TIP-TEMA: Pešić i Teo vode na Mundijal

G.KELIĆ

26. 11. 2021. u 10:47

VREME je da “orlovi” ponovo rašire krila jer počinju kvalifikacije za plasman na Svetsko prvenstvo koje će se od 25. avgusta do 10. septembra 2023. godine održati u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

ТИП-ТЕМА: Пешић и Тео воде на Мундијал

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

Košarkaši Srbije nalaze se u kvalifikacionoj grupi A zajedno sa selekcijama Letonije, Belgije i Slovačke, a u uvodnom “prozoru” su se sastali u četvrtak sa Letoncima, dok ih u nedelju od 15.30 čeka gostovanje Belgijancima u Monsu.

Prvi put od onih turobnih junskih olimpijskih kvalifikacija košarkaška reprezentacija Srbije je krenula u akciju i to sa novim-starim selektorom Svetislavom Pešićem, koji se na kormilo našeg nacionalnog tima vratio posle 20 godina, zamenivši na tom mestu Igora Kokoškova. Prvi mandat legendarnog stručnjaka upamćen je po najlepšem, pošto je tadašnjoj Jugoslaviji doneo evropsko (2001) i svetsko (2002) zlato. Zato se sada nacija nada novim uspesima.

Da bi stigli na daleki Istok, naši momci će morati da prođu dva kruga kvalifikacija i ukupno šest “prozora” (od 20. novembra 2021. do 28. februara 2023) i to ponovo bez pomoći evroligaških i NBA reprezentativaca.

Videlo se u prethodnom periodu da tako nabrzinu oformljen tim, koji je zajedno jedva spojio dva treninga, može da ima poteškoće preskočiti i košarkaške anonimuse poput Švajcarske i Austrije, a kamoli neke jače. Zato se ne treba previše sablažnjavati ukoliko budemo klecali i ovog puta, pošto je Pešić u prvi “prozor” pozvao čak šestoricu debitanata, koje će predvoditi Miloš Teodosić kao prva zvezda tima.

Ovakav format kvalifikacija možda nije pogodan za igrače, ali definitivno jeste za kladioničarske sladokusce koji znaju da osete ko će ovoga puta iznenaditi od autsajdera, pošto se dešavalo da Španija izgubi od Poljske, Italija od S. Makedonije ili Francuska od Velike Britanije. Uz to, ovakvi mečevi su kao stvoreni za igru “plus poeni”, jer se odbrane slabo igraju. Protiv nas je Švajcarska postigla 92 poena, Gruzija 94, a Austrija 81.

Međutim, i pored svih tih poteškoća koje FIBA i Evroliga podmeću košarkašima, usled besmislenog rata koji vode već neko vreme, naš nacionalni tim je svaki put pronalazio put na velika takmičenja. Tako je bilo i 2019. kada je započeo taj eksperiment sa “prozorima” u kvalifikacijama za SP i kada je naš tim predvodio Aleksandar Đorđević. Uspešno je isti format prošao i Igor Kokoškov u kvalifikacijama za EP koje nas očekuje naredne godine, tako da problema ne bi trebalo da ima ni Svetislav Pešić u ovim trećim kvalifikacijama u nizu.

SRBIJA U “PROZORIMA”

Kvalifikacije za SP 2019.

Pobeda: 7

Poraza: 5

Kvalifikacije za EP 2022.

Pobeda: 4

Poraza: 2

RASPORED

Prvi “prozor” - 20—30. novembra 2021.

Drugi “prozor” – 21. februara — 1. marta 2022.

Treći “prozor” – 27. juna — 5. jula 2022.

Četvrti “prozor” – 22—30. avgusta 2022.

Peti “prozor” – 7—15. novembra 2022.

Šesti “prozor” – 20—28. februara 2023.

DRUGI KRUG

Tri najbolje selekcije iz svake grupe će se plasirati u drugu rundu kvalifikacija, gde će se formirati nove grupe. Naša grupa A će se spojiti sa trojkom iz grupe B u kojoj se nalaze Belorusija, V. Britanija, Grčka i Turska, pa tako formirati novu grupu I. Iz grupe I će tri prvoplasirane ekipe izboriti učešće na SP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FINALE PRE FINALA: Jokić protiv Lebrona za kraljevsku krunu (VIDEO)