NEJMAR I "KRALJEVI" BLJUJU VATRU: Brazil je mnogo jak, ovo su najveće pretnje Srbiji na Mundijalu

Đ. SAMOILOVIĆ

09. 11. 2022. u 09:00

DUGO čekani spisak selektora Brazila Titea za Svetsko prvenstvo u Kataru nije podigao previše obrva u zemlji kafe i sambe.

НЕЈМАР И КРАЉЕВИ  БЉУЈУ ВАТРУ: Бразил је много јак, ово су највеће претње Србији на Мундијалу

FOTO: Profimedia

Tu su manje-više svi igrači koje je brazilska javnost očekivala, sa izuzetkom možda Roberta Firmina i Gabrijela Barbose, dok je malo iznenađenje poziv i Gabrijelu Martineliju. Na prvi pogled, a verovatno i na drugi i treći, paklen sastav ima prvi rival "orlova" u mundijalskoj grupi, a svako ko i krajičkom oka vikendom baci pogled na fudbal, zna da se u redovima "karioka" sve vrti oko mađioničara Nejmara.

Fantastični dribler ne pamti bolji start sezone. Na 19 mečeva u svim takmičenjima za PSŽ direktno je bio uključen u 27 pogodaka (15 golova, 12 asistencija) i svima jasno poručio da u Katar dolazi sa najvišim ambicijama.

LIDER Nejmar je vođa "karioka"/FOTO: Profimedia

Ništa manje produktivniji nije ni Realov adut Vinisijus Žunior, deset pogodaka uz pet asistencija na kontu odličan su pokazatelj forme u kojoj se nalazi brzonogi "kraljević", baš kao i njegov klupski kolega Rodrigo (7 golova, 5 asistencija).

Kada je u pitanju ostatak ofanzivnog tima Brazila, brojke nisu toliko impozantne. Rafinja nije doneo veći uticaj u Barseloni (1 gol, 5 asistencija), Rišarlison je imao problema sa povredom, ali i minutažom u Totenhemu (2 gola, 3 asistencije).

Lukas Paketa je, svakako, više orijentisan ka asistencijama. Antoni je još u procesu privikavanja na Premijer ligu, dok je Arsenalov tandem Gabrijela, Martineli - Žesus, u velikoj meri zaslužan što "topdžije" u poslednji vikend pred Mundijal ulaze kao lider elitnog ranga ostrvskog fudbala. S tim da je Žesus ušao u golgetersku krizu, poslednji put pogodio je mrežu 1. oktobra, ali njegov učinak se ne gleda samo kroz prizmu pogodaka.

Kada se pogleda ostatak Titeovog tima i igrači kojima golovi nisu osvnovna uloga, jasno je da je i tu velika koncentracija kvaliteta. Kazemiro, kao glavni karika u vezi, počinje polako da širi uticaj u Mančester junajtedu, za koji igra i Fred. Fabinjo je sa Liverpulom upao u rezultatsku krizu, ali je zato Bruno Gimaraeš u Njukaslu partijama u poslednja dva meseca "kupio" sebi mesto u Kataru.

Stubovi odbrane Brazila trebalo bi da budu Eder Militao, Markinjoš i Tijago Silva. Svaki od pomenute trojice standardan je u svojim klubovima, očekuje se da ih i Tite zacementira na Mundijalu. U borbu za mesto štopera uključiće se i Glison Bremer, koji je posle povreda krenuo da kupuje navijače Juventusa i opravdava uloženih 30 miliona. Golmanska konkurencija u sastavu Ederson, Alison i Veverton stavila bi na muke svakog svetskog selektora, a kao najslabija karika Titeovog tima, čisto po imenima gledano, jesu bekovi.

Jednostavno, na prvi pogled Aleks Telješ, Aleks Sandro, Danilo i vremešni Dani Alveš, ne ulivaju toliko poverenja, kao ni njihova klupska forma.

Devetorica asova sa SP 2018.

DEVETORICA igrača Brazila koji su igrali na Svetskom prvenstvu 2018. u Rusiji nastupiće i u Kataru. To su golmani Ederson i Alison, defanzivci Silva, Markinjoš i Danilo. Od vezista tu su ponovo Kazemiro i Fred, dok su iz napadačke linije ekipe koja je pre četiri godine ispala od Belgije u četvrtfinalu, dres Brazila ponovo su zadužili Nejmar i Gabrijel Žesus.

Učinak ove sezone

Nejmar     19     15     12

Vinisijus     20     10     5
Rodrigo     18     7     5
G. Žesus     18     5     7
G. Martineli     18     5     2
Antoni     14     5     2
Rišarlison     13     2     3
Rafinja     17     1     4
Pedro **    29     29     10
*Utakmice, golovi, asistencije.
**Igra za Flamengo u ligi Brazila.

BONUS VIDEO: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)