OSVETA KOJA NIJE SERVIRANA HLADNA: Partizan trijumfalno otišao na mesec dana pauze u Evrokupu

D. N.

09. 02. 2022. u 22:15 >> 22:19

KOŠARKAŠI Partizana su posle dva uzastopno izgubljena meča u Evrokupu, na gostovanjima Turk Telekomu u Huventudu, ostvarili pobedu u 13. kolu ovog takmičenja: savladali su Andoru sa 95:70 u Beogradu i revanširali joj se za minimalan poraz u prvom delu sezone.

ОСВЕТА КОЈА НИЈЕ СЕРВИРАНА ХЛАДНА: Партизан тријумфално отишао на месец дана паузе у Еврокупу

Foto: Twitter/KK Partizan

Mogao je konačan rezultat da bude još ubedljiviji u korist beogradskog kluba da se posle početkom četvrte deonice nije desio veliki pad, ali ispušteno u dotadašnjem delu meča gosti nisu uspeli da nadoknade iako su tri, četiri minuta gospodarili terenom. Taj mali segemnt utakmice uopšte nije bio dovoljan da se napravi nekakvo čudo. Ne pred onakvom publikom, niti protiv ovakvog Partizana. Protiv Partizana koji je ostvario više nego dvostruko više skokova od suparnika - 41:20, koji je imao odličnog Trifunovića u odbrani od kog bivši igrač crno-belih Kodi Miler-Mekintajer nije mogao da "diše", a  na sve to - pred Andorom je preko 35 minuta bila ofanzivno razigrane skoro čitava ekipa.


Ali, krenimo redom.


Impresivno ofanzivno izdanje crno-belih u uvodnoj deonici, u kojoj nisu promašili šut za dva poena, nije im baš donelo miran nastavak meča, jer niti su trojke "slušale" ekipu Željka Obradovića (0/5), niti je gost baš skrštenih ruku hteo da gleda šta se dešava u grotlu hale "Aleksandar Nikolić".


Istina, "grobari" su imali u nekoliko navrata dodatne razloge za ionako gromoglasnu podršku svojim ljubimcima. Recimo, kada bi Panter odličnim driblinzima "vezivao noge" svojim čuvarima, ili kada je novajlija Tristan Vukčević debitovao, ali je najbučnije bilo kada se Zeku Ledeju u napadu pridružio Matijas Lesor, koji je pritom briljirao i u odbrani.


Predvođen upravo Lesorom, koji je za kratko vreme ubacio 10 poena, Partizan je izgradio 12 razlike pre nego što je poluvreme okončao sa 45:35 u svoju korist.

Pritom je, posle devet uzastopnih pogodaka za dva, na veliki predah otišao uz taj šut od 16/20, ali i samo dve trojke iz devet pokušaja. Goste je zadržao na 11/20 za dva, a 3/11 sa distance, pa je Obradović od ekipe tražio da se sa dobrom odbranom nastavi, pre nego što se misli usmere na rešavanje nekih ofanzivnih problema.


Upravo je dobra odbrana crno-belih i primirila Andoru u trećoj deonici, i to kada su se gosti približili na šest razlike. Od tog, 23. minuta, Partizan je za tili čas napravio seriju od 12:4, dodatno "dolio ulje" u pomenuto grotlo, pa je uz snažnu podršku sa tribina nekadašnjeg "Pionira", a ofanzivne bravure Ledeja, izgradio i najveću prednost, 69:54, baš pred početak poslednje četvrtine. Od tog zaostatka gosti nisu uspeli da se oporave i pored velkog naleta od 33. do 36. minuta (serijom 12:2), pa je osveta i zvanično "servirana". Ne baš hladna, imajući u vidu uzavrelu atmosferu u hali.


Sledeći meč u Evrokupu Partizan će odigrati 8. marta, protiv Lijetkabilisa u Litvaniji, a jednomesečna pauza u ovom takmičenju nastupila je zbog termina za Kup-nadmetanja u Evropi, ali i reprezentativnih obaveza koje će potom uslediti.

Statistika

Partizan - Andora 95:70 (24:16, 21:19, 24:19, 26:16)

Beograd - Hala: Aleksandar Nikolić; Gledalaca: Oko 6.000; Sudije: Boltauzer, Bisang, Balak
Partizan: Kurucs 3sk, Panter 16p, 5sk, 3sk, Vukčević 2, Ledej 20p, 3sk, Zagorac 2, Avramović 6p, 3as, Koprivica 4p, 8sk, Dangubić 1sk, Mur, Lesor 18p, 12sk, 3as, Trifunović 12, Madar 15p, 4sk, 4as
Andora: Miler-Mekintajer 7p, 7sk, Pauli 13, Olumujiva, Ljovet 5p, Hana 17, Nakić 5, Dianj nije igrao, Kroford 5, Kolom 2, Arteaga 16, Mekel nije igrao

KRAJ Partizan - Andora 95:70

39' - Rade Zagorac donosi 93:70 Partizanu pred poslednji minut meča.

38' - Sve je ovde rešeno, Partizan trojkom Madara odlazi na +23, što je na 91:70 smanjio Kolom.

37' - Raste prednost Partizana, Kevin Panter stiže do 16. poena i donosi crno-belima velikih 84:66.

36'- Tehnička greška za Andorinog Ljoveta, koji se baš glasno bunio što mu je dosuđen prekršaj u odbrani. Kevin Panter s linije penala donosi 77:66, a to on potom uvećava na +13 šutem sa poludistance. Na drugoj strani terena Nakić promašuje koš Partizana.

35' - Pre samo tri minuta bilo je 20 razlike za Partizan 74:54, a od tada su gosti napravili seriju od 12:2 i slobodnim bacanjima Paulija prišao na 76:66.

34' - Miler-Mekintajer je oduzeo loptu crno-belima, pogodio njihov koš, a onda je Dangubić nagazio aut-liniju i Andora se vratila u život - novim pogotkom Arteage je prišla na 76:64.

33' - Lesor pravi grešku u odbrani, Andora će sa linije penala moći dodatno da smanji zaostatak, a on trenutno iznosi 76:59.

32' - Uvećava prednost Partizan, Jam Madar donosi +18 trojkom, vode crno-beli sa 72:54, a a hala je "proključala". Ako ovo bude osveta za onaj poraz iz uvodnog dela sezone, a izgleda da hoće, neće to uopšte biti "hladno servirana" osveta, imajući u vidu "vrelu" atmosferu u nekadašnjem Pioniru.

31' - Počela je četvrta četvrtina.

Kraj treće deonice, Partizan vodi sa, dosad najvećih 15 razlike, 69:54. To i ne čudi, imajući u vidu trominutnu seriju od 12:4, ali i deset poena (od 18 ukupno) koje je u ovoj četvrtini ubacio razigrani Zak Ledej.

28' - Zak Ledej svojim 15. poenom donosi, na asistenciju Madara, velikih 61:47 Partizanu, pa gosti traže tajmaut.

27' - Postaje "dvocifren" i Kevin Panter posle dva precizno izvedena slobodna bacanja - 58:47.

26' - Arteaga, strelac 15 poena u prvom meču ovih rivala, sada je stigao do 12, pa je posle njegovog pogotka rezultat 56:47

25' - Oduševljeni su "grobari", ponovo. Zak Ledej je nanizao četiri poena, stigao do 12, donevši prednost crno-belima od 56:45. Prethodno je i Trifunović bio precizan, ali i Hana za goste.

23' - Razigrao se Mario Nakić. Novi njegov pogodak, i to trojka, za smanjenje Partizanovog vođstva na 49:43, posle čega crno-beli gube loptu.

22' - Panter koristi agresivnu odbranu koju rival igra na njemu da proigra Trifunovića, koji je zakucavanjem vratio +10 domaćinu, 47:37.

21' - Počelo je drugo poluvreme, a prve poene na meču upisuje Mario Nakić - 45:37. Avramović potom nije uspeo da pogodi trojku iz levog ugla.

Kraj poluvremena. Posle trojke Trifunovića, Partizan na veliki predah odlaze sa deset poena razlike, 45:35. Lesor je izbio na čelo liste strelaca crno-belih, ubacio je 10 poena, dva više od Pantera i Ledeja. Trifunović dogurao do sedam, dok su se kod gostiju istakli Hana i Arteaga sa po 10 poena. Partizan je ubacio 16 od 21 šuta za dva poena, a dve trojke iz devet pokušaja. Andora je šutirala 11/20 za dva, a 3/11 sa distance.

17' - Avramović, koji je prilikom pada na početku akcije malo izvrnuo skočni zglob, u nastavku tog napada pogodio je trojku - Partizan odlazi na 12 poena prednosti (39:27).

17' - Lesor nije počeo meč u startnoj postavi, ali je sa dva nova, uzastopna pogotka, već dogurao do deset poena. I, ne samo to, nego briljira i u odbrani. Upravo zahvaljujući njemu, Partizan je stigao do 36:27, a onda je rivalu i oduzeo loptu.

16' - Matijas Lesor stiže do šestog poena, a posle koša Kroforda, Aleksa Avramović trojkom donosi Partizanu 32:35.

14' - Tehnička greška je dosuđena Andori zbog burnih reakcija na sudijsku odluku o tome da li je u prethodnoj akciji Partizan do lopte došao "iz auta". Slobodno bacanje nije iskoristio domaćin, ali je potom Lesor snažno zakucao - 28:20 vode crno-beli.

13' - Prve poene u dresu Partizana postigao je Tristan Vukčević. Posle akcije iz auta pogodio je sa poludistance - 26:18.

12' - Nakon još jednog lošeg napada crno-belih, gosti su postigli poen iz kontre. Na asistenciju Hane poentirao je Miler-Mekintajer - 24:18.

11' - Andora nije realizovala prvi napad. Arteaga je promašio šut nakon dobrog centarskog zakoraka. Ni Partizan nije bio ništa bolji. Kevin Panter je napravio grešku u koracima...

Foto: Twitter/KK Partizan

Kraj prve četvrtine, Partizan ju je dobio sa 24:16. Pomalo nestvarno, domaćin je šutirao 9/9 za dva poena, ali 0/5 kada es o trojkama radi. Andora je na 5/11, odnosno 1/4 sa distance, a gubi u skokovima sa 8:5. Panter predvodi crno-bele sa osam poena, Ledej je ubacio sedam, po dva Koprivca, Lesor, Trifunović i Madar, a jedan Avramović. Arteaga sa 6 i Hana sa 5 su najefikasniji kod gostiju.

10' - Nova erupcija oduševljenja navijača Partizana. Izazvao ju je majstorski pogodak Kevina Pantera, koji je samo malo nagazio liniju za tri poena, i to nakon odlične kretnje dok je bio licem u lice sa svojim čuvarom.

10' - Madar koristi nešto opušteniju odbranu rivala na njemu da donese Partizanu 22:16 posle novog prilaska gostiju na "-4".

9' - Veliko oduševljenje "grobara": Tristan Vukčević debituje za Partizan, a cela hala to burno proslavlja pevajući jednu od najpoznatijih navijačkih pesama na utakmicama crno-belih, "Mi volimo, i bodrimo... "

8' - Bilo je u jednom trenutku 18:9 za crno-bele, a od tada su gosti postigli pet poena u nizu, a mogli su i još jedan pogodak sada da daju, da Lesor nije dobro zaštitio obruč

7' - Na prvi TV tajmaut odlazi se uz 18:11 u korist Partizana, posle pogodaka Ledaja (7 poena za sada), te bivšeg čalan beogradskih crno-belih, Kodija Milera-Mekintajera (prva dva poena na meču).

6' - Novi laki poeni za Partizan, potpuno se raspala defanzivna postavka Andore, a Kevin Panter to koristi da se "prošeta" kroz reket i donese 16:7 ekipi Željka Obradovića. Amotsfera u hali "Aleksandar Nikolić" - gromoglasna. Baš kao i pred početak susreta.

6'  - Umirili su crno-beli svojom odbranom brz ritam igre gostiju, a Andoru je sad usporio i kratkotrajni prekid meča zbog problema sa semaforom. Problem je brzo otklonjen, rezultat je 14:7, ulazi se u drugi deo uvodne četvrtine.

4' - Raste prednost domaćina. Uz pet poena Ledeja, Partizan je stigao do 11:5 posle tri i po minuta, a u međuvremenu je i Uroš Trifunović pogodio koš gostiju (kod kojih je neprecizan bio Mario Nakić)

2' - Solidan početak crno-belih, posle slobodnih bacanja Pantera, te pogotka Hane, Ledej je doneo domaćinu novo vođstvo, a kada Hana nije iskoristio svoj drugi šut, na drugoj strani terena je (posle promašaja Avramovića), Balša Koprivica uz ofanzivni skok doneo Partizanu 6:2.

1' - Utakmica je počela!

20.30 - Avramović, Panter, Trifunović, Ledej i Koprivica čine startnu petorku Partizana, a Miler-Mekintajer, Hana, Nakić, Ljovet i Arteaga gotujuću.

Uoči meča

Na početku ove sezone Evrokupa, Partizan je posle tri uzastopne pobede poražen na gostovanju Andori - 61:60, pa nema sumnje da su crno-beli željni revanša za takav epilog. 

Ali, i nije bilo baš lako pripremiti ekipu za pomenuti meč, i zbog činjenice da je Andora u njega ušla sa trećim najboljim i napadom i odbranom ovog takmičenja, ali i zbog toga što je domaćin igrao na priličnoj nadmorskoj visini, 1.023 metara (pošto mečeve organizuje u Andori la Veli, "najvišoj" evropskoj prestonici").


Ali, i pored toga, crno-beli su imali svoje šanse. Na kraju, ni "grmljavina" Željka Obradovića (koji je na tajmautu razdrmao svoj tim pri zaostatku od 10:16), ni prilazak na samo poen zaostatka u finišu, nisu bili dovoljni da se pobedi: Jelinek je slobodnim bacanjem uvećao prednost domaćih, a nakon toga Avramović nije uspeo da pogodi koš rivala sa skoro celog terena.

Od tada Andora je imala put pun uspona i padova.

U španskoj ACB ligi je od pomenutog meča s Partizanom ostvarila četiri pobede i šest poraza, ali je u poslednja dva nastupa trijumfovala, uključujući i meč sa evroligašem, Realom (83:88 u gostima), a u Evrokupu je od duela s crno-belima imala učinak 3-4, te je sada peta u grupi A sa 6-5.

FOTO: KK Partizan/Dragana Stjepanović/ABA liga

Željko Obradović

Partizan je u toj grupi drugi sa osam trijumfa i četiri poraza, a otkako je igrao u Andori, osam puta je pobedio u ABA ligi i doživeo tri rezultatska neuspeha, dok je u Evrokupu ostvario učinak 5-3.

Pritom, poražen je u dva poslednja takmičarska nastupa na evro-sceni (oba puta na gostovanju - od Turk Telekoma 85:71, te od Huventuda sa 92:84).

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)