KOKOŠKOV NE OSEĆA PRIPADNOST SRBIJI: "Mi da se izbodemo noževima posle Italije, a on mrtav hladan..."

Novosti online

28. 12. 2021. u 11:33

MIROSLAV Muta Nikolić je poznat kao čovek bez dlake na jeziku, uvek kaže ono što misli, pa je znalo to često i da ga košta možda i bolje trenerske karijere.

КОКОШКОВ НЕ ОСЕЋА ПРИПАДНОСТ СРБИЈИ: Ми да се избодемо ножевима после Италије, а он мртав хладан...

Foto: FIBA

Postigao je Muta dosta toga, naročito u reprezentaciji, dok je u klubovima čini se ostao malo nedorečen.

Upravo reprezentacija je bila glavna tema Nikolića u razgovoru za "Sportklub", gde je pričao i o neuspehu u poslednjem kvalifikacionom ciklusu za Olimpijske igre.

- Naslušao sam se onog: 'Lako smo potrošili Igora Kokoškova.' A da je bio neki „ovdašnji“ trener, posle poraza od Italije, ma svi bi ga razapeli... Da vam kažem nešto, on je sto odsto zaslužio da bude selektor, ali... On je emotivno „oštećen“, ne oseća pripadnost Srbiji, dečko više od dve decenije živi i radi u SAD, da ne pominjem njegove ranije reprezentativne (evropske) angažmane (Gruzija, Slovenija). Posle poraza od Italije, delovao mi je „mrtav hladan“, a mi svi da se izbodemo nožem. Sigurno mu nije bilo svejedno, ali ništa nije moglo da se primeti na njemu. On je „hladan čovek“, zato i može da radi u NBA. A mi samo „pišemo“ pobede i, ako može stalno zlata. Jeste, bilo je ludo dobrih generacija, navikneš narod na najsjajnija odličja, ali i iritiraš rivale. Svaka medalja je „okej“.

Muta misli da je Srbija pogodila sa naslednikom Igora Kokoškova, iako je i tu bilo onih koji su govorili da treba palicu dati nekom mlađem.

- Kao što smatram da je Svetislav Pešić idealan izbor da ponovo radi sa najboljom selekcijom. Ima znanje, iskustvo, a i mi svi ostali, iz branše, tu smo da mu pomognemo. Dopalo mi se što gleda i mečeve KSL, dolazio je i u Novi Sad („Muto, ti uvek imaš nekog igrača“). Ali, moramo da imamo na pameti da dolazi i vreme podmlađivanja najboljeg tima. Reprezentaciji želim sve najbolje, ali za tim kormilom je sve tako jednostavno teško, imaš ili nemaš uspeha, to je poenta.

Miroslav Nikolić Foto N. Paraušić

 

Na opasku da su Miodrag Ražnatović, siva eminencija Mege, i Nebojša Čović, predsednik Crvene zvezde, poslednjih godina bili više od zaštitnih znakova srpske košarke, stiže sledeći odgovor:

- Ne slažem se sa Miškom, ali je 13 igrača Mege završilo na draftu ili u NBA. To je više od 12 nekadašnjih prvotimaca NBA. Znači, ne moraš da igraš za večite da bi stigao u najjaču ligu sveta. Onda, Ražnatović je najbolji evropski menadžer, koji mnogima nađe posao, pa nije ni važno u kakvim sam odnosima sa njim. Napravio je stabilan klub, kojeg, istina, ne zanimaju titule, već da se klinci pokažu. A to ne mogu u Partizanu i Zvezdi, koji moraju da jure rezultate. Da nije Čovića, Zvezda ne bi postojala. Moram da budem i malo ličan. Kada sam bio zaražen koronom, Nebojša se raspitivao za moje zdravlje i poslao mi lekove. Neki mnogo bliži meni ni telefon nisu okrenuli. U profesionalnom smislu, mislim da Srbija zaslužuje dva evroligaša, večite rivale, nisu ni Grčka, ni Turska bolji od nas. Kao što bi jedna Mega, čačanski Borac ili FMP mogli da igraju i u KLS, ne samo u regionalnoj ligi. Bilo bi dobro za ovdašnji basket.

Pričao je Nikolić i o ostalim sportovima, a posebno je apostrofirao Novaka Đokovića.

- Više volim sportove gde ima duela, ali Novak Đoković ne može da se ne voli. Ne samo što je bez premca najbolji svetski teniser, već i veliki patriota, najbolji ambasador... Ali, ko još može bez fudbala u ovoj zemlji, pogotovo kada reprezentacija igra za odlazak na SP, kao nedavno u Lisabonu, protiv Portugalije. „Pljuvao“ sam Piksija Stojkovića u prvom poluvremenu, ma sve dok nije ubacio Aleksandra Mitrovića. Kao da me je bog slušao. Kakav osećaj za gol ima taj momak, uh... Da je igrao od prvog minuta, ne bi postigao jedan, nego dva pogotka - zaključuje u svom stilu Miroslav Muta Nikolić,

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega