PIKSI I VENGER DONOSE PROMENE: Usvojen predlog našeg seektora o 26 igrača na spisku za SP

N. I.

16. 06. 2022. u 22:04

VAŽNO je da se čuje glas fudbalskih ljudi, koji je po pravilu glas razuma! FIFA je napravila u poslednjih desetak godina dva hrabra koraka, kada je odlučila da Svetsko prvenstvo prvo organizuje u Rusiji, a odmah zatim u Kataru. Mnogi kažu da se ne zna šta je bio "luđi" ili hrabriji potez.

ПИКСИ И ВЕНГЕР ДОНОСЕ ПРОМЕНЕ: Усвојен предлог нашег сеектора о 26 играча на списку за  СП

FOTO: FSS

Ipak, dvojica ljudi su poslednjih nedelja označena kao još veći fudbalski vizionari i "revolucionari" i obojica su vrlo usko povezana. Legendarni francuski trener Arsen Venger je pravi fudbalski mentor aktuelnog selektora Srbije Dragana Stojkovića. Piksi je ponosan na ovo dugogodišnje prijateljstvo, a isti povod spojio je nedavno Vengera i Stojkovića u Dohi, prestonici Katara, na žrebu grupa za predstojeće svetsko prvenstvo.

- Predložio sam čelnicima FIFA da za Mundijal u Kataru razmisle o povećanju ukupnog broja fudbalera koji će biti u ekspediciji svake reprezentacije, i da umesto dosadašnjih 23, na spisku svakog selektora bude 26 igrača - rekao je Piksi medijima još početkom aprila na susretu u Dohi.

Predloženo - učinjeno! Bord FIFA je pre nekoliko dana prihvatio predlog Stojkovića kojem se još u Dohi pridružio i nekadašnji saigrač, današnji selektor Francuske Didje Dešan.

Ipak, nešto originalniji i "revolucionarniji" od Piksija bio je Arsen Venger. Od trenutka kada je 2018. godine završio svoju 22-godišnju menadžersku misiju u londonskom Arsenalu, ovaj Francuz je specijalni savetnik i svetski emisar svetske fudbalske federacije. FIFA je angažovala Vengera da bude njen "pogled u prošlost i budućnost", a Francuz je svoja ovlašćenja nedavno iskoristio da predloži da se uskoro pristupi promeni jednog od pravila fudbalske igre, po kojem bi se ubuduće aut izvodio - nogom.

Predlog je odmah naišao na negodovanja pojedinih fudbalskih saveza, ali će FIFA u najskorijoj budućnosti na pojedinim fudbalskim akademijama na svim kontinentima odigrati nekoliko probnih mečeva sa timovima mlađih kategorija, kako bi i u praksi moglo da se vidi kako funkcioniše Vengerov predlog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)