ROĐEN JE U VRŠCU I IGRAO JE FINALE MUNDIJALA: Da li ste čuli za fudbalera po imenu Jeno Vince? (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

04. 12. 2022. u 08:00

NISU naši fudbaleri uspeli da se plasiraju u nokaut fazu Mundijala u Kataru, pa je, tako, i san o eventualnom finalu ostao nedosanjan. Jedini igrač sa naših prostora, kome je to zasada pošlo „za nogom“, je jedan Vrščanin, koji je najvažniju utakmicu na planeti igrao davne 1938. godine.

РОЂЕН ЈЕ У ВРШЦУ И ИГРАО ЈЕ ФИНАЛЕ МУНДИЈАЛА: Да ли сте чули за фудбалера по имену Јено Винце? (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Reč je o fudbaleru mađarskog porekla po imenu Jeno Vince, koji je rođen 1908. u Vršcu, ali je igračku i trenersku karijeru izgradio u Mađarskoj. Tako je i finale Svetskog prvenstva u Francuskoj, te 1938. godine, igrao sa reprezentacijom te zemlje.

Za Vršac, koji je napustio kada mu je bilo 10 godina, vezivala ga je samo činjenica da mu je to rodno mesto, što se i navodi u svim njegovim zvaničnim biografijama. Ipak, to je sasvim dovoljno da uđe u našu istoriju kao jedini fudbaler koji je rođen na tlu današnje Srbije, a bio je finalista Svetskog prvenstva u fudbalu.

Sastali su se tada sa Italijom, koja ih je savladala sa 4:2 i drugi put zaredom postala šampion sveta. Što se tiče Mađarske, to je bio najveći uspeh u njihovoj istoriji.

Vince je na tom Mundijalu odigrao dve utakmice, od kojih i tu finalnu. To je bilo drugo Svetsko prvenstvo na kom je učestvovao. Četiri godine ranije igrao je u Italiji, gde su Mađari zaustavljeni u četvrtfinalu.

Kao jedan od najboljih napadača tridesetih godina prošlog veka bio je standardni reprezentativac Mađarske. U periodu od 1930. do 1939. odigrao je 25 utakmica i postigao osam golova.

Bio je legenda budimpeštanskog kluba Ujpešt Dožu, za koji je igrao čitavu deceniju – od 1934. do 1944. godine. U njihovom dresu odigrao je 136 utakmica i postigao 67 golova.

Kada je okačio patike o klin, postao je trener. Najpre je vodio dva mađarska kluba, a potom je sa uspehom vodio i klubove u nemačkoj Bundesligi.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)