DOBILI PRVAKA SVETA I ISPALI! Tunis uzalud pobedio Francusku, druga senzacija ga ostavila bez nokaut faze Svetskog prvenstva (FOTO)

Č. V.

30. 11. 2022. u 18:00

KAKVE dve utakmice odigrane su u grupi D. Pre poslednje runde se znalo da je Francuska obezbedila osminu finala, ali drugi putnik se tražio između tri selekcije - Australije, Danske i Tunisa.

ДОБИЛИ ПРВАКА СВЕТА И ИСПАЛИ! Тунис узалуд победио Француску, друга сензација га оставила без нокаут фазе Светског првенства (ФОТО)

FOTO: AP/Tanjug

Najmanje šanse davalo se afričkoj selekciji. Ipak, izabranici Džalela Kadrija se nisu na to obazirali. Iskoristili su to što je aktuelni prvak sveta sa drugim timom počeo susret. Više je Tunis želeo pobedu i do nje je došao zahvaljujući Vahbiju Kazriju koji je zatresao mrežu Stiva Mandande u 58. minutu. Upravo je to bio jedini pogodak na ovom susretu koji su "galski petlovi" izgubili sa 1:0.

Tunišani imaju za čim da žale jer im ovaj trijumf nije bio dovoljan da prođu grupu, ali mogu da budu ponosni što su na pleća oborili po mnogima najbolju reprezentaciju na planeti.

Razlog za slavlje imaju Australijanci. Ova reprezentacija je pobedila Dansku sa 1:0 i uspela da se domogne osmine finala sa dva trijumfa i porazom od Francuske.

Nije se davalo mnogo šanse "sokerosima" pre početka turnira, no iznenadili su sve ljubitelje fudbala i za hrabar pristup im se vratilo plasmanom u eliminacionu fazu Mundijala u Kataru.

Jedini pogodak na utakmici postigao je Metju Leki u 60. minutu. Dugo je vukao loptu, potom "promešao" Joakima Melea i udarcem po zemlji matirao Kaspera Šmajhela.

Danska je pokušavala na sve načine da dođe do preokreta, ali nije uspela da napravi nijednu pravu priliku.

Mnogo se očekivalo od skandinavske selekcije, pričalo se da može da bude favorit iz senke, a usledilo je razočaraenje. Tim Kaspera Hjulmanda ne samo da je osvojio jedan bod, već je postigao samo jedan pogodak.

Australija - Danska 1:0 (0:0)

Stadion: "Al Džanub". Gledalaca: 41.232. Sudija: Mustafa Gorbal (Alžir). Strelac: Leki 60. (Australija).

Australija (4-4-2): Rajan - Degenek, Sutar, Rouls, Behič - Leki (od 89. Hrustić), Irvajn, Moj, Gudvin (od 46. Bakus) - Djuk (od 82. Meklaren), Mekgri (od 74. Rajt).

Danska (4-2-3-1): Šmajhel - R. Kristensen (od 46. Bah), Andersen, A. Kristensen, Mele (od 69. Kornelijus) - Hojbjerg, Jensen (od 59. Damsgard) - Skov Olsen (od 69. Skov), Eriksen, Lindstrom - Brajtvajt (od 59. Dolberg).

Tunis - Francuska 1:0 (0:0)

Stadion: "Edukejšn siti". Gledalaca: 43.627. Sudija: Metiju Konger (Novi Zeland). Strelac: Kazri 58. (Tunis).

Tunis (3-4-3): Dahmen - Gnadri, Merija, Talbi - Kečrida, Škiri, Lajduni, Malul - Slimane (od 83. Abdi), Kazri (od 60. Džebali), Ben Romadan (od 74. Čaleli).

Francuska (4-1-2-3): Mandanda - Fofana (od 73. Grizman), Konate, Varan (od 63. Saliba), Disasi - Čuameni - Genduzi (od 79. Dembele), Kamavinga - Veretu (od 63. Rabio), Kolo Muani, Koman (od 63. Mbape).

 

Australija - Danska 1:0, Tunis - Francuska 1:0

90+8' - Uspela je Francuska da izjednači zahvaljujući Grizmanu. Natrčao je na odbijenu loptu i zakucao je u mrežu rivala. Ipak, glavni sudija Konger je posle gledanja VAR-a poništio gol.

90+6' - Australija je savladala Dansu i plasirala se u osminu finala.

90+5' - Danska na sve načine pokušava da poravna rezultat, no odolevaju "sokerosi" koji su blizu osmine finala.

90+1' - Utakmica afričke selekcije i Francuske produžena je osam minuta, a duel Australije i Danske šest.

80' - Čuvaju vođstvo Tunis i Australija, iako je selektor aktuelnog prvaka sveta Didije Dešan poslao na teren tri super stara - Kilijana Mbapea, Antoana Grizmana i Usmana Dembelea.

71' - Od kada su postignuti golovi na oba susreta nema uzbuđenja. Ipak, sviran je penal za Dansku, ali od njega neće biti ništa pošto se Kasper Dolberg pre nego što je srušen nalazio u ofsjadu.

61' - Čim je povela afrička selekcija isto je uradila i Australija. Metju Leki je promašao Melea i odličnim udarcem po zemlji matirao Šmajhela.

FOTO: AP/Tanjug

58' - Poveo je Tunis protiv Francuske. Vahbi Kazri je napravio sjajan prodor, dobro šutirao i golman "galskih petlova" ništa nije mogao.

FOTO: AP/Tanjug

57' - Ovi mečevi kao da ne liče na Svetsko prvenstvo. Na obe utakmice ovog termina nema mnogo pravih uzbuđenja.

56' - Kakva prilika za Tunis. Lajduni je propustio najbolju priliku. Šutirao je sjajno iz dobre pozicije, ali prebacio je gol koji čuva Stiv Mandanda.

48' - Dobar napad "sokerosa". Irvajn je pokušao, ali lopta je otišla preko gola posle njegovog pokušaja iz ne baš toliko loše pozicije.

FOTO: AP/Tanjug

46' - Izmena u selekciji Australije i Danske. Umesto Gudvina u igru je ušao Tijago Bakus, dok je kod Skandinavaca Rasmusa Kristensena zamenio Bah.

Australija - Danska 0:0, Tunis - Francuska 0:0

45+2' - Gotovo je na oba stadiona. Nije bilo puno iznenađenja. Reazultati koji su na snazi dalje vode Australiju, naravno uz Francusku koja je ranije obezbedila plamsan u osminu finala.

45+1' - Obe utakmice prdužene su za dva minuta.

42' - Još jedan nimalo naivan napad Danske. Lindstrom je prošao po levoj strani, ali centaršut je umesto ka saigraču poslao u ruke Rajanu.

37' - Dobru šansu imao je i Tunis. Morao je da uloži napor Mandanda da zaustavi pokušaj Kazrija, iako je udarac išao po sredini gola.

FOTO: AP/Tanjug

29' - Preti Danska, ulazi u kazneni prostor rivala, izabranicima Kaspera Hjulmana za sada nedostaje realizacija. Rezultati koji su na snazi odgovaraju Australiji. Ako ovako ostane "kenguri" će se uz "galske petlove" naći u osmini finala.

28' - Najbolja prilika za Francusku u dosadašnjem delu meča. Kingsli Koman je primio loptu u šesnaestercu rivala, dobro je šutirao, ipak lopte ja otišla pored leve stative. U međuvremenu Kečrida je prvi požuteo na ovom susretu.

24' - Pokušava Tunis na sve načina da dođe do gola koji im je preko potreban. Za sada imaju jedan udarac van okrvira gola, no rezultat je i dalje nepormenjen.

FOTO: AP/Tanjug

22' - Ponovo je Mekgre oporobao udarac, ali dobro je bio postavljen Šmajhel i nije imao problema da zaustavi pokušaj fudbalera Midlsbroa.

19' - Napada konstantno Danska. Opet je bilo opasnosti po gol Australije i opet je Rajan bio dobar i sprečio rivala da ga savlada.

12' - Nader Gandri je u osmom minutu postigao gol za Tunis, ipak on je poništen zbog ofsajda, pa promene rezultata nema.

11' - Velika prilika za Dansku, ali Degenek je spasao Australiju. Odlično je uklizao i sprečio Lindstroma da savlada Rajana. Potom je zapretio i Skov Olsen, no opet je golman "kengura" dobro reagovao i izbacio loptu u korner.

FOTO: AP/Tanjug

7' - Na drugoj utakmici Tunis je krenuo nešto ofanzivnije, više je lopta u posedu afričke selekcije koja je preko Malula izvela i prvi korner iz koga nije bilo opasnosti po gol iskusnog Stiva Mandande.

4' - Posle samo četiri minuta igre viđen je prvi žuti karton, dobio ga je fudbaler Australije Behič zbog povlačenja protivničkog igrača.

3' - Prvi opasan napad na utakmici. "Kenguri" su zapretili preko Mekgrea čiji udarac je izblokirao jedan defanzivac skandinavske selekcije.

1' - Počele su poslednje utakmice grupe D posle kojih će se znati ko uz Francusku ide u osminu finala Mundijala u Kataru.

Uoči mečeva:

Pre početka planetarne smotre mnogi su verovalo da će "galski petlovi" i "vikinzi" proći iz grupe D u narednu fazu. Aktuelni šampion sveta je opravdao ulogu favorita, dok je skandinavska selekcija u prve dve runde osvojila samo jedan bod i mora da pobedi "kengure" ako misli da nastavi nadmetanje.

Danska je na papiru favorit, ali to mora da se dokaže na terenu, računicu ima i Australija kojoj bi i bod mogao da bude dovoljan za osminu finala.

Što se Tunisa tiče, šansa za prolaz u nokaut fazu postoji, no zadatak je najteži mogući - pobediti Francusku koja je već prošla grupu.

KALKULACIJE

FRANCUSKA - Već se kvalifikovala, a jedino neće biti prva ako izgubi od Tunisa, a Australija pobedi Dance.

AUSTRALIJA - Pobeda je vodi dalje, dok bi joj remi odgovarao ako Tunis ne pobedi Francuze, jer bi Australija onda bila lošija od Tunisa u gol-razlici.

DANSKA - Mora da pobedi Australiju, ali dalje će proći samo ako Tunis ne pobedi Francusku.

TUNIS - Da bi ostao u igri za nokaut fazu, mora da pobedi Francusku i da se nada da Danska neće izgubiti od Australije.

Sastavi:

Australija - Danska

Australija (4-4-2): Rajan - Degenek, Sutar, Rouls, Behič - Leki, Irvajn, Moj, Gudvin - Djuk, Mekgri.

Danska (4-2-3-1): Šmajhel - R. Kristensen, Andersen, A. Kristensen, Mele - Hojbjerg, Jensen - Skov Olsen, Eriksen, Lindstrom - Brajtvajt.

Tunis - Francuska

Tunis (3-4-3): Dahmen - Gnadri, Merija, Talbi - Kečrida, Škiri, Lajduni, Malul - Slimane, Kazri, Ben Romadan.

Francuska (4-1-2-3): Mandanda - Fofana, Konate, Varan, Disasi - Čuameni - Genduzi, Kamavinga - Veretu, Kolo Muani, Koman.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)