KUKOČ UŠAO U KUĆU SLAVNIH "Hvala DŽordanu i Pipenu što su me rasturali

Novosti online

12. 09. 2021. u 08:42

HRVATSKI košarkaški velikan Toni Kukoč uvršten je protekle noći u Košarkašku kuću slavnih u Springfildu.

КУКОЧ УШАО У КУЋУ СЛАВНИХ Хвала Џордану и Пипену што су ме растурали

FOTO: Tanjug

U nju je ušao iz osmog pokušaja, nakon što su ga Čikago Bulsi nominovali još 2014. godine, te je tako postao peti Hrvat u društvu košarkaških besmrtnika. Pre njega ta je čast ukazana Krešimiru Ćosiću 1996, Draženu Petroviću 2002, Mirku Novoselu 2007. i Dinu Rađi 2018. godine.

Kukoča je u "Kuću Slavnih" uveo za mnoge najbolji košarkaš svih vremena i njegov bivši saigrač iz dana provedenih u slavnim Čikago Bulsima, Majkl DŽordan.

- Hteo bih zahvaliti gospodinu koji sedi ovđe. Hvala Majklu DŽordanu i Skotiju Pipenu što su me razbili na Olimpijskim igrama 1992. i naterali me da radim još više kako bih bio važan član Bulsa - kazao je Toni u govoru.

Jedan od najboljih hrvatskih košarkaša u NBA ligi je proveo 13 godina, a one najbolje u za mnoge najboljoj NBA ekipi svih vremena, igrajući uz rame sa DŽordanom, Pipeno, Rodmanom i ostalima.

U slavnom timu Kukoč, koji bi u većini franšiza svojim igrama izborio status zvezde, skromno prihvatio sporednu ulogu, zbog koje i nije imao spektakularnu statistiku, ali zbog koje je triput podizao trofej šampiona NBA lige.

Foto: Tviter

Tekst potpisa

Iako je bio trostruki NBA prvak i dobitnik nagrade za najboljeg šestog igrača najjače lige sveta, Kukoč ne bi imao mesta u "Kući slavnih" na osnovu svoje NBA karijere. Zato je nominovan kao kandidat iz međunarodne košarke, a o njenom predstavniku svake godine odlučuje poseban Međunarodni odbor. On se sastoji od sedam članova, a nominovana osoba mora dobiti šest afirmativnih glasova da bi je se uvrstilo u "Kuću slavnih".

Kukoč je jedini košarkaš u istoriji koji ne samo da je triput osvajao Evroligu i NBA prsten, nego je to činio po tri godine zaredom.

Tri puta je proglašen najboljim igračem fajnal-fora (sa Jugoplastikom dva puta i sa Benetonom jednom), devet puta je osvojio dve najcjenjenije evropske individualne nagrade ("Euroscar" i Mister Europa"). Osvojio je i četiri prvenstva, te dva kupa Jugoslavije, kao i talijansku ligu i kup.

Sa reprezentacijom Hrvatske osvojio je olimpijsko srebro u Barseloni 1992. te dve evropske i jednu svetsku bronzu, a sa Jugoslavijom je takođe bio olimpijski viceprvak 1988. Ima svetsko zlato, dva evropska zlata i jednu bronzu, te tri zlata sa mlađim selekcijama.

BONUS VIDEO 

 

(Telegraf) 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)