KALINIĆ PRESUDIO OLIMPIJAKOSU: Zvezda slavila u crveno-belom derbiju

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

09. 12. 2021. u 16:42

CRVENA zvezda pobedila je Olimpijakos u 14. kolu Evrolige sa 81:76, a fantastičnu utakmicu odigrao je Nikola Kalinić.

КАЛИНИЋ ПРЕСУДИО ОЛИМПИЈАКОСУ: Звезда славила у црвено-белом дербију

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Crveno-beli derbi u "Pioniru" pripao je Beograđanima koji su pokazali da se trenutno nalaze u dobroj formi i ovo im je bio drugi vezani trijumf u elitnom takmičenju nakon vleike pobede protiv Zenita u prošlom kolu.

Zvezda je na ovaj način nanela četvrti poraz grčkom velikanu u ovoj sezoni Evrolige, a za to je najzaslužniji bio Nikola Kalinić koji je meč okončao sa 25 poena, a dodao je i četiri skoka, te šest asistencija.

DUEL Nikola Kalinić i Mustafa Fol/Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Izabranici Dejana Radonjića su odlično otvorili susret i prvi period okončai sa 19:15. Održavali su prednost sigurnom igrom u oba pravca. Koliko je domaćin igrao dobro u prvom delu meča govori i činjenica da je Olimpijakos prvi put poveo u finišu prvog dela susreta kada je Vezenkov pogodio oba bacanja za 34:35.

Treba reći da je crnogorski stručnjak šesti put predvodio Zvezdu sa klupe protiv Olimpijakosa i uspeo je upiše prvi trijumf. Sada je ukupnom skoru između ovih timova 8-3 za Grke.

Atinjani su dobro šutirali za tri poena 11/24 i na taj način su pokušali da preokrenu i dobiju meč, ali Zvezda je uspela da odbije svaki nalet i na kraju slavi.

Domaćin je u finišu susreta birao dobra rešenja, a do maksimalnih osam razlike -  78:70 ekipu je odveo Branko Lazić koji je pogodio trojku iz desnog kornera. Vremena za povratak nije bilo i crveno-beli su stigli do šestog trijumfa u Evroligi.

Osim Kalinića odličan u pobedničkom timu bio je Luka Mitrović sa 12 poena i osam skokova. Vredi pomenuti i Dejana Davodovca koji je sa 11 poena odigrao najbolju utakmicu u napadu u elitnom takmičenju. Na drugoj strani Tajler Dorsi je brojao do 18, a Kostas Slukas i Saša Vezenkov su postigli po 12 poena.

Crvena zvezda sada ima učinak 6-8, a Olimpijakos 9-5.

C. zvezda - Olimpijakos 81:76 (19:15, 17:23, 20:15, 25:23).

Dvorana: "Aleksandar Nikolić". Gledalaca: 4.336. Sudije: Juan Karlos Garsija (Španija), Emin Mogulkoč (Turska) i Hugo Tepenije (Francuska).

C. zvezda: Volters 10, Davidovac 11, Mitrović 12, Lazić 6, Kalinić 25, Dobrić, Holins 3, Simonović, Ivanović 10, Marković, Kuzmić 4, Cirbes.

Olimpijakos: Vokap 3, Ejsi, Dorsi 18, Larencakis 3, Fol 3, Slukas 12, Martin 8, Vezenkov 12, Printezis 4, Papanikolau 3, Žan-Šarl 2, Mekisik 8.

Četvrta četvrtina: Zvezda - Olimpijakos 81:76

40' - Nakon minuta odmora Kalinić je stigao do novih poena (25), da bi dodatnu neizvesnost uneo Tajler Dorsi koji je četvrti put bio precizan van linije 6,75. Tačku na meč i pobedu Zvezde stavio je Nikola Ivanović koji je pogodio jedno od dva bacanja.

40' - Mustafa Fol je fauliran. Nikada nije važio za dobrog izvođača slobodnih bacanja, te je i sada bio polovičan - 78:71. Marković je potom izgubio loptu što je kaznio Dorsi i lako poentirao. To je nateralo Dejana Radonjića da zatraži tajm-aut.

40' - Verovatno je tačku na ovaj meč stavio kapiten Branko Lazić koji je bio precizan za tri poena, iz njegovog desnog kornera.

39' - Strašan je igrač Nikola Kalinić. Promašio je, a onda pokupio isti i iz odbojke pospremio loptu u koš rivala - 75:70.

38' - Fauliran je Mekisik na šutu za tri poena. Sreća za Zvezdu je ta da je pogodio samo jedno slobodno bacanje.

37' - Slukas je nakon tajm-auta pogodio trojku, a onda je Volters pogodio "flouter", što je njegovo najjače oružje. Pridružio mu se Luka Mitrović - fintirao je Žan-Šarla i pronašao način da poentira - 73:69.

36' - Marković je navukao igrača na sebe, ostavio Voltersa samog na šutu za tri - ovaj je bio precizan, a nakon njega i Kalinić koji je ipak nagazio liniju. Izazvalo je to erupciju oduševljenja u "Pioniru". Morao je minut odmora da zatraži Jorgos Barcokas.

35' - Pravu simultanku igra Kalinić za koga gosti nemaju rešenje. Izabranici Dejana Radonjića u ovim trenucima ne mogu da odbrane napad - 64:66.

35' - Dobro igra Luka Mitrović u ovim trenucima i jedini je koji pogađa za Zvezdu. Serija koš za koš se nastavlja nakon snažnog zakucavanja Šekila Mekisika. Definitivno najlepši potez meča.

34' - Mitrović je leđima napao Žan-Šarla koji je faulirao centra crveno-belih i na taj način mu omogućio da dođe do lakih poena, što je ovaj i učinio. Počeo je Printezis da pogađa u svom stilu - jednom rukom. Vezao je četiri poena na taj način.

33' - Konačno je domaćin poentirao. Uradio je to Nejt Volters, ali su gosti ponovo vratili prednost na svoju stranu nakon što je Jorgos Printezis uspeo da se upiše u strelce - 58:60.

32' - Beogradski crveno-beli nisu uspeli da poentiraju još uvek u poslednjem kvartalu. Koristi to rival, pa je Tomas Vokap poentirao uz faul Voltersa. Dva faula Zvezde i oba za bacanja. Amerikanac je iskoristio i dodatno bacanje - 56:58.

31' - Slukas je fauliran na šutu i dobio je dva slobodna bacanja. To je za njega obično zicer. Tako je bilo i sada i grčki majstor košarke je bio precizan oba puta.

Treća četvrtina: Zvezda - Olimpijakos 56:53

30' - Pogodio je trojku Slukas u zvuk sirene, ali nije na vreme stigao da izbaci loptu, pa koš nije priznat.

30' - Ni jedni ni drugi nisu odigrali dobro poslednjih nekoliko napada. Ipak, Zvezda sa prednošću može da uđe u poslednji period, pošto je Kalinić fauliran, a pri tom je i tehničku grešku zaradio trener gostiju Jorgos Barcokas. Sva tri penala je realizovao Zvezdin košarkaš za plus tri - 56:53.

29' - Nekoliko odličnih odbrana crveno-belih koje nažalost nisu materijalizovane u napadu. Ivanovićev flouter je završio na prvom obruču.

28' - Dobra sekvenca Ivanovića. Nakon poena sa linije penala asistirao je za Kalinića koji je ostao sam i pogodio za dva, dok je potom crnogorski organizator igre ponovo stao na liniju slobodnih bacanja i bio je polovično precizan - 53:53.

28' - Mora da zove Dejan Radonjić tajm-aut nakon što je Olimijakos otišao na plus četiri nakon poena Hasana Martina koji je poentirao posle ofanzivnog skoka - 49:53.

26' - Fantastično šutira Dorsi. Treći put je bio precizan za tri poena. Promašio je samo jednom dalekometni hitac.

25' - Nikola Ivanović je za sada bez promašaja sa linije penala 4/4 - 49:48. Prvi tajm-aut u drugom poluvremenu.

24' - Neverovatan prodor i polaganje Kalinića. Ipak, to je poništio Vezenkov koji je takođe poentirao uz kontakt.

23' - Sjajno šutersko veče Davidovca. Pogodio je novu trojku, sada iz levog kornera, ali je precizan bio i Dorsi van linije 6,75.

22' - Proradio je šut gostiju. Daleku dvojku je pogodio Dorsi. Na drgoj strani je Lazić sjajno probio i poentirao uz faul. Kapiten Zvezde je iskoristio i dodatno bacanje - 42:43.

21' - Drugo poluvreme je počelo trojkom Vezenkova. Ne sme Zvezda da dozvoli rivalu da se odlepi, jer će se razlika teško stići, protiv kvalitetnog rivala kakav je Olimpijakos. Istom merom je uzvratio Davidovac koji je stigao do osmog poena na utakmici.

Druga četvrtina: Zvezda - Olimpijakos 36:38

20' - Nije domaćin iskoristio poslednji napad onako kako je želeo. Promašili su Volters i Kalinić trojke, pa Atinjani vode posle 20 minuta košarke u dvorani "Aleksandar Nikolić".

20' - Brzo je Zvezda vratila vođstvo na svoju stranu koje nije dugo trajalo, pošto je Slukas pogodio trojku.

19' - Kalinić je promašio šut za dva poena nakon minuta odmora, dok je na drugoj strani fauliran Vezenkov koji je bio precizan sa linije penala - 34:35. Ovo je prvo vođstvo gostiju na utakmici.

18' - Dobru odbranu je odigrala Zvezda. Ipak, u finišu napada trojku je postigao Janulis Larencakis. Bila je to peta trojka Atinjana, isto toliko je postigla i Zvezda. Zanimljivo je da su obe ekipe šutirale 10 puta van linije 6,75.

17' - Odličan napad domaćina. Marković je navukao igrača na sebe i potom proigrao Kalinića koji je postigao drugi trojku na utakmici, a onda i dvojku, a za goste je prve poene postgigao Žan-Šarl.

16' - Nakon tajm-auta Livio Žan-Šarl je upisao prvu asistenciju, a do novih poena i to pod faulom Kuzmića došao je Mekisik - 29:28.

16' - Sjajan napad odigrala ja Zvezda, Kalinić je primetio kako Volters utrčava u reket protivnika, odlično ga je proigrao, ali ovaj je promašio polaganje. Ipak, bio je fauliran, no sudije nisu reagovale, pa su svirale faul Mitrović koji je odgurnuo Martina u nastavku akcije.

15' - Pokazao je Mitrović kakvu leđnu tehniku poseduje. Lepo je odigrao protiv Martina i poentirao levom rukom. Novu trojku za goste je postigao Mekisik koji se na taj način upisao u strelce u ovom crveno-belom derbiju - 28:26.

14' - Dobio je Ivanović dobar blok, pomerio se korak u desno i pogodio je za tri poena. Martin je ubrzo stigao do šestog poena i za sada je bez promašaja iz igre 3/3.

13' - Dobra odbrana je bila potrebna beogradskim crveno-belima i Stefan Marković je prvo pojavljivanje na parketu obeležio najpre ukradenom loptom, a potom i sjajnom asistencijom za Mitrovića.

12' - Rezervni centar Olimpijakosa nastavlja da zadaje probleme. Još jednom je poentirao nakon što je ostao sam u reketu. Nije uspeo da ga stigne Simonović - 21:19.

11' - Druga četvrtina je počela košem Hasana Martina. Mitrović je stigao do prvih poena nakon asistencije Ivanovića.

Prva četvrtina: Zvezda - Olimpijakos 19:15

10' - Bez poena je protekao poslednji minut prve četvrtine, pa je Zvezda u prednosti nakon 10 minuta košarke.

9' - Luka Mitrović je izgubio loptu, a to je kaznio Vezenkov koji je nakon dva promašaja za dva poena konačno uspeo da pogodi. Dobro se snašao i iz ofanzivnog skoka poentirao. Prve poene na utakmici postigao je i Nikola Ivanović koji je krenuo u snažan prodor, no fauliran. Iskoristio je to i realizovao oba slobodna bacanja - 19:15.

8' - Ušlo se u seriju pogodaka van linije 6,75. Nakon bugarskog košarkaša precizan je bio i Dorsi koji je čini se najraspoloženiji kod Atinjana.

7' - Do treće asistencije je već stigao Kalinić, a četvrti poen je postigao Kuzmić koji se sada odlično nosi sa Folom. Vezenkov je pokazao kakav je šuter, uspeo je da postigne trojku, da bi na drugoj strani istom merom uzvratio Kalinić - 17:10.

6' - Sjajnu odbranu je odigrao Kuzmić i to je omogućilo domaćinu da preko Ostina Holinsa opet pogodi trojku. Za tim iz Pireja se u strelce upisao i Dorsi koji je lepo naskočio i pogodio šut sa poludistance - 12:7.

5' - Dobar napad odigrali su gosti, a konačnu su pogodili i trojku. Precizan je bio Kostas Papanikolau.

4' - Olimpijakos se muči u napadu na startu utakmice, dok Zvezda izgleda dobro u tom segmentu. Volters je posle ukradene lopte krenuo na prodor, fauliran je realizovao je oba slobodna bacanja - 9:2.

3' - Mustafa Fal se prvi upisao u strelce za atinske crveno-bele. Na drugoj strani posle asistencije Voltersa, do poena je došao Davidocvac, a onda je bio precizan i van linije 6,75, što je ujedno prva trojka na meču - 7:2.

1' - Zvezda je dobro odigrala odbranu u prvom napadu rivala i naterala ga je na grešku. Prvi napad crveno-belih nije bio uspešan, ali jeste drugi pošto se lepo pod košem snašao Kuzmić.

Trener Olimpijakosa Jorgos Barcokas odlučio se u prvoj petorci krenu: Vokap, Dorsi, Vezenkov, Papamikolau i Fol.

Sa druge strane Dejan Radonjić je od početka meča na parket poslao Nejta Voltersa, Branka Lazića, Dejana Davidovca, Nikolu Kalinića i Ognjena Kuzmića.

Uoči meča:

Šampion Srbije i ABA lige je u prošlom kolu slavio na teškom gostovanju u Sankt Peterburgu. Nakon toga pobedio je Cibonu, pa bi na krilima dobrih rezultata mogao da gradi optimizam pred duel sa grčkim klubom.

Na tribinama dvorane "Aleksandar Nikolić" će biti dobra atmosfera, pošto je poznato da sjajne odnose imaju dve navijačke grupe.

Ipak, na terenu će se voditi borba za trifijum, a Olimpijakos je do sada uspeo osam puta da pobedi Zvezdu, dok je samo dva puta parket napuštao pognute glave.

Zanimljivo je da je trener ekipa sa Malog Kalemegdana Dejan Radonjić pet puta vodio tim protiv atinskih crveno-belih i nijednom nije uspeo da oseti slast pobede. Zvezda je jedinia dva trijumfa ostvarila u Beogradu, pod vođstvom Dušana Alimpijevića i Dragana Šakote.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce do najboljeg košarkaša na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!