AFRIKA I ARAPSKI SVET SLAVE: En-Nesiri poslao Maroko u polufinale Mundijala, a Kristijana Ronalda u reprezentativnu penziju(FOTO)

Novosti online

10. 12. 2022. u 15:47 >> 18:30

ISTORIJA je ispisana na stadionu Al Tumama na kome je Maroko savladao Portugal sa 1:0.

АФРИКА И АРАПСКИ СВЕТ СЛАВЕ: Ен-Несири послао Мароко у полуфинале Мундијала, а Кристијана Роналда у репрезентативну пензију(ФОТО)

FOTO: Tanjug/AP

Jedini gol postigao je Jusuf En Nesiri u 42. minutu. Portugalci su opet igrali bez Kristijana Ronalda u startnih 11, dobio je šansu u nastavku, ali nije uspeo da donese preokret.

Njegove suze po iszlasku sa stadiona govore više od reči. Sa 41 godinom možda neće biti prestar da zaigra na Mundijalu u Severnoj Americi, ali je nerealno očekivati da će imati mesto u timu u tako ozbiljnoj reprezentaciji kakva je portugalska (i kakva će te 2026. izvesno biti). Baš loš tajming da izjednači rekord u broju utakmica za nacionalni tim koji sada sa 196 nastupa deli sa Kuvajćaninom Baderom el Mutahvom.

Što se tiče utakmice, Maroko je od početka pokazao da nije slučajno u četvrtfinalu i da će učiniti sve da postane prvi afrički i arapski tim u polufinalu Mundijala. 

Imao je Portugal veliku prednost u posedu lopte, ali ako je ovaj šampionat sveta išta pokazao, onda je to da u fudbalu ne pobeđuje onaj ko više drži loptu u nogama nego ko na pravi način koristi situacije kada je ima. 

Maroko je tako i igrao - kada se branio, zatvoreni su bili svi prilazi ka golu, a kad bi lopta ipak stigla blizu njihovog gola na scenu je stupao heroj pobede protiv Španije Jasine Bono ili Bunu, kako neki izgovaraju njegovo prezime.

Kada su napadali, Portugalci su se teškom mukom branili. A gol je pao pred kraj prvog poluvremena posle greške golmana Košte i odlične reakcije napadača Sevilje Jusefa En-Nesirija.

Maroko je prvi tim iz Afrike koji je stigao do borbi za medalje na mundijalima, a prethodno su najbliži tome bili Kamerun 1990, Senegal 2002. i Gana 2010. kada su zaustavljani u četvrtfinalima i to svi posle dramatičnih mečeva.

Drame je bilo i u predgražu dohe Al Tamamiju ove subote, ali se ona pretvorila u tragediju za Kristijana Ronalda i ostale Portugalce. 

Jedan od najsrećnijih ljudi na svetu danas je sasvim sigurno Abderazak hajri, režiser prve pobede Maroka nad Portugalom iz 1986. koji je čini se najviše od svih veorvao u ovo čudo. Nema sumnje da će doček Marokanaca u otadžbini biti veličanstven, kao što nema sumnje ni da je slavlje već počelo na Atlasu ali i po evropskim prestonicama. 

Zaslužili su ga Marokanci, samo da ostanu hladne glave za polufinale koje ih očekuje a u kome će im protivnik biti bolji iz večerašnjeg derbija La Manša između Francuske i Engleske.

Taj meč lavove sa Atlasa očekuje 14. decembra.

Tekstualni prenos utakmice mogli ste da pratite na portalu "Novosti.rs", evo kako je to izgledalo:

Maroko - Portugal 1:0 (En-Neziri 42')

90+7' - Kakva prilika za Pepea da uvede meč u produžetke. Tukao je pored gola.

90+5' - Abuklal propušta stoodstotnu priliku da reši meč. Izašao je sam ispred Košte koji se delimično iskupio lošom intervencijom kod gola.

90+3' - Valid Kedira čini medveđu uslugu saigračima pošto je za samo tri minuta zaradio dva žuta kartona.

90+1' - Bono zaustavlja pokušaj Kristijana Ronalda. 

86' - Bernanrdo Silva centrira u prazno. Maroko je na nekoliko minuta od istorijskog usspeha!

83' - Bono pravi paradu godine! Kako je skinuo udarac Žoaa Feliksa. Ako Maroko ode u polufinale biće Bono samo zbog ove odbrane zaslužan koliko i strelac gola En-Nesiri.

78' - Sve karte baca u napad Fernando Santoš. Umesto desnog beka Dalota ulazi krilo Brage Horta.

75' - Posle nekoliko minuta brutalne ofanzive Portugalaca konačno i Maroko u prilici i to veoma izglednoj. Ali spetljao se Šedira i ništa od novog gola u mreži Košte.

73' - Korner za Portugal posle pokušaja Dalota. Posle izviđenja udarca iz ugla bono interveniše.

71'- Bruno je izveo slobodan udarac sa leve strane. Lukavo je pokušao da uposli Bernarda Silvu ali fudbaler Mančester sitija nije na vreme krenuo na loptu. Da je stigao do nje, bila bi to stoodstotna prilika za izjednačenje.

69' - Ramoš definitivno neće ponoviti uspešnu partiju iz meča sa Korejom, pošto je upravo zamenjen. Umesto njega u igri je Rafael Leao.

68'- Bono je opet izašao kao pobednik nad Brunom.

64' - Portugal je ulaskom Kansela i Ronalda postao opasniji, ali za sada MAroko uspešno odoleva. Pokušao je Bruno, lopta ode preko gola. 

FOTO: AP/Tanjug

61' - Atijat-Alah je možda i najbolji pojedinac na utakmici. pored rezervnog levog beka marokanskog tima niko i ništa ne može da proše, a osim toga je opasan i u napadu.

59' - Gubi loptu Ronaldo i tako propada akcija Portugala koja je obećavala. 

58' - Prva prilika za Ramoša, ali je ne koristi. Centrirao je Dalo sa desne strane a mladi napadač neometan šutirao pored gola.

FOTO: AP/Tanjug

57' - Kapiten Maroka Sais je na nosilima iznet sa terena, zamenio ga je Dari.

55' - Opet je siguran Bono, ovog puta je zaustavio loptu koju je sa desnog boka uputio Dalo, bilo je to nešto između šuta i centrašuta. s druga strane Unahi šutira daleko preko gola posle akcije u kojoj su učestvovali i Bufal i En-Neziri.

Na tribinama je i Erve Renar, slektor Irana koji je na prošlom šampionatu vodio selekciju Maroka.

52' - Prvi kontakt s loptom Ronalda i odmah je uputio upotrebljiv centaršut sa levog krila, ali Bono je bio najbliži lopti.

51' - Izlaze Gereiro i Neveš, ulaze Kanselo i Kristijano Ronaldo! biće ovo 196. meč Ronalda za nacionalni tim.

49' - Ziješ je izveo slobodan udarac koji je iznudio Hakimi od Pepea. Bio je to odličan centaršut, posle koga je Košta u nekom magnovenju odbranio udarac Unahija.

48' - Hakimi pravi probleme Pepeu po desnom boku, a Ronaldo počinje da se zagreva, uz ovacije sa tribina!

46' - Počelo je drugo poluvreme. Bez promrna u ekipama, Ronaldo i dalje priliku čeka sa klupe.

Navijači Portugala još od sredine prvog poluvremena traže da u igru uđe Kristijano Ronaldo. Ostaje da se vidi da li će ih, posle svih peripetija, Fernando Santoš poslušati.

Posle prvih 45 minuta Marokanci su dokazali da prvo mesto u grupi F i eliminacija Španije u osmini finala nikako ne mogu biti slučajnost ili sreća.

En-Nazeri je osim vodećeg gola još u dva navrata bio blizu da zatrese mrežu Košte, a pretili su i Ziješ, Bufal, kao i Atijat-Alah koji je više nego dobro zamenio Mazruija na levom boku.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+3' - Atijat-Alah propušta priliku da duplira prednost Maroka. tukao je iz trka sa pozicije levog krila ali pored gola.

45+2' - Pada Bruno Fernandeš u srcu kaznenog prostora, ali Teljo pokazuje da se igra nastavi. Zvižduci sa tribina.

45' - Okvir gola se isprečio izjednačenju. Bono je bio savladan, ali je šut Bruna završio na prečki.

FOTO: Tanjug/AP

42' - GOOOOOOL!!! Maroko vodi! Strelac je En-Neziri! Unahi je poveo napad, Atijat-Alah uputio centaršut, pronašao En-Nezirija koji je prethodno imao nekoliko solidnih prilika, a sada je savladao Koštu koji je očajno reagovao. ruben Dijaš je takođe bio u blizini ali nije mogao ništa.

38' - Bufal je rukom u lice udario Otavija, bez potrebe pošto mu je već bio pobegao i to je bila kontra koja obećava. Samo nekoliko sekundi kasnije Portugal umalo da kazni taj nesmotren potez, ali Feliks nije iskoristio priliku.

35' - Predivna akcija Maroka koju je završio Amalah udarcem preko gola. Napad je krenuo od golman Bona, preko desnog beka do sredine pa na levo krilo na kome se Atijat Alah odlično snalazi.

31' - Samo korner za Portugal posle solidnog pokušaja Žoaa Feliksa.

FOTO: Tanjug/AP

26' - U velikoj prilici našao se Jusuf En-Neziri, ali opet nije dobro zahvatio loptu glavom.

23' - Bruno je faulirao Bona posle centaršuta Feliksa sa leve strane. Videlo se odmah da ne može pre golmana Maroka do lopte, ali se zaleteo i neoprezno zakucao u heroja marokanskog trijumfa nad Španijom.

FOTO:Tanjug/AP

21' - Oslobodili su se sada Marokanci pritiska i sve češće prete, preko Ziješa Hakimija i Unahija najviše. Pripretili su sada iz kornera sa desne strane, ali jači su bili Portugalci u duelu.

17' - Dominaciju Portugala tek na kratko prekine neka polukontra Maroka, a tako je bilo i u 17. minutu kada je Hakimi pokušao da prodre po desnm krilu. Samo minut kasnije okušao je udarac Ziješ, ali je lopta prošla daleko od Koštinog gola.

Tanjug/AP

Da je kojim slučajem u uvodnim minutima meča pao neki gol, teško da bi to bilo uhvaćeno na fotografiji, jer su se svi foto-reporteri sjatili ispred klupe Portugala, talnije ispred Kristijana Ronalda.

Tanjug/AP

13' - Slobodan udarac izveo je Bruno, ubacio loptu u šesnaesterac, ali posle malo gužve odbranili su se Marokanci. Pokušali su Guereiro i Ramoš.

6' - Korner za Maroko sa leve strane izborio je Atija Alah. Izveo ga je Ziješ i pronašao Nezirija koji tuče glavom preko gola. Bbila je to malo previsoka lopta za napadača Sevilje.

Tanjug/AP

4' - Iznenadna prilika za Portugal, tukao je glavom Žoao Feliks, ali je Bono odlično reagovao i izbacio loptu u korner posle koga je neuspešan kontranapad pokušala da iznese ekipe Maroka.

1' - Počeo je meč, na centru je argentinski sudija Teljo. Prvi napad imaju Portugalci. Meč se igra na stadionu Al Tumama, to je osma i poslednja utakmica koja će se igrati na ovom stadionu kad je reč o Mundijalu 2022.

Prvi polufinalni par je poznat, za jedno mesto u finalu boriće se Argentina i Hrvatska koje su u petak preko penala izborile svoje mesto u četiri najbolje ekipe na svetu.

UOČI MEČA

Prvi od današnja dva meča je duel "starih rivala". Maroko i Portugal sastajali su se dva puta na svetskim prvenstvima. Imaju po jednu pobedu, s tim što je afrička selekcija daleke 1986. trijumfom u poslednjem kolu grupne faze obezbedila plasman u drugi krug, a Evropljane poslala kući, dok je pre četiri godine Portugal slavio golom Kristijana Ronalda u drugom kolu i već tada obezbedio plasman u osminu finala a Marokance ostavio bez šansi da to ostvare.

Ronaldo danas neće biti u startnoj postavi, pošto je njegovo mesto u prvih 11 opet zauzeo mladi Ramoš koji ga je odmenio i u osmini finala protiv Koreje.

PORTUGAL: Kosta - Pepe, Dijaš, Dalot, Gereiro - Neveš, Bernardo Silva, Bruno Fernandeš, Otavio - Žoao Feliks, Gonzalo Ramos.

S druge strane, u timu Maroka neće biti levog beka minhenskog Bajerna Mazruija. Menja ga jedan od trojice igrača iz domaće lige, bek-krilo šampionskog tima Vidada, Jahija Atijat Alah.

MAROKO: Bono - Hakimi, El Jamiku, Sais, Atiat - Amrabat - Onuahi, Amalah - Ziješ, Bufal, En Nesiri

Portugal juriša na treće polufinale u istoriji. Prethodno je selesao osvojio treće mesto 1966 predvođen slavnim Euzebiom, odnosno četvrto 2006, kada su zvezde tima bili iskusni Figo i Deko i tada 21-godišnji Kristijano Ronaldo.

Maroko je 1986, posle eliminacije Portugala ispao od potonjeg finaliste Nemačke, a u preostala četiri učešća zaustavljan jer u grupnoj fazi. Junak pobede nad Portugalom Abderazak Hajri veruje u novo čudo, koje bi Marokance ovaj put odvelo među četiri najbolje ekipe sveta. Time bi "lavovi Atlasa" postali prvi polufinalista Mundijala sa afričkog tla i iz arapskog sveta.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)