IZVUKLI TITULU NA PETLJU: Marko Simonović za "Novosti", o nastavku vladavine regionalnom košarkom (FOTO)

V. PRERADOVIĆ

29. 05. 2021. u 20:45

VLADAVINA Crvene zvezde regionalnom košarkom nastavljena je osvajanjem pete titule u poslednjih sedam sezona.

ИЗВУКЛИ ТИТУЛУ НА ПЕТЉУ: Марко Симоновић за Новости, о наставку владавине регионалном кошарком (ФОТО)

FOTO: ABA

Tačnije šest, jer je prethodnu otkazala pandemija kolo pre kraja ligaškog dela. Kao i pre dve godine, o šampionskom prstenju i plasmanu u Evroligu odlučivala je finalna majstorica protiv Budućnosti, u kojoj je srpski tim izdržao test mentalne čvrstine pred skoro punim tribinama hale "Aleksandar Nikolić" - 67:60 (3:2 u seriji).

- Drago mi je što smo preuzeli primat - priča, za "Novosti", crveno-beli veteran Marko Simonović, koji je za današnji 35. rođendan na poklon dobio deveti pehar sa Zvezdom, treći u ABA ligi.

- Klub raste iz godine u godinu, dobija silna priznanja i od Evrolige. Osećaš ponos kada nosiš Zvezdin dres, čestitam na tome ne samo igračima već svima, od predsednika Nebojše Čovića na vrhu do poslednjeg na dnu klupske piramide.

Nije bilo lako izneti težinu Zvezdinog dresa u ovoj "korona-sezoni".

- Nije još gotovo, želimo da osvojimo i srpsku ligu. Iskreno se nadam i verujem da hoćemo. Moramo da budemo zadovoljni, jer je sezona potpuno atipična. Nema navijača, promena trenera oko Nove godine, menjanje uloga... Sada nije trenutak za polemiku da li su rezultati u Evroligi mogli da budu bolji, ali smo ipak ostvarili glavni cilj i obezbedili učešće u elitnom evropskom takmičenju naredne sezone. Verovali smo da možemo, ali nismo bili sigurni šta nosi sutrašnji dan. Prvo sam ja dobio upalu pluća, potom su se igrači jedan za drugim razbolevali. Ne znate šta će biti u aprilu i maju.

Svih pet utakmica finala završeno je unutar margine od sedam poena razlike.

- Najpre želim da čestitam momcima iz Budućnosti i njihovom stručnom štabu na zaista sjajnoj borbi i korektnom ponašanju. Celu seriju su igrali fenomenalno i apsolutno opravdali mesto u finalu. Sve utakmice su bile izuzetno zanimljive za gledanje, neizvesne od prvog do poslednjeg minuta. Svaka je bila "na loptu", ne pamtim da je neko finale ABA lige bilo ovako neizvesno.

NEMA ODMORA, STIŽE ZLATIBOR

NEMA odmora za crveno-bele. Već danas (17.00) očekuje ih prvi meč četvrtfinala plej-ofa srpske Superlige protiv Zlatibora u hali "Aleksandar Nikolić".

Izvesno je da će trener Dejan Radonjić u ovom susretu nastojati da maksimalno poštedi igrače koji su izneli najveći teret u finalu ABA lige, tako da će priliku dobiti odmorniji.

Pitamo Simonovića šta je prevagnulo na Zvezdinu stranu...

- Domaći teren, psihologija, iskustvo osvajanja trofeja svih ovih godina. Naravno, uz kvalitet koji posedujemo. Presudno je iskustvo, koje nam je pomoglo da prepoznamo ključne momente, da promenimo ritam, posebno u drugoj utakmici. Mislim da smo titulu izvukli na karakter i veliku petlju, što se najbolje videlo u tom drugom meču, po mom mišljenju ključnom u ovom finalu. Da smo izgubili, bilo bi veoma teško.

Prema zvaničnim podacima na sajtu ABA lige, petoj finalnoj utakmici prisustvovalo je 4.235 navijača.

- Ja sam izbrojao 300 - uz osmeh kaže Simonović.

- Stvarno su nam nedostajali. Gde su bili čitave sezone? Skroz je drugačije kada su tu, daju nam nenormalnu energiju, bukvalno ideš preko svog maksimuma. Mnogo im hvala na tome, ovo je i njihova titula.

Neki Zvezdini igrači, u prvom redu stranci, prvi put su se našli u crveno-belom navijačkom grotlu.

- Nisu znali šta ih je snašlo. Da su imali priliku da se kroz sezonu malo uvedu u takvu atmosferu, možda bi bilo malo manje želje da energijom dobijemo majstoricu. Oduševljeni su navijačima, mislim da su najjači utisak ostavili na Lendrija Noka. Odigrao je stvarno fenomenalno, mnogo mu hvala na tome što je dao ogroman doprinos ovoj pobedi i tituli - pohvalio je Simonović na kraju zvanično najkorisnijeg igrača plej-ofa jubilarne 20. jadranske sezone.

RADONjIĆ KAO ZAŠTITNO LICE

ČETIRI od pet jadranskih trofeja Zvezda je osvojila pod komandom trenera Dejana Radonjića, koji je tokom sezone na klupi zamenio Sašu Obradovića.

- Radonjić je svima dobro poznato lice, jedan je od najzaslužnijih za razvoj Zvezde. Vrhunski trener, dokazan na najvišem nivou, tako da je i više nego jasno koliki je njegov doprinos - kaže Simonović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024