HRVATSKA LEGENDA: Ivković je bio ulični mangup sa kombinacijom znanja i autoriteta

Novosti online

16. 09. 2021. u 13:05

LEGENDARNI srpski košarkaški trener Dušan Ivković preminuo je jutros u bolnici u Beogradu u 77. godini.

ХРВАТСКА ЛЕГЕНДА: Ивковић је био улични мангуп са комбинацијом знања и ауторитета

Foto: N. Paraušić

U košarci je bio gotovo 60 godina, a najviše uspeha je imao kao selektor Jugoslavije, kako u eri zlatne generacije sa Draženom Petrovićem, Tonijem Kukočem, Dinom Rađom i Vladom Divcem, tako u nekoliko navrata i nakon raspada Jugoslavije.

U reprezentaciji je tada pod Ivkovićevim vođstvom igrala i Cibonina legenda Zoran Čutura. Zajedno su osvojili olimpijsko srebro 1988. u Seulu te evropsko i svetsko zlato u naredne dve godine.

- Bio je jedan od najboljih evropskih trenera svih vremena, pogotovo na reprezentativnom planu, ali i odveo je Olimpijakos do prvog naslova evropskog prvaka. Karijera mu je dugo trajala i ostavio je apsolutno neizbrisiv trag - rekao je Čutura za Index.hr.

- Srpski treneri prenose svoje znanje na sledeće generacije, pa je tako sa Željkom Obradovićem imao odnos mentora i učenika. Dobar deo njegova znanja ide na Dudin račun.

Celi igrački vek Čutura je raspodelio na tri kluba, ondašnju zagrebačku Industromontažu, Cibonu Mirka Novosela (i Željka Pavličevića), u kojoj je proveo 12 godina, i Split, u kojem je završio sa košarkom.

- Nije me vodilo puno trenera, ali Duda je bio najbolji od njih. Ili, da preformulišem, najviše mi je odgovarao njegov način rada, kombinacija znanja i autoriteta. Osim toga, što nije nevažno, radi se o pravom mangupu sa Crvenog krsta, uličnom mangupu kojeg je bilo nemoguće zeznuti u bilo kom pogledu - rekao je Čutura, koji je s Ivkovićem sarađivao tri godine u reprezentaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna