PRIJAVILO SE 15 ŠPANSKIH STADIONA: Veliko interesovanje za organizaciju Mundijala 2030. godine (VIDEO)

Novosti online

14. 07. 2022. u 18:13

FUDBALSKI SAVEZ ŠPANIJE objavio je koji stadioni su izrazili želju da ugoste utakmice Mundijala 2030. godine, ukoliko Španija dobije domaćinstvo ovog takmičenja.

ПРИЈАВИЛО СЕ 15 ШПАНСКИХ СТАДИОНА: Велико интересовање за организацију Мундијала 2030. године (ВИДЕО)

FOTO: EPA

Ukupno 15 stadiona izjasnilo se da želi organizaciju. Fudbalski stadioni Barselone (Kamp nou), Espanjola (Kornelja el Prat), Real Madrida (Santjago Bernabeu) i Atletiko Madrida (nalaze se na spisku sa još 11, među kojima su i stadioni u Vigu (Balaidos), La Korunji (Riazor), Hihonu (El Molinjon), Bilbau (Novi San Mames), San Sebastijanu (Anoeta), Saragosi (La Romareda), Valensiji (Nueva Mestalja), Mursiji (Enrike Roka), Sevilji (La Kartuha), Malagi (La Rosaleda) i Las Palmasu (Gran Kanarija).

Većina ovih gradova i stadiona bili su domaćini i Mundijala 1982. u Španiji. Izuzetak su gradovi Las Palmas i Mursija, odnosno novi stadioni Atletiko Madrida, Bilbaoa, Valensije i Espanjola,doduše samo ovaj poslednji nije izgrađen na mestu starog.

Ukoliko Španija i Portugalija dobiju domaćinstvo, Portuglci bi organizovali utakmice na svoja tri najveća stadiona u Lisabonu i Portu. Postojala je mogućnost da se zajedničkoj kandidaturi priključi i Maroko, ali je afrička država rešila da se samostalno kandiduje.

- Ovo je najvažniji projekat koji će Španija preuzeti u narednih nekoliko godina - rekao je predsednik Fudbalskog saveza Španije Luis Rubijales posle sastanka na kome je razgovarano o kandidaturi i na kome je predstavljena lista kandidata stadiona.

Procena španskih gradova biće obavljena u novembru i nije određen tačan datum kada će biti objavljeno koji stadioni će biti predstavljeni kao domaćini u zvaničnoj kandidaturi.

Međunarodna fudbalska federacija tek treba da objavi uslove za kandidature za domaćina Mundijala 2030. godine. Biće ovo drugi Mundijala sa 48 ekipa, pošto će se prethodno u tom formatu igrati 2026. u SAD, Kanadi i Meksiku.

Očekuje se da će Fifa 2024. godine izabrati domaćina Svetskog prvenstva 2030.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)