MUNDIJAL, OSMI DAN: Evo koje utakmice iz Katara su na programu danas i gde možete da ih gledate

Novosti online

27. 11. 2022. u 09:24

SVETSKO fudbalko prvenstvo u Kataru ulazi u drugu nedelju, utakmicama drugog kola u grupama E i F. Danas ljubitelje fudbala očekuje možda i najveći derbi prvog kruga takmičenja, u kome će posrnula Nemačka protiv razgoropađene Španije pokušati da uhvati poslednji voz za šesnaestinu finala.

МУНДИЈАЛ, ОСМИ ДАН: Ево које утакмице из Катара су на програму данас и где можете да их гледате

Foto: AP

Tu je još jedna poslastica, naročito za navijače Crvene zvezde i ljubitelje fudbala iz regiona - susret Kanade na čijem golu je Milan Borjan i komšijske Hrvatske.

Nemačkoj se nikada nije desilo da bude eliminisana u grupnoj gazi dva uzastpna mundijala, ali izabranicima Hansija Flika se smeši upravo ta sudbina, ako ne pobede Španiju. Bod bi im dao samo slamku nade samo u slučaju da Japan u prvoj utakmici dana izgubi od Kostarike. Tada bi, uz trijumf nad Kostarikom "manšaft" prošao kroz mala vrata, naravno pod uslovom da Japan i u poslednjem kolu izgubi od Španije.

Tradicija im ne ide u prilog jer su Španiju u takmičarskim utakmicama poslednji put pobedili na EP 1988. Poslednji takmičarski susret rešila je u svoju korist "furija" i to u skladu sa svojim imenom - bilo je 6:0 za izabranike Luisa Enrikea.

Za utehu Nemci imaju ukupno bolji skor kad je reč o susretima na mundijalima - dve pobede uz po jedan remi i poraz, 

- Nijedan metak više ne smemo da ispalimo u prazno. Protiv Španije mnogo toga bolje moramo da uradimo. Potrebno je da pritegnemo šrafove - rekao je Flik koji će na raspolaganju imati oporavljenog Liroja Sanea.

Japanci su u prvom kou iznenadili Nemce, a u drugom imaju mnogo lakši posao protiv Kostarike koja teško da se oporavila od "sedmice" protiv Španije. Ukoliko pobede, izabranici Hadžimea Morijasua će biti jednom nogom u drugom krugu, ali će morati da sačekaju i ishod derbija između Španije i Nemačke. Sve sem pobede Nemaca vodi ih sigurno dalje, u suprotnom će doći u situaciju da ne smeju da izgube od Španije.

S druge strane, selektor Kostarike Luis Fernando Suarez imaće težak posao da podigne igrače posle katastrofe sa Španijom. Ako u tom uspe i Kostarika pobedi i ona se vraća u igru, pa bi pred poslednje kolo ove grupe sve četiri ekipe mogle da uđu bodovno poravnate.

Prvi meč grupe F na programu je od 14 časova kada se sastaju Belgija i Maroko. Crveni đavoli imaju tri boda posle neubedljive pobede u prvom kolu kada su minimalcem savladali Borjanovu Kanadu. Posle meča bili su samokritični pa je čak Kevin de Brujne izjavio da je ekipa prestara i da nema šanse da se umeša u borbu za šampionski trofej, kao i damu nije jaljsno zašto je baš on proglašen za igrača kola.

Maroko u meč ulazi posle remija sa Hrvatskom koji je sigurno povisio ambicije ekipe. Ako ostanu neporaženi i u ovom meču u poslednjem kou protiv KAnade možda će se odlučivati o jednom od putnika u drugu fazu.

Ali o tome se pita i zvnaični vicešampion Hrvatska. Iako su "vatreni" prikazali bledu partiju u prvom kolu, ekipa koju predvodi velemajstor kakav je Modrić ne sme da se potceni, a još manje prerano otpiše.

Utakmica protiv Kanade dobila je zanimljivu uvertiru kada je selektor zemlje javorovog lista izjavio da će "je*ati Hrvatsku". To je za posledicu imalo i najavu zajednice hrvatskih iseljenika iz ove zemlje da će sigurno navijati za "kockaste" iako su prethodno neki od njih imali dilemu.

- Imali smo podeljene emocije uoči nedelje, ali mogu vam reći da će, nakon Herdmanovih reči, većina Hrvata navijati za Hrvatsku i naterati ga da proguta svoj jezik - rekao je  jedan od kanadskih Hrvata s kojima su novinari Toronto sana razgovarali povodom utakmice.

Mrežu Kanade braniće Milan Borjan, golman Crvene zvezde i Srbin iz glavnog grada Republike Srpske Krajine Knina, koji je kao osmogodišnjak proteran iz rodnog grada.

- Hrvatska, biće interesantna utakmica, probaćemo da ih pobedimo, i njih i Maroko i da prođemo dalje - izjavio je pre dva dana Borjan, ali nije želeo da odgovori na pitanje da li će mu činjenica da je kao osmogodišnjak proteran iz Knina biti dodatna motivacija.

Sve utakmice današnjeg programa na Mundijalu u Kaatru prenosiće dve televizije: RTS na svom prvom kanalu i Arena sport TV na svom Premium jedan kanalu.

Raspored utakmica i TV prenosa:

11: Japan - Kostarika (RTS1, TV Arena Premium 1)

14: Belgija - Maroko (RTS1, TV Arena Premium 1)
17: Kanada - Hrvatska (RTS1, TV Arena Premium 1)
20: Španija - Nemačka (RTS1, TV Arena Premium 1)

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)