacije.
- Radila sam ono što Marina očekuje od mene, iako to možda nije baš uvek 30 poena. Moj učinak ništa ne bi značio da smo izgubile, bez one naše lude odbrane koju smo odigrale u poslednjoj četvrtini i zbog toga pobedile. Imale smo cilj i ostvarile ga uz pomoć sjajne podrške sa tribina. Drago mi je što smo uspele to da uradimo pred Sonjom i Jelenom - ne zaboravlja Ivon doskorašnje saigračice, koje su deceniju unazad simbolisale najveće uspehe srpske ženske košarke.

Tina Krajišnik / KSS


U nedelju uveče mogu da uživaju u poslednjem meču kvalifikacionog turnira protiv Brazila, razmišljajući o predstojećem letu tokom kojeg će se pripremati za nastup na Svetskom prvenstvu.


- Sve ovo izgleda kao san - kaže kapitenka Tina Krajišnik. - Posebno sam motivisana za te pripreme, jedva čekam leto da se ponovo okupimo.

DIVNA TAČKA ZA SONjU I JELENU

UOČI utakmice sa Australijom, publika u dvorani pozdravila je Sonju Vasić i Jelenu Bruks (na slici). Prva je posle OI u Tokiju stavila tačku na košarkašku karijeru, druga se oprostila od reprezentacije.

- Jelena i dalje igra, za mene je ovo definitivno tačka. Ovo je bila prilika da se oprostimo pred našom publikom, koje nije bilo u Tokiju - rekla je Sonja. - Meni je najbitnije bilo sa kim su bile na terenu kada smo se opraštale. To je ta ekipa sa kojom smo se identifikovale. Ovo je samo tačka, da se priča zaokruži, ali smo najlepši oproštaj imale prošlog leta.

Sonja Vasić i Jelena Bruks / Foto: KSS


Jelena je osvojila ukupno devet medalja u svim uzrastima, sa seniorkama dve zlatne i dve bronzane.
- Stvarno je divan osećaj biti u Srbiji. Važno je da su tu devojke sa kojima smo provodile svako leto i sve sjajne trenutke. Hvala svima što su došli, hvala na podršci, osećaj je zaista divan.

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna