HEROJ MAROKA IZ '86. VERUJE U NOVO ČUDO: Može li Afrika dobiti prvog polufinalistu? "Ništa nije nemoguće, to je magija fudbala"

Novosti online

09. 12. 2022. u 12:17

PROŠLO je 36 godina od prvog susreta Maroka i Portugala na svetskim fudbalskim prvenstvima, a Maroko, Afrika i Arapski svet i dalje pamte Abderazaka Hajrija, heroja pobede "lavova sa Atlasa" koja ih je poslala u drugi krug SP u Meksiku. Bio je to prvi takav uspeh jedne afričke i arapske selekcije, a Hajri u iščekivanju novog susreta veruje da Maroko opet može da iznenadi "selesao"

ХЕРОЈ МАРОКА ИЗ 86. ВЕРУЈЕ У НОВО ЧУДО: Може ли Африка добити првог полуфиналисту? Ништа није немогуће, то је магија фудбала

FOTO: Tanjug/AP

Fudbalski heroj Maroka iz 1986. veruje u novi podvig protiv Portugala.

Hajri je u razgovoru za Frans pres priznao da neće biti lako, ali da veruje u novu senzaciju.

- Maroko je u stanju da napravi iznenađenje. Portugal je i tada bio "strašan", ali nosili smo nade jednog naroda, kontinenta i celog arapskog sveta. Psihički nije bilo lako, ali smo želeli da damo sve od sebe - rekao je Hajri.

Hajri je bio dvostruki strelac u pobedi od 3:1. Meri je postigao treći gol za 3:0, a počasni pogodak za Portugalce postigao je Dijamantino.

Maroko je pred treće kolo imao dva boda, iz remija sa Engleskom i Poljskom. 

- Kada sam postigao dva gola, moja radost je bila neopisiva. Uspeli smo da pobedimo igrače koje smo gledali na televiziji. Kada pričam o tome, preplave me emocije. Sećanja su netaknuta, kao da je juče bilo - priseća se Hajri.

Maroko je zahvaljujući pobedi Engleske nad Poljskom zauzeo prvo mesto u grupi, a onda je naleteo na Nemce koji su, utisak je, namerno izgubili od Danske kako bi išli na lakšeg protivnika.

To im se na kraju moglo osvetiti jer su tek u 89. minutu golom Mateusa iz slobodnog udarca ostvarili prolaz dalje.

Afrika još čeka prvog polufinalistu. Najbliži tome, pre ove Marokove kampanje, bili su Gana 2010, kada je ispala na penale u onoj epskoj utakmici u kojoj je Urugvaj imao dva golmana; Kamerun koji je 1990. imao polufinale u džepu do 84. minuta i Senegal, čije snove je 2002. u 94. minutu srušio Turčin Ilhan.

- U fudbalu ništa nije nemoguće, to je magija ovog sporta. Danas to dokazuje selekcija Maroka - zaključio je Hajri.

Utakmica četvrtfinala Svetskog prvenstva između Maroka i Portugala igra se sutra od 16.00. Pobednik će čekati boljeg iz derbija La Manša Francuska - Engleska, koji je na programu istog dana od 20 časova.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)