FUDBALSKA MAGIJA: Brazil pregazio rivala! Južna Koreja osetila silinu karioka - neka se spremi Hrvatska

V.M.P.

05. 12. 2022. u 22:07

FUDBALERI Brazila plasirali su se u četvrtfinale Mundijala u Kataru, gde ih čeka Hrvatska. Karioke su sa ubedljivih 4:1 savladale Južnu koreju i napravile još jedan korak na svom putu ka planetarnom vrhu.

ФУДБАЛСКА МАГИЈА: Бразил прегазио ривала! Јужна Кореја осетила силину кариока - нека се спреми Хрватска

FOTO: Tanjug/AP

Teško da je postojao meč osmine finala u koji je neka od reprezentacija ušla, a da joj nisu davane gotovo nikakve šanse. Takav je danas bio slučaj sa Južnom Korejom, za koju se očekivalo da će biti lak plen za predatore iz zemlje u kojoj se igra najlepši fudbal.

FOTO: Tanjug/AP

Tako je i bilo, fudbalska planeta ostala je uskraćena za onu, i najmanju dozu neizvesnosti, ali je zato mogla da uživa u magiji koju u nogama kriju Brazilci. 

Igrao se 7. minut kada je kapitulirala odbrana Južne Koreje. Vinisijus je dočekao loptu na drugoj stativi, i preciznim udarcem načeo mrežu Azijata. Na tribinama delirijum temperamentnih Južnoamerikanaca, na terenu njihovi izabranici tek su najavili brodolom rivala.

FOTO: Tanjug/AP

Samo sedam minuta kasnije, nesmotren start, mali kontakt, dovoljan da Nejmar padne, ali i da Turpan pokaže na belu tačku.

Nejmar i preuzima odgovornost, ostao je Kim ukopan na crti, a jedan od najboljih fudbalera današnjice stiže do 7. gola na Mundijalima.

FOTO: Tanjug/AP

Karioke su nastavile da plešu po terenu. Igrao se 29. minut, pravovremeni pas Tijaga Silve, utrčavanje Rišarlisona i rutinska završnica levicom u ugao golmana Kima.

Sedam minuta kasnije, Lukas Paketa kruniše prelepu akciju svojih saboraca, Vinisijus mu je poslao sjajnu loptu, a vezista Vest Hema donosi ogromnih 4:0.

FOTO: Tanjug/AP

Teško je bilo i zamisliti, kako je to biti u koži Azijata u tom trenutku. Više od 50 minuta morali su da provedu na travnatoj površini, i bore se da izbegnu epsku katastrofu na Mundijalima.

Najveća je došla sredinom prošlog veka, kada je Mađarska pregazili Koreju sa ogromnih 9:0.

Lako je mogao da se desi sličan scenario i u Kataru ove godine, ali su nestvarni refleksi golmana Kima sprečili totalan krah Sona i družine.

FOTO: Tanjug/AP

Potom je i Alison u nekoliko navrata fantastičnim intervencijama sprečio rivala da dođe do utešnog pogotka, ali u 76. minutu jednostavno nije mogao ništa.

Bio je to jedan od najlpeših pogodaka šampionata, trenutak koji će večito pamtiti Koreja. Sung Ho Pek je natrčao na jednu odbijenu loptu, i poslao projektil u mrežu Alisona za konačnih 4:1.

BRAZIL - JUŽNA KOREJA 4:1

STADION: "Stadion 974"

SUDIJA: Klemon Turpan (Francuska)

SASTAVI:

Brazil: Alison - Danilo, Markinjos, Silva, Militao - Kazemiro, Nejmar, Paketa, Vinisijus, Rafinja - Ričarlison

Južna Koreja: Kim - Kim, Kim, Kim, Kim - Li, Jung, Hvang, Hvang - Čo, Son

DRUGO POLUVREME

KRAJ!

90 +3 - Turpan svira kraj meča! Brazil je u četvrfinalu Mundijala u Kataru. 

88. minut - Dani Alves je sada pokušao iz poluvoleja. Ušao je sa klupe legendarni desni bek karioka, i lako je mogao sada do spektakularnog pogotka, kojim bi se odužio Titeu na ukazanom poverenju.

FOTO: Tanjug/AP

76. minut - Kakav gooooolooool! Majstorija! Sung Ho Pek je natrčao na jednu odbijenu loptu, i poslao projektil u mrežu Alisona! Kakva radost na licima korejskih navijača. Brazilci su ih deklasirali danas, ali koliko emocija na licima Azijata. Snimak ovog predivnog pogotka možete videti klikom OVDE.

68. minut - Ponovo Alison spašava Brazilce! Hvang je šutirao, a refleksna odbrana čuvara mreže karioka ostavlja njegovu mrežu netaknutom. Drugo poluvreme protiče u znaku fantastičnih intervencija golmana na obe strane.

62. minut - Razmahao se Kim! Rafinju neće gol, ponovo je njegov udarac sa nekih pet metara skinuo golmana Koreje.

FOTO: AP/Tanjug

54. minut - Par prelepih lažnjaka Rafinje, kao na malom fudbalu, dobar udarac, ali još jednom refleksi Kima spašavaju njegove saborce. "Petarda" još nije pukla, ali deluje da je samo pitanje trenutka u kome će. 

47. minut - Fenomenalna odbrana Alisona! Son je bio u stopostotnoj prilici, ali golman karioka skida čist gol zvezdi Južne Koreje.

FOTO: Tanjug/AP

46. minut - Rapinja je odmah zapretio, ipak sigurna odrbana Kima još jednom. Ukoliko Brazilci žele da nanesu najteži poraz protivniku u istoriji, za to će im biti potrebno još 6 golova. Najteži poraz Koreji nanela je selekcija Mađarske, koja ih je sredinom prošlog veka savladala sa velikih 9:0. 

21.01 - Ovo ne smete da propustite: OVI SU POBEGLI IZ VIDEO-IGRICE! Brazil u transu, akcija majstora tokom koje rivali iz Južne Koreje nisu znali gde da idu (VIDEO)

PRVO POLUVREME

45 + 5 - Turpan svira kraj prvog poluvremena! Demonstracija sile i razlike u klasi. Strašni Brazil održao je fudbalski čas "azijskim tigrovima".

45 +3 - Golman Južne Koreje ne zna šta ga je snašli, bombarduju njegov gol Brazilci, sada je i Rišarlison izašao kao gubitnik iz situacije 1 na 1 sa Kimom, ostaje 4:0, dve velike prilike u finišu za karioke. 

FOTO: AP/Tanjug

45. minut - Velika šansa za Brazil ponovo. Lukas Paketa je imao situaciju 1 na 1 sa golmanom, šutirao sa svega 6,7 metara, ali prva odbrana Kima na današnjem meču. Morao je strelac poslednjeg gola mnogo bolje u ovoj situaciji.  

36. minut - Goooooool, gol, gooooooool! Lukas Paketa kruniše prelepu akciju svojih saboraca, Vinisijus mu je poslao sjajnu loptu, a vezista Vest Hema donosi ogromnih 4:0. Sada je teško biti u koži Azijata, više od 50 minuta moraće da provedu na travnatoj površini, i bore se da izbegnu epsku katastrofu na Mundijalima. Snimak gola možete videti klikom OVDE.

29. minut - Goooool! 3:0, fudbalska raspodija karioka! Rišarlison se sada upisuje u listu strelaca na današnjem meču, igra mačke i miša. Pravovremeni pas Tijaga Silve, utrčavanje Rišarlisona i rutinska završnica levicom u ugao golmana Kima. Snimak gola možete videt klikom OVDE.

FOTO: Tanjug/AP

26. minut - Period igre u kome je Južna Koreja konsolidovala svoje redove. Sada Bentovi izabranici uspevaju da iskontrolišu posed, Hvang je još jednom oprobao šut sa distance, ali još jednom odličan Alison. 

17. minut - Uh kakva šansa za "azijske tigrove" da uzvrate udarac Brazilu. Hvang Hi Čan je poslao projektil u rašlje gola koji čuva Alison, ali član Liverpula pokazuje zašto ga mnogi smatraju najboljim golmanom na planeti. Spasao je sada Alison nešto, što bi retko koji golman na svetu uspeo. 

13. minut - Gol! Nejmar nepogrešiv sa kreča, ostao je Kim ukupan na crti, a Nejmar stiže do 7. gola na Mundijalima. Sad mu je potreban samo još jedan pogotak kako bi se izjednačio sa legendarnim Peleom, na večnoj listi strelaca karioka.

FOTO: Tanjug/AP

11. minut - Penal za Brazil! Nesmotren start, mali kontakt, dovoljan da Nejmar padne, ali i da Turpan pokaže na belu tačku.

7. minut - Gol, gol, gooooooool! Brazil vodi, delirijum na tribinama, odmah je kapitulirala odbrana Južne Koreje. Vinisijus je dočekao loptu na drugoj stativi, i preciznim udarcem načeo mrežu Azijata. Snimak pogotka možete videti klikom OVDE.

FOTO: Tanjug/AP

1. minut - Meč je počeo! Sudar surove fudbalske magije i azijskog fanatizma.

FOTO: AP/Tanjug

19:15 - Poznati su i sastavi za današnji meč! Kakvo iznenađenje, Nejmar se regenerisao uprkos strahovitoj povredi koju je doživeo protiv Srbije . Napadač Brazila startovaće za petostrukog šampiona, nakon oporavka od povrede skočnog zgloba. Bek Danilo je takođe dobio dozvolu za igru i startovaće sa leve strane odbrane, pošto su i Aleks Sandro i Aleks Teles isključeni zbog povreda. I Nejmar i Danilo su zadobili povrede skočnog zgloba u prvoj pobedi Brazila nad Srbijom od 2:0, što je značilo da su propustili pobedu od 1>0 nad Švajcarskom i poraz od 1>0 od Kameruna, kada je trener Tite rotirao svoj tim kako bi zadržao većinu svojih ključnih igrača svežim.

U istoj ulozi protiv Južne Koreje igraće centar bek Eder Militao, koji je zamenio Danila na desnom beku protiv Švajcarske. Selektor Južne Koreje Paulo Bento napravio je dve promene u svojih početnih 11, zamenivši Kvona Kjung-vona i Li Kangina defanzivcem Kim Min-Jaeom i napadačem Hvang Hi Čanom, koji je bio heroj njihove pobede od 2:1 protiv Portugala.

FOTO: Printskrin/Flash score

UOČI MEČA

Pre samog početka prvenstva svi svetski bukmejkeri su izdvojili reprezentaciju Brazila kao najvećeg favorita za osvajanje šeste po redu titule prvaka sveta.

Brazil se našao u grupi "G" sa Srbijom, Švajcarskom i Kamerunom. Već na otvaranju prvenstva pružili su odličnu partiju protiv Srbije gde su slavili rezultatom 2:0, a strelac oba gola bio je sjajni napadač Totenhema Rišarlison.

FOTO: Tanjug/AP

Ono što je tada zabrinulo selektora Titea je povreda jednog od najboljih igrača i kandidata za prvog strelca reprezentacije u istoriji Nejmara koji će na sreću svih navijača Brazila biti u sastavu već večeras.

Naime, fudbaler Pariz Sen Žermena je do sada postigao 75 golova za nacionalni tim, dok je prvi na listi neponovljivi Pele sa dva više, a verujemo da će Nejmar dati sve od sebe da taj rekord obori baš na ovom šampionatu.

FOTO: Tanjug/AP

U drugom kolu Brazilci su "igrali za Srbiju" i pobedili Švajcarsku minimalnim rezultatom, a strelac jedinog gola bio je vezni igrač Mančester junajteda Kazemiro.

Treći meč protiv selekcije Kameruna je za Brazilce bio formalnost i selektor Tite je izveo kompletno drugu postavu. "Karioke" su i sa drugim timom bile opasnije, ali je Kamerun u nadoknadi vremena golom Abubakara obezbedio istorijski pobedu. 

Što se tiče Južne Koreje, ona je igrala u grupi "H" gde su joj rivali bili Portugal, Urugvaj i Gana. U prvom kolu su se sastali sa selekcijom Urugvaja, u jednom od najdosadnijih mečeva na ovogodišnjem Mundijalu videli smo tri prilike za gol, ali je meč završen bez pogodaka.

FOTO: EPA

U drugom kolu smo videli totalno drugačiji meč u odnosu na onaj sa Urugvajcima. Gana je vodila na poluvremenu sa 2:0, ali je ulazak u igru mladog fudbalera Majorke Li Kang Ina doneo veliku promenu u igru "azijskih tigrova" koji su golovima Čoa stigli do izjednačenja, ali na njihovu žalost nisu uspeli da stignu do preokreta već su poraženi sa 3:2.

Odlučujući meč za pulene selektora Benta bio je onaj u trećem kolu kada su se sastali sa Portugalom koji je već obezbedio prvo mesto i neke od najvažnijih igrača mogao je da odmori selektor Santos. Usledila je herojska pobeda i plasman u osminu finala, gde ih danas čeka moćni Brazil.

FOTO: AP/Tanjug

Ove dve reprezentacije su se do sada sastale pet puta u prijateljskim mečevima, a Brazil je slavio četiri puta, dok je Južna Koreja zabeležila jednu pobedu davne 1999. godine. 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)