PEŠIĆ ZNA PUT DO ZLATA: Trofejni stručnjak seda na užarenu klupu Srbije

N. ILjUKIĆ

28. 09. 2021. u 20:55

SVETISLAV Pešić (72) je od juče i zvanično novi selektor košarkaške reprezentacije Srbije.

ПЕШИЋ ЗНА ПУТ ДО ЗЛАТА: Трофејни стручњак седа на ужарену клупу Србије

FOTO: N. Paraušić

Iskusni stručnjak, čija je trenerska karijera uglavnom ukrašena zlatnim nitima, vraća se na funkciju na kojoj je bio sa juniorima SFR Jugoslavije od 1984. do 1987. godine i sa seniorima malo manje države pod imenom SR Jugoslavija, od 2001. do 2002.

OSVOJIO 14 KLUPSKIH TROFEJA

NOVI selektor Srbije Svetislav Pešić je u karijeri osvojio čak 14 trofeja sa klubovima koje je trenirao (Bosna, Alba, Đirona, Barselona, Bajern), a sa reprezentacijom Jugoslavije ima četiri zlatne evropske ili svertske medalje i sa Nemačkom jednu. Vodio je u dva navrata Crvenu zvezdu, kao i Lotomatiku, Keln, Dinamo iz Moskve, Valensiju i Bajern Minhen.

Šta god je radio i koga god da je trenirao, za sobom je ostavljao pehare i zlatne medalje. Još iz perioda kada je sa "plavim" kadetima i juniorima osvajao Evropu (1985), pa svet (1987) i sve do Istanbula 2001. godine, pa Indijanapolisa 2002. kada je sa seniorima SR Jugoslavije, takođe, pokorio Stari kontinent i planetu. U međuvremenu je radost u srce i zlato na grudi doneo čak i repretentaciji Nemačke. Bilo je to 1993. godine, kada su život i sport bili čist luksuz u zemlji gde je popularni Kari rođen 1949. godine.

Na mesto selektora vraća se čovek pobednik. Košakaški savez Srbije je juče potvrdio da je sa Svetislavom Pešićem postignut dogovor i da će on na vrlo odgovornoj funkciji zameniti Igora Kokoškova. U Sazonovoj ulici 83 će danas u 13.00 predsednik KSS Predrag Danilović da se pojavi sa Pešićem i od tog trenutka bi mogla da počne nova era košarkaške reprezentacije Srbije. Navijači u ovoj zemlji punih 20 godina čekaju zlatnu medalju svog omiljenog tima. Pre tačno dve decenije je evropsko zlato stiglo sa Bosfora, a pre 19 godina je svetsko doneto iz Amerike. Tada je Pešić imao 52 godine...

- Ja sam u penziji. Zaista bih voleo da me ne uznemiravaju - rekao je Svetislav Pešić u razgovoru za "Novosti", pre četiri meseca, upitan da li bi ponovo seo na klupu naše reprezentacije.

POBEDNIK Pešić sad i sa peharom na SP u Indijanapolisu 2002. godine/FOTO: N. Paraušić

Iz te penzije, posle debakla u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju i šokantnog i ubedljivog poraza u Beogradu od Italije, Pešić je izgleda malo bolje, ma najbolje, video koji su problemi na terenu. I oko terena!

Trener koji je kao igrač proveo tri godine u dresu Pirota, četiri sezone u dresu Partizana i čak osam godina u dresu Bosne i koji je kao šef struke vodio deset timova i dve reprezentacije, sada ima "samo" dva zadatka. Da reprezentaciji i navijačima Srbije opet pokaže kako izgleda neka zlatna medalja. Prva prilika su kvalifikacije (počinju u novembru ove, a završavaju se u februaru 2023) za Svetsko prvenstvo (25. avgust - 10. septembar 2023), koje se održava u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, u kojima je Srbija u grupi A sa Letonijom, Belgijom i Slovačkom.

KVALIFIKACIJE

22-30. novembar 2021.

21. februar - 1. mart 2022.
27. jun - 5. jul 2022.
22-30. avgust 2022.
7-15. novembar 2022.
20-28. februar 2023.

Na ovaj put Pešić će morati da vrati povređene, uvređene, umorne, menadžerskim "šarenim lažama" opčinjene igrače. I to uglavnom one koji su otišli na drugu stranu Atlantika ili su u Evropi "nevine žrtve" rata između FIBA i Evrolige i pokušavaju da promole svoje glave kroz takozvane prozore, taj novokomponovani termin koji se stilom i duhom apsolutno ne uklapa u košarkašku filozofiju Svetislava Pešića. Ovaj čovek pripada vremenu u kojem je trener uglavnom bio prva zvezda tima. A ne neki "fićfirići", što bi se reklo u Pirotu i okolini.

BONUS VIDEO: Oproštaj Novice Veličkovića pred punom Arenom

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije